A legfelsőbb bíróság megsemmisítette New York állam fegyverviselést korlátozó törvényét

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága megsemmisítette New York állam azon törvényét, amely csak indokolt esetben engedélyezte a könnyen elrejthető kézifegyverek viselését, ezzel kiterjesztette a fegyverviselési jogot az országban - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió csütörtökön.

 

A kilenc fős szövetségi legfelsőbb bíróság - amely az Egyesült Államok alkotmánybírósága - tagjai vélt pártszimpátiák mentén, 6:3 arányban szavaztak a New York államban is érvényes törvény megsemmisítéséről.

 

Clarence Thomas bíró indoklása szerint az, hogy "New York állam csak az önvédelemre irányuló, indokolt esetben ítéli oda a köztéren történő fegyverviselési engedélyt, sérti az alkotmányt", azon belül is a második alkotmánymódosítást, amely minden amerikai polgár számára biztosítja a szabad fegyvertartás jogát.

 

New York mellett féltucat másik tagállamban, köztük Kaliforniában, Hawaii szigetein és Rhode Islanden is hasonló törvények vannak érvényben, ezek azonban, a legfelsőbb bíróság csütörtöki döntésének értelmében, ugyancsak kihívások elé nézhetnek.

 

Mindeközben az amerikai törvényhozás felsőházában, a szenátusban, a héten szavazhatnak arról a törvényjavaslatról, amely jelentősen megreformálná a fegyvertartási jogot az országban. A javaslatot az elmúlt hónapok számos tömeges lövöldözéseire reagálva, a szenátus tagjaiból alakult kétpárti, tízfős csoport dolgozta ki, s az előzetes felmérések szerint esély van arra, hogy a törvényjavaslat elegendő szavazatot kap és elfogadják.

 

Forrás: MTI 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés