„A golf érettséget adott”

Interjú Rózsa Dániellel

Az elmúlt időszakban a tanulás játszotta a főszerepet, Rózsa Dani azonban közel maradt a golfhoz: elkezdett oktatni, szakdolgozatának témáját a golf inspirálta, és hamarosan a PGA Pro sorozatban és a Magyar Profi Bajnokságon is viszontláthatjuk őt.

 

Ahhoz a generációhoz tartozol, aki beleszületett a golfba, mégis az utóbbi években, mintha eltűntél volna a golf körforgásából. Merre voltál, mi történt veled az elmúlt időszakban?

Valóban kétéves koromban Tatán találkoztam először a golffal, de komolyabban 2010 körül kezdtem el vele foglalkozni. Azóta 108-szor szerepeltem a válogatottban. Ahogy minden fiú életében, úgy az enyémben is előfordult olyan időszak, amikor a labdarúgás élvezett elsőbbséget, végül azonban a golf vált teljes mértékben az életem részévé. Azért látszódhatott úgy, hogy eltűntem, mert a 11. gimis évemet az Egyesült Államokban, a Detroit Lakes High Schoolban töltöttem, és miután hazajöttem, a nyelvvizsga megszerzése után a tanulásé lett a főszerep, be kellett pótoljam itthon az egy év „kimaradást”. A sikeres vizsgák után már az érettségire készültem gőzerővel. Az elmúlt közel 3 évben pedig az egyetem élvezett prioritást.

 

Milyen volt a Detroiti időszak? Volt-e lehetőséged más amerikai sportokat megtekinteni?

Igen, jártunk például NHL meccsen. Óriási élmény volt látni a Dallas Stars-t a Minnesota Wild ellen játszani, és a helyszínen átélni azt a szurkolást. De abban a régióban a golf is elég komoly hagyományoknak örvend; mást ne mondjak, 2016-ban Minnesotában rendezték meg a Ryder Cupot. Amatőrként +3, +4-es átlagokkal befértem a gimnáziumi csapatba, még az állami döntőben is sikerült játszanunk. Golf szempontjából hihetetlenül erős és inspiráló évnek bizonyult.

 

Ezután hazajöttél, és az egyetem mellett belevágtál a golfoktatásba is.

Az egyetem alatt jött a Szövetség részéről egy lehetőség golfedzői képzésre, azóta az ELTE Sportszervezői szak mellett golfedzőnek tanulok. Ez azzal járt, hogy az amatőr pályafutásomat lezártam és felvettem a profi státuszt, amivel én lettem Magyarország legfiatalabb profi játékosa. Eddig a tanulmányaimmal nem tudtam összeegyeztetni PGA Pro állomásain vagy a Magyar Profi Bajnokságon a részvételt, de idéntől, utolsó évesként az egyetemen, erre is lehetőség fog nyílni. Reményeim szerint innentől kezdve gyakran találkozhatnak majd a nevemmel az olvasók az indulók között. Emellett idén a versenyzés mellett az oktatásé lesz a főszerep és azon dolgozom, hogy minél több embert vonzzak be a golfpályákra.

 

20230327_rózsadani1.jpg

 

Hogyan látod a golfozók számának növelésének lehetőségét, amivel évek óta küzd a hazai közeg?

Szemben Magyarországgal az Egyesült Államokban szinte mindenki golfozik. Odakint nem kell megismertetni a közönséggel a sportág szépségeit, elmagyarázni, miért jó. Itthon pont az jelenti a nehézséget, hogy a sport egzotikumnak számít, amit előbb el kell fogadtatni az emberekkel, le kell bontani a köré felhalmozott előítéleteket. Ezért is örültem az MGSZ által indított tanfolyamnak, mert úgy gondolom, hogy ebben segítségére tudok lenni a hazai golfnak.

 

Úgy tudom a szakdolgozatodban is hasonló kérdéseket feszegetsz.   

Így van! A golfsztereotípiákat választottam témának a hazai golf viszonyrendszerében. Azt vizsgálom, van-e köze az előítéleteknek ahhoz, hogy a golfot kevesebben választják itthon sport- és hobbitevékenységként. „A golfsztereotípiák megítélése Magyarországon” – ez a címe a szakdolgozatomnak.

 

Utolsó évedet töltöd egyetemen, ezután mivel szeretnél foglalkozni?

Érdekel a sportdiplomácia, a Testnevelési Egyetemen pedig van is továbbképzés, amit szeretnék elvégezni. Főállásként most a golfoktatást tűztem ki célul, a képzés elvégzése után pedig meglátjuk, mit hoz a jövő. Az itthoni példákat látva az edzősködés más munkákkal is könnyen összeegyeztethető, így ez egy olyan tevékenység, amit szívesen és nagyon sokáig szeretnék űzni.

 

Hol lehet megtalálni téged, hogy lehet hozzád jelentkezni?

Jelenleg a közösségi média felületeken hirdetem magam; kezdő golfoktatóként a legnehezebb a stabil vendégkör kialakítása. A Continentalon tervezek oktatni, illetve a Highlanden – mindenképpen Budapesten látom a jövőmet az oktatás terén.

 

Kiket oktatsz? És tervezel-e esetleg golftábort valamilyen formában?

Fiúk, lányok, kicsik, nagyok – bárki jöhet hozzám, mindenkit szívesen oktatok. A gyerekeket 18 év alatt kedvezményes áron oktatom. Vadkerti Adéllal és másokkal is beszéltem már arról, hogy a golftábor remek lehetőség, hogy minél többekkel megismertessük a sportágat. Először ifjúsági tábort szeretnék szervezni Budapesten, de ha úgy alakul, akár felnőtteknek meghirdetett táborban is látok fantáziát.

 

Neked mit adott a golf, és miben más ez, mint mondjuk a labdarúgás?

Míg a labdarúgásban csapatjátékos vagy, addig a golfban magadra számíthatsz, gyakorlatilag magad ellen játszol, ami az életben is fontos és kamatoztatható tudás. Összességében azt mondanám, a golf érettséget adott.

 

Végezetül, melyik a kedvenc labdarúgó csapatod?

Real Madrid fan vagyok, így a spanyol bajnokságot követem. Érdemes megemlíteni, hogy az egykori Madrid játékos, Gareth Bale nemrég komoly golfkarrierbe kezdett. Ez is bizonyítja, hogy bárkiből lehet golfozó – akár focista, akár kisiskolás –, aki szeretne golfozó lenni, azzá tud válni.

 

20230327_rózsadani2.jpg

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés