A Tour címvédője lenyomta a világbajnokot

 

Hatalmas befutót hozott az utolsó tavaszi klasszikus, melyen 2020 után ismét szlovén versenyző győzött. Tavaly Roglič, idén Pogačar.

TADEJ POGAČAR NYERTE A LIÈGE-BASTOGNE-LIÈGE-T. A SPRINTBEN LENYOMTA A VILÁGBAJNOK ALAPHILIPPE-ET. A 41. SZÜLINAPJÁT ÜNNEPLŐ VALVERDE PEDIG MEGJÖTT NEGYEDIKNEK.
Egy hétfős szökevénycsoport gurult el a nap elején, akik közül a legkitartóbbak csekély 230 kilométert töltöttek szökésben. A főmezőny a verseny első felében nem nagyon erőltette a dolgot, már csak a kifejezetten erős szembeszél miatt sem. Így aztán bő 11 perc is volt a szökevények előnye.

Az utolsó százra fordulva többen is próbálkoztak megindulással, így Luis León Sánchez, Gilbert és Van Avermaet is. Mindenkit megfogtak, de valamelyest legalább sikerült megrostálniuk a mezőnyt.
Liège - Bastogne - Liège összefoglalóLiège - Bastogne - Liège összefoglaló
Már csak hatvanöt volt hátra, amikor Pogačar kapott egy hátsó defektet, ami azért érdekes, mert ekkor már komoly tempó volt elöl a főmezőnyben. Az erejét jól mutatja, hogy bár plusz energiákat kellett mozgósítania a felzárkózáshoz, a végén még így is ő volt a legerősebb.

Az utolsó negyvenen az Ineos dominált, többen is ott voltak elöl és elképesztő tempót diktáltak. Carapaz pedig bepróbálkozott egy szólóval, de az utolsó emelkedőn megfogták. Ezután Woods gyorsított egyet, amivel leszakította Rogličot, és kialakította a győztes elmenést.
A sprintet a legtaktikusabb és legerősebb versenyző, Pogačar nyerte Alaphilippe és Gaudu előtt. Valverde jött meg negyediknek, és az a Woods lett az ötödik, akinek ez az ötös nagyon sokat köszönhetett.

Valverde 41 évesen is brutális formában van, ugyanis mindhárom ardenneki egynaposon top 5-ben jött meg. A spanyol összesen négyszer nyert Liège-t, legelőször 2006-ban, amikor Pogačar még csak nyolcéves volt. A szlovén egyébként mindössze a negyedik Tour-címvédő - Kübler, Merckx és Hinault után - , aki Liège-t tudott nyerni.
Carapazt egyébként a versenyt követően kizárták, mert vázra fekve lejtmenetezett, ami az UCI által április 1-től bevezetett rendelkezések szerint szabályellenes.
ITT NYERNI, ILYEN NEVEK ELLEN HIHETETLENÜL JÓ ÉRZÉS
– mondta Pogačar.
„Szerencsém volt egy kicsit, hogy Julian fogta előttem a szelet. Nem tudom, hogy én vagyok-e a bringasport királya, de most a kerékpárosok álmát élem, az biztos.”
CSALÓDÁS VOLT A SPRINT, UGYANIS GYŐZNI JÖTTEM
– fogalmazott Alaphilippe.
„A csapat megint kiváló munkát végzett, én meg utána próbáltam a lehető legjobban kezelni a sprintet. Tadej okos volt, ahogy kibújt mögülem. Szerintem jókor, jó helyzetből indultam, de ő egyszerűen erősebb volt. Végül is nem rossz másodikként megjönni a Tour-győztes mögött.”

NEM SZÁMÍTOTTAM ARRA, HOGY DOBOGÓS LESZEK
- mondta Gaudu.
„Megtisztelő, hogy velük együtt állhatok fel a dobogóra. Tudtam, hogy nem én vagyok itt a leggyorsabb, és mivel Valverde korán nyitott, tudtam, hogy megelőzhetem őt. Visszajövök még ide, hogy megnyerjem ezt a versenyt.”

Forrás: Eurosport

Kép: Bringázás.hu

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés