Hatékony játék kell a csatároktól a bennmaradáshoz

A világbajnokságot két papírforma vereséggel kezdte a magyar jégkorong-válogatott, amelynek elsőszámú csatársorától hatékonyabb játékra lesz szükség a folytatásban a remélt bennmaradás kivívása érdekében.

 

Kevin Constantine szövetségi kapitány Tamperében szereplő alakulata a hétfői pihenőnapon csapatfotózáson és egy közel egyórás jeges edzésen vesz részt, majd kedden megmérkőzik azzal a francia együttessel, amellyel szemben pontszerzési reményei lehetnek.

 

Szombaton a dánok az NHL-sztár Nikolaj Ehlers két emberelőnyös góljának is köszönhetően 3-1-re, majd másnap a szélvészgyors és a hibákat könyörtelenül kihasználó amerikaiak 7-1-re nyertek a magyarok ellen.

 

Az első két támadótriótól általában a gólokat, a harmadik és negyedik sortól az ellenfelek legjobbjainak semlegesítését várják el, ezzel szemben a magyar első sor nagyon "mínuszban" van. Sebők Balázs - aki jelenleg a legmagasabban jegyzett magyar hokisok közé tartozik - mínusz 5-tel, a svéd élvonalban légiós Galló Vilmos, valamint a fehérvári center, Hári János mínusz 4-gyel áll. A második sor viszont összehozta az eddigi két magyar találatot: Sofron István duplázott, így ugyanúgy +2 áll a neve mellett a plusz/mínusz mutatóban, mint a két gólpasszos Bartalis Istvánnak, valamint Erdély Csanádnak. A hátvéd Szabó Bence ugyancsak két gólpasszt jegyzett.

 

A statisztikában azoknak a mezőnyjátékosoknak írnak be mínuszt, akik a pályán vannak, amikor az ellenfél azonos létszámban vagy emberhátránya alatt gólt üt, azaz például magyar emberhátrány alatt kapott góloknál nem könyvelnek el mínuszt a magyarok játékosoknak. Plusz jár azonos létszámban és emberhátrányban ütött gól esetén a gólszerző csapat jégen lévő mezőnyjátékosainak.

 

Az elsőszámú trió mentségére szolgálhat, hogy Sebők, Hári és Galló rendre szembe találkozik az amúgy is erős ellenfelek legjobb, leghatékonyabb soraival, így nem sokat van náluk a korong és nem tudnak építkezni, támadásokat vezetni. Ugyanakkor különösen Hárinak nem jó a sikeres passzolási mutatója, több olyan indítási, átadási kísérlete volt, amelyet az ellenfelek lefüleltek, ezekből pedig pillanatokat alatt veszélyt teremtettek a magyar kapu előtt, mi több, gólokat is lőttek belőle.

 

Az edzői stáb számára több verzió is lehetséges, hogy hatékonyabbá tegye az első sor munkáját. Amennyiben a kapitány és segítői, Fodor Szabolcs, Szilassy Zoltán és Kiss Dávid úgy ítélik meg, hogy a rosszabb mutatók az ellenfelek eleve komolyabb játéktudásának köszönhető, akkor a franciák ellen változatlanul lehet hagyni az összeállítást, már csak azért is, mert ha innen valakit kicserélnek, akkor törvényszerűen más sort is meg kell bontani, és a másik három sorra - kiváltképpen a másodikra - nem lehet különösebb panasz. Lehetséges megoldás, hogy a három csatárral, Sebőkkel, Hárival és Gallóval külön leülnek megbeszélni, min kellene változtatniuk, mert most olyan fontos találkozó következik, ahol tőlük is gólt, gólokat várnak.

 

Az eddigi két forduló alapján a legjobb korongelhozó magyar center, Papp Kristóf, ő 21 buliból 13-at szerzett meg, elvileg őt is ki lehetne cserélni Hárira. Hári az MTI-nek még a szombati összecsapás után úgy nyilatkozott, hogy eleve nincs náluk sokat a korong, ez a szerep "nem nekik való", ők szeretnének támadni és akkor számon lehetne rajtuk kérni a több kapuralövést is. Amikor pedig ők birtokolják a pakkot, akkor az ellenfelek rájuk cserélik a legjobb védőket, és szintén nagy ellenállásba ütköznek.

 

A hátvédek közül Stipsicz Bence és párja, Fejes Nándor áll mínusz 4-gyel, Horváth Milán -2-vel, és csak a keret legfiatalabb tagja, a húszéves Hadobás Zétény az egyetlen magyar védő, aki pluszban van (+1). A Constantine-csapat az eddigi négy emberelőnyéből nem talált be, a hét emberhátránya alatt pedig háromszor kapitulált.

 

A franciák eddigi két összecsapása hosszabbításba torkollott, előbb legyőzték 2-1-re az osztrákokat a bennmaradásért vívott roppant fontos mérkőzésen, majd 4-3-ra alulmaradtak a magyarokat verő dánokkal szemben. Így három pontjuk van, azaz csak alapjátékidős győzelem esetén érné őket be a magyar válogatott kedden. A gallok öt fórjukból két gólt szereztek, ám a fegyelmezettség terén van lemaradásuk: a vb-n az első két fordulóban összesen három végleges kiállítást osztottak ki, ebből kettőt ők kaptak. Nyolcszor voltak emberhátrányban, és ebből négyszer kapott góllal fizettek.

 

Forrás: MTI 

Kép: MTI/Illyés Tibor


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés