„Hosszú távú stratégiában kell gondolkodni”

 

Nagy László nemcsak lelkes rajongója, hanem komoly támogatója is a hazai golfnak. Számos verseny szponzorációja köthető a nevéhez, emellett nemrég új oldaláról is megismerhettük, az Elite Sport Club szimulátor terem ötletgazdájaként. Sokrétű pályafutását, a golfhoz fűződő viszonyát jártuk körül a hamarosan megjelenő Kincses Kalendáriumban. 

 

Az Euroaszfalt ügyvezetőjeként ismerhetünk, de talán kevesen tudják rólad, hogy tekintélyes földmérő-gyűjteménnyel is rendelkezel. 

Így igaz! (nevet) Ezek a geodéziai műszerek zömében a 19. századból, az utolsó darabok még a háború előttről valók, de háború utáni műszerek már nincsenek a gyűjteményemben. 

 

Miért? 

A háborút követően olyan sok gyártó jelent meg, hogy az eszközöknek már nincs muzeális értéke. Inkább az elektronika dominál, nem a lencse kidolgozottsága vagy a mechanikai finomságok. Ezeknek a tárgyaknak az eszmei értékét az adja, hogy nagyon precízen kidolgozott rendszerekről van szó. 

 

Ebből is kitűnik, hogy a munkád a szenvedélyed, de miért pont az útépítés lett ez a szenvedély? 

A Műegyetemre jártam Műszer- és Irányítástechnika szakra, de az alapképzettségem Számítástechnika-Műszerész. A nyolcvanas évek elején kezdték modernizálni az útépítést, a munkagépekben megjelent a vezérlés, amihez akkoriban szinte senki nem értett. Az volt a hozzáállás, hogyha nem működött a nyugati technológia, biztos elromlott benne valami, holott ilyenkor a hibákat döntő többségében a nem megfelelő beállítás okozta. Mivel én ezt tanultam, illetve önszorgalomból folyamatosan képeztem magam, mindig engem hívtak, ha valami probléma akadt. Így ismertem meg az útépítési tevékenység minden részét. 

 

Úgy tudjuk, hogy sok újítás is köthető a nevedhez. 

Egyszer csak valaki kitalálta, hogy legyek építésvezető. Akkoriban napi 14-15 órákat dolgoztam, nem azért mert kellett, hanem mert érdekelt. A műszak végén mindig átnéztem a kapcsolási rajzokat, tanulmányoztam a működési elveket, leszűrtem a tapasztalatokat, és azon gondolkodtam, hogyan lehetne ezeket a rendszereket még jobbá, hatékonyabbá tenni. Ebből kifolyólag rengeteg újítást is bevezettem az elektronika terén, sokat terveztem. 

 

A teljes interjú elolvasható a hamarosan megjelenő Kincses Kalendáriumban. Az évösszefoglaló kiAdvány már MEGRENDELHETŐ!

 

Kép: TÁTRAI BÉLA


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés