Nys Etyeken is a legjobb volt, Dina megőrizte a fehér trikót

Az összetettben vezető belga Thibau Nys diadalmaskodott a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny negyedik szakaszán, amelyen Fetter Erik 15. lett, Dina Márton pedig megtartotta a legjobb hazai bringásnak járó fehér trikót.

 

Szombaton az idei viadal legnehezebben megjósolható forgatókönyvű etapja várt a 117 fős mezőnyre. A tavaly az időjárási körülmények miatt neutralizált, azaz versenyen kívül teljesített budapesti zárószakasz után ismét visszatért a fővárosba a Tour de Hongrie, a bringások a Hősök teréről indultak el az Etyekig tartó, 1451 méter szintkülönbséget magába foglaló 167 kilométeres útjukra. Az etap érintette a Budapest-Balaton kerékpárútat (BuBát) is. A hegyi pontversenyben Etyeken három harmadik kategóriás hajránál osztottak pontokat, egyszer a BuBa szőlődombon, második és harmadik alkalommal pedig a célnak is helyt adó Korda stúdiónál, részhajrára pedig Martonvásáron, illetve kétszer Bicskén került sor.

 

Rengetegen látogattak ki a rajthoz a Hősök terére és az Andrássy úton végig szurkolók köszöntötték a kerékpárosokat. A rajt megegyezett a két évvel ezelőtti Giro d'Italia-szakaszéval. Sorozatos szökési kísérletek után nehezen, lassan alakult ki - és tekert el másfél percre - a nap hétfős szökése, amelybe ezúttal nem került be hazai bringás.

 

Érezhető volt a kedvező hétvégi időpont a kilátogatók nagy számában: többen spinning kerékpárokon, mások molinókkal, zászlókkal vagy épp kerékpáros performanszokkal köszöntötték a kerékpárosokat, volt, aki T-rexnek öltözve szurkolt, a BuBa mellett négy kecskét a Tour de Hongrie megkülönböztető mezeinek színébe öltöztettek, máshol pedig lovasok vagy kikötött pónik figyelték az út mentén a magyar körversenyt.

 

A nagy tempójú etapon nyugodtan csökkentette lemaradását a mezőny a szökés mögött, végül két kilométerrel a befutót megelőzően érte utol az élcsoportot. Két kilométerrel a cél előtt fogták be az élcsoportot, a Lidl-Trek ezúttal is tökéletes ütemben támadó belga bringása, Nys a Kékestető után Etyeken is győzni tudott. Sikerével növelte előnyét összetettben, ráadásul a zöld trikót is átvette a cseh Martin Voltrtől.

 

"Nem tudom, éreztem-e már ezt a lábaimban korábban, az utolsó százötven méteren szinte haldokoltam. Visszanéztem és azt láttam, hogy Hirschi jön, aggódtam kicsit, hogy elém kerül-e, aztán éreztem, hogy ugyanabban a tempóban haladunk. Nem tudom elmondani, mekkora munkát végzett a csapatom" - értékelt az MTI-nek Nys. - "Ez csapatmunka volt, amit csak be kellett fejeznem, csupán egy kis részem van ebben a sikerben. Ugyanúgy illeti a csapatot, mint engem."

 

Hozzáfűzte: gyorsan kezdték az emelkedőt, limithez közeli erőbedobással tekertek felfelé, és egy ideális helyzetben robbanékonyabbra tervezte volna a támadását, azonban rendkívül nagy volt a tempó.
A szakaszon Fetter Erik (Polti-Kometa) 15. lett, az összetett legjobb magyarjaként pedig - egy pozíciót előrelépve a 14. - Dina megőrizte a fehér trikót, a belga Siebe Deweirdt (Flanders-Baloise) pedig a hegyi pontversenyben változatlanul éllovas, így piros trikós.

 

"A szakasz közepén volt egy kis megnyugvás, ezt leszámítva végig gyorsan mentünk. Óriási harc volt a szökésért, elég erős csoport is ment el végül, így üldözni kellett keményen, a végén pedig jött az all in" - fogalmazott Dina. Elárulta: jók voltak a lábai, de az utolsó kanyar után sok helyet kellett előre jönnie. - "Nem kezdtem meg rossz helyen a hajrát, ahhoz viszont, hogy a legjobb tízbe jöjjek, ahhoz viszont rossz helyen kezdtem."

 

Arra a kérdésre, hogy mi várható tőle a Siófok és Pécs közötti - 2341 méteres szintkülönbségével az összetett sorsáról döntő - 173 kilométeres vasárnapi záróetapon, azt felelte: "háborúra. Nemcsak tőlem, mindenkitől!"

 

Forrás: MTI 

Kép: MTI/Vasvári Tamás


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés