Alcaraz nyerte a Roland Garrost

A spanyol Carlos Alcaraz nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit a francia nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi fináléban ötszettes küzdelemben legyőzte a német Alexander Zverevet, ezzel megszerezte harmadik Grand Slam-serlegét.

 

A 27 éves német játékos olimpiai arannyal és ATP-világbajnoki címmel már büszkélkedhetett, Grand Slam-fináléban viszont csak egyszer járt, amikor kétszettes előnyről kikapott az osztrák Dominic Thiemtől a 2020-as US Openen. A Roland Garrosról sem lehettek túl kellemes emlékei, mivel a 2022-es elődöntőben olyan súlyos bokasérülést szenvedett Rafael Nadal ellen, hogy csaknem fél évet ki kellett hagynia. Az idei Garroson aztán "elégtételt vett" a 14-szeres bajnok salakkirályon, és magabiztosan verte őt a nyitókörben.

 

Alcaraz ugyanakkor 21 évesen már kétszeres GS-győztesnek vallhatta magát (US Open 2022, Wimbledon 2023), Párizsban viszont - Zverevhez hasonlóan - ő is csak az elődöntőig jutott el eddig. A négy között emlékezetes, ötszettes csatában búcsúztatta a hétfőtől világelső olasz Jannik Sinnert.

 

Ami kettejük egymás elleni mérlegét illeti, a hamburgi teniszező 5-4-re vezetett, ebből salakon háromszor találkoztak, két madridi mérkőzésen a murciai játékos győzött, a 2022-es Garroson viszont a 27 éves, orosz származású Zverev nyert.

 

A tizedik csatát mindketten idegesen kezdték, két gyors brékkel indult a meccs, aztán a volt világelső Alcaraz nyugodott meg hamarabb, és kiváló játékkal rukkolt elő. A spanyolok ásza kihasználta ellenfele visszafogottságát, jól kezelte a bombaerős szervákat, és 2:2-nél, majd 5:3-nál is elvette Zverev adogatását, 46 perc elteltével pedig már szettelőnyben volt. A folytatásban a spanyol rontott többet - a kavargó szél sem könnyítette meg a játékosok dolgát -, és 2:2-nél a német brékelt, majd lendületbe jött, 4:2-nél már dupla brékkel vezetett, és 1 óra 35 percnél 1-1-re állt a mérkőzés.

 

A harmadik felvonásban is a Saschának becézett német tűnt stabilabbnak, Alcaraz küszködött az adogatójátékokkal, mígnem váratlanul semmire elvette riválisa szerváját, és három bréklabdát hárítva 5:2-re elhúzott. Ez sem volt azonban elég neki, mert "beremegett", nem tudta kiszerválni a szettet, és már a borításra is panaszkodott a bírónál. Zverev játékában viszont nem jöttek hullámvölgyek, sorozatban öt gémet nyert, és már csak egy játszmára volt első Grand Slam-diadalától.

 

A negyedik szett újabb fordulatot hozott, a spanyol elképesztő megoldásokkal kétszer brékelt, majd 4:1-nél ápolást kért fájó combjára. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy kiharcolja az ötödik játszmát, amely a tizedik volt Párizsban az open érában, azaz a profik 1968-as beengedése óta. Ebben sem változott meg a mérkőzés képe: hol az egyik, hol a másik játékos érezhette nyeregben magát, majd jöttek a hibák, ezekből aztán Alcaraz került brékelőnybe. Ezt viszont már nem adta ki a kezéből, Zverev az utolsó tartalékait mozgósítva eljutott néhány bréklabdáig, de a fontos pontoknál ismét a spanyol volt jobb, aki 4 óra 19 perc után boldogan terülhetett el a Philippe Chatrier Stadion salakján.

 

A 14. tornagyőzelmét begyűjtő Alcaraz pályafutása harmadik Grand Slam-trófeája, a Muskétások Kupája mellé 2,4 millió eurót (948 millió forint) kap.

 

Forrás: MTI


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés