Edzői szemmel

A PGA Pro edzőt, Tóbiás Zsoltot kerestük meg, hogy egy rövid beszámolóban értékelje az eddigi szezont és szakmai életének aktualitásait.

 

Eddig, hogy tetszik, amit láttál a szezon itthoni történéseiből? 

Vannak pozitív és vannak negatív eredmények is. Pozitív, hogy a Highland Golf Klubban egyre több új kezdő, hobbigolfozó van, akik igénybe veszik a klub szolgáltatásait. Ez alatt értem a fejlődés iránti vágyat, a társasági életet a klubban, az éttermünk kiváló szolgáltatásait, a jól karbantartott pályánkon rendezett versenyeket (és a testvérklubokban megtartott Highland versenyeket is). Nálunk tényleg nő a golfozók száma!

A negatív, hogy a versenygolf, amit látok és tapasztalok Magyarországon, az most egy kicsit visszaesett... Itt elsősorban az utánpótlásra célzok, sajnos a juniorok száma, akikből majd lesz-lenne a válogatott, az csökkent. A szövetség kitalált egy programot, amiben én is részt veszek, azon dolgozunk kollégáimmal országos szinten, hogy elinduljon valami.

 

Mi történt veled nyáron a golf terén? 

A nyaram játék szempontjából sajnos elég szerényen alakult. Párszor voltam tanítványokkal, barátokkal játszani itthoni és szlovákiai pályákon, a PGA Bajnokságon sem tudtam elindulni, aminek több oka is volt, de van még hátra pár PGA Tour forduló, ha nem is mindegyiken, de páran szeretnék elindulni.

 

A szenior női válogatott edzőjeként hogyan értékeled a hölgyek eddigi teljesítményét? 

A szenior női válogatott idén új játékosokkal bővült, akik erősítést jelentenek a csapatnak. Látszik minden csapattag kitartó munkája, elszántsága. Az edzéseken rendszeresen részt vesznek, ahol a jó hangulat mellett, fejlődnek is, az eredményeik visszaigazolás mindannyiunk számára, hogy jó úton haladunk. Példaként a Belgiumban rendezett Marisa Sgaravatti Trophy versenyen a nem gyenge Lengyelország és a még erősebb Ausztria felett is diadalmaskodott a csapat, Dung a versenyen hole in one-t is ütött, történelmi pillanatok! A következő versenyükön Spanyolországban a csapat az Európa Bajnokságon a nemzetközi porondon is megmérettette magát, és több szép siker is övezte ezt a tornát, példaként hoznám a Szlovénia elleni match play győzelmet. 

 

Milyen képzéseken vettél vagy veszel részt idén, amelyek gazdagítják az edzői repertoárt? 

Idén már nem megyek az USA-ba, de januárban igen, megvan a repülőjegyem is. A Leadbetter akadémia mellett a PGA Showt (világ legnagyobb golf kiállítása) is meglátogatom, ahol az első napon az Egyesült Államok Top PGA edzői tartanak előadásokat. Mindig van hova fejlődni, jó tanulni új dolgokat, amik hasznosak nekem is, ezáltal a tanítványaimnak is.

 

Milyen edzőtábor-desztinációkat céloztok meg az őszi-téli időszakban, és mikortól tudnak a tanítványok jelentkezni a táborokba? 

A szezon végi edzőtábort a szokásos novemberi időszakra szervezem. Az első csoport november 12-én kezdődik. A helyszín Spanyolország lesz, itt van egy jól bevált helyünk, 36 szakasz van helyben, nagy gyakorló részekkel, ahol minden ütésfajtát tudok gyakoroltatni. Nem mellesleg az óceán partján helyezkedik el a hotel, nem kell transzfer a pályákra. Az érdeklődés annyira nagy, hogy a szokásos 2 hetem már be is telt, ezért szervezek egy harmadik hetet is.

A februári helyszín még nincs meg, de nagy az esélye, hogy Marokkó, Tenerife és Gran Canaria közül választunk...

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés