Minden score egy napig tart

 

Závaczki Bálint tanulmányaiban és golfkarrierje építésében is a maximumra törekszik, úgy vallja, hogy a hosszú távú célokért egyetlen pillanatot sem érdemes elvesztegetni. Bálinttal január elején sikerült interjút készítenünk, mielőtt visszatért volna az Egyesült Államokba, egyetemi tanulmányaihoz. 

 

Az itthoni téli látogatás pihentető hetei után ismét elérkezett a búcsú ideje. Hogyan érezted magad Magyarországon?

Három és fél hónapnyi intenzív tanulás és golfozás után nagyon jól esett ez a kis szünet! Végre meglátogathattam a családomat, és kihasználhattam az egyetlen pihenési lehetőséget, amely az év során adódik. Bár ezúttal a család és a barátok voltak a fókuszban, a pályán ismerős arcokat is üdvözölhettem, többek között Csányi Olivért, akit nyár óta nem láttam.

 

Vadkerti Adél, Kötél Bence és Csányi Olivér hozzád hasonlóan az Egyesült Államokban próbált szerencsét, példaképekként tekint rátok a magyar golftársadalom. Mi a véleményed, milyen célokért érdemes küzdenie egy mai magyar junior játékosnak?

Mindenkinek magának kell eldöntenie, mit szeretne elérni és meddig érdemes ezen az úton haladnia. Van, aki hobbiként kezdi a golfot, de aztán beleszeret a sportba és végül profi játékosként csinál karriert. Van, aki iskola mellett vállalja a versenyzést, és akad olyan golfozó is, aki az USA-ban folytatott egyetemi tanulmányai során mélyül el a játék rejtelmeiben. Mindenki maga dönt a sorsáról, nincs rossz választás!

 

Mi kell ahhoz, hogy egy sportoló ösztöndíjasként Amerikában tanulhasson és golfozhasson? 

Angol nyelvvizsgával kell rendelkezni, a tanulás és a sport terén is kiváló eredményt kell felmutatni, a jelentkezést megelőző két év teljesítménye kiemelten fontos. Ezenkívül minden diáknak le kell tennie az Egyesült Államokban szokásos „érettségit”, az ún. SAT vizsgát. A golfteljesítmény, a tanulmányi eredmények és az SAT-on elért eredmény alapján lehet bejutni különféle egyetemekre. Mivel én viszonylag későn jelentkeztem, először egy divízió kettes egyetemre sikerült bejutnom, majd a második évemet már divízió egyes golfozóként kezdtem. Az amerikai és nemzetközi golfozókból álló egyetemi csapatban összesen kilencen vagyunk, egy adott versenyen öt játékos indul, az indulók score-jából a négy legjobb számít bele a csapat eredményébe. Heti hat napot edzünk, egy pihenőnapunk van, emellett hetente kétszer kondiedzésen is részt veszünk az órák előtt (súllyal edzünk és nyújtunk).

 

Hogyan látod a profi karrier felé vezető utat?

Már az egyetemi tanulmányaimba is azzal az elképzeléssel vágtam bele, hogy a profi karrier felépítése mindenképpen egy következő lépcsőfokot jelent a személyes történetemben. Minden lehetőséget nyitva szeretnék hagyni; eddig három félévet végeztem el kitűnő eredménnyel, a hátralévő idő alatt egészen biztosan eldől, milyen irányban haladok tovább. Sportolóként valódi kihívást jelent éltanulónak lenni, hiszen délelőtt órák, délután edzések vannak, ennek ellenére sikerült felkerülnöm a dicsőség falára és dékáni elismerést is kaptam, ami büszkeséggel tölt el. Persze, azzal is tisztában vagyok, hogy a jó eredményt nemcsak elérni, de megtartani sem egyszerű, ugyanis a dicsőség fala félévente frissül: minden score egy napig tart, ahogy mondják.

 

Junior korodban hogyan tudtad megteremteni a golfozás és a magánélet egyensúlyát?           

Az én helyzetem különlegesnek számított, hiszen amikor például Nyíregyházából útnak indultam az egyhetes edzőtáborba, kevesebb időm maradt a pihenésre. Mivel úgy nőttem fel, hogy láttam, milyen óriási energiát tesz a család minden tagja abba, hogy az álmaim valóra válhassanak, én sem tehettem meg, hogy félvállról veszem az edzéseket és a versenyeket. Egész életemben tudatosan küzdöttem a céljaimért, már egészen fatalon is világos volt számomra, hogy nem éri meg a range-en a telefonomat nyomkodni, hanem keményen és kitartóan kell gyakorolnom. A múló örömökért tehát nem érdemes feláldozni a hosszú távú célokat, de mint mondtam, mindenki maga húzza meg a határt, mindenki maga dönti el, mi a fontos az életében.

 

Milyen tervekkel indítod a 2023-as évet?

Elsőként befejezem a februárban induló félévet, majd a nyár folyamán visszatérek Magyarországra, folytatom a rendszeres edzéseket, és több európai versenyen is elindulok. Más terveim is vannak, de azokról majd később mesélek!      


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés