Rájuk figyeljünk az olimpián

 

Pénteken hivatalosan is elkezdődik a tavaly nyárról idénre halasztott tokiói olimpia. Az ötkarikás játékokon számunkra hazánk sportolóinak szereplése a legfontosabb, azonban érdemes lesz másra is figyelni. Összegyűjtöttük, mikor érdemes hajnalban felkelni, hogy szemtanúi lehessünk egy-egy történelmi pillanatnak.

 

 

Az első aranyérem mindig eseményszámba megy. Ezúttal a sportlövők között, 10 méter női légpuskában osztanak először érmeket, magyar idő szerint szombaton éjjel. A szám magyar résztvevője Mészáros Eszter, aki akár érmet is szerezhet. Kezdés 1:30-kor.

 

A 100 méteres síkfutás az olimpia klasszikus száma. A világcsúcstartó Usain Bolt Pekingben, Londonban és Rióban is nyerni tudott, a japán fővárosban viszont már nem lesz ott. Christian Coleman eltiltás miatt nem vehet részt a játékokon, a szám egyik esélyese Noah Lyles lehetett volna, aki 2017-ben a világ valaha volt legjobb idejét futotta 300 méteren. Százon 9.86 a rekordja, ezzel öt évvel ezelőtt ezüstérmet szerzett volna. Ezúttal csupán a hetedik lett a válogatón, így 100-on nem indult, 200-on viszont ott lesz. Hogy előbbi számban végül ki nyer, kiderül augusztus 1-jén 14:50-től, a 200-as finálét augusztus 4-én 14:55-kor rendezik meg.

 

Négyszáz méteren Wayde van Niekerk az esélyes, a 29 éves dél-afrikai Rióban 43.03-mal nyert, ezzel döntötte meg az amerikai Michael Johnson 1999-es rekordját. Tokióban a címvédés lebeg a szemei előtt, s hogy mire megy, meglátjuk augusztus 5-én 14 órától.

 

Katie Ledecky a világcsúcstartó a hölgyeknél 400, 800 és 1500 méteres gyorsúszásban. Londonban 15 évesen lett olimpiai bajnok, Rióban négy aranyérmet zsebelt be. Jelenleg Jenny Thompson a legeredményesebb amerikai női olimpikon a maga nyolc aranyérmével, de minden bizonnyal már nem sokáig. Ledecky 400 gyorson július 26-án 4:20-tól, 800-on július 31-én 3:46-tól, 1500-on július 28-án 4:54-kor döntőzhet.

 

Érdemes lesz figyelni Adam Peatyre is. A 26 éves brit úszó a címvédő 100 méter mellen, nem titkolt célja pedig, hogy ismét aranyérem lógjon a nyakában. Az sem kizárt, hogy megdönti 2019-es világcsúcsát (56.88). Július 26-án 4:10-től kiderül.

 

És ha már úszás… Caeleb Dresselt sokan emlegetik az új Michael Phelpsként. Az amerikai a sprintfutamok nagymestere, 100 méter pillangón (július 31. 3:30) Milák Kristóf kihívója, esélyes 50 gyorson (augusztus 1. 3:30) és 100 gyorson (július 29. 4:37) is. Tagja a váltóknak is. Ami biztos, hogy kétszeres olimpiai bajnokként érkezett meg Tokióba, de nem kétszeres olimpiai bajnokként fog távozni. Ő szerezheti a legtöbb érmet Japánban.

 

A négyszeres olimpiai bajnok, 19-szeres világbajnok Simone Biles Rio után Tokióban is nagy dolgokra készül. A 24 éves tornásznő célja, hogy további aranyakkal bővítse kollekcióját, erre pedig meg is van az esélye. Az egyéni összetett döntő július 29-én 12:50-kor kezdődik.


A Grand Slam-tornagyőzelmek számában nemrég Rafael Nadalt és Roger Federert is beérő Novak Djokovics olimpiai bajnok lehet. Riválisai közül többen nem lesznek ott a játékokon, a szerb toronymagas esélyese a férfi egyesnek. Magyar érdekeltség is lesz a férfiak között, Fucsovics Márton az első körben a lengyel Hubert Huracz-cal találkozik. A döntőt augusztus 1-jén 5 órától rendezik meg.


Djokovics könnyű, a címvédő Andy Murray nehéz ellenfelet kapott, akárcsak a hazaiak kedvence.

 

Férfi rúdugrásban a legtöbben Armand Duplantis győzelmét várják. A még mindig csak 21 éves svéd atléta tartja a világrekordot 6,18 méterrel, ő döntötte meg a legendás Szergej Bubka csúcsát. Augusztus 3-án 12:20-tól kiderül, olimpiai bajnok lesz-e.

 

Christian Taylor triplázhat, ugyanis az amerikai hármasugró Londonban és Rióban is az első helyen végzett. Ha Tokióban is nyer, Viktor Szanyejev után (1968–1976) ő lesz a következő, akinek sikerül egymás után három olimpiát nyernie a sportágban.

 

Történelmi pillanat a birkózásban? Mijaín López Núnez lehet az első férfi birkózó, aki négyszeres olimpiai bajnok. A kubaiak legendás kötöttfogású nehézsúlyú világklasszisa Pekingben, Londonban és Rióban is diadalmaskodott. Tokióban augusztus 5-én 4 órától rendezik a finálét.

 

Lasa Talahadze grúz súlyemelő a sportág csúcskategóriájának ásza. Hét évvel ezelőtt doppingvétség miatt két évre eltiltották, azóta azonban minden versenyt megnyert, amin elindult, ráadásul sorra döntögeti a világrekordokat is. Hogy lesz-e új világcsúcs, kiderül augusztus 4-én 6:50-től.

 

Súlyemelésben Laurel Hubbard is indul, ő az első sportoló, aki nyíltan transzneműként vesz részt egy olimpián. Az új-zélandi 2013-ig a férfiak mezőnyében versenyzett, nemváltását követően két évvel pedig megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyását, miután a szervezet meghatározta a transznemű sportolók számára a tesztoszteronhoz köthető határértéket (10 nanomol/liter alatti szám az első versenyt megelőző 12 hónapban). A játékokon augusztus 2-án 8:50-től láthatjuk.

 

Nem volt zökkenőmentes az amerikai férfi kosárlabda-válogatott felkészülése, de a nehézségek ellenére Gregg Popovich együttese az aranyat célozza meg. Mi mást is várhatnánk a Team USA-től?! A torna döntőjét augusztus 7-én 4:30-kor rendezik meg.

 

Az olimpiai futballtorna ugyan nem a legrangosabb verseny a labdarúgásban, de ennek ellenére is sokakat vonz a képernyők elé. A férfi döntőt augusztus 6-án játsszák 4 órától.

 

Fiatalság, bolondság – tartja a mondás. Sky Brown minden idők legfiatalabb brit olimpikonja a nyári játékokon. A gördeszkás lány női park számban indul, 13 éves és 11 napos lesz, amikor megméretteti magát. Augusztus 4-én 2 órától izgulhatnak érte. Még nála is fiatalabb a szíriai asztaliteniszező Hend Zaza, aki 12 éves és 204 napos lesz a játékok rajtjakor. Az ő számában szombaton 2 órakor kezdődnek a meccsek.

 

 

 

Forrás: Index 

Fotó: Alfahír


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés