Tanár úr kérem – Gördülékeny golf



Bodor Tibor szabályismertetője
 
Mindenek előtt tisztázzuk, hogy az ütési idő, a szakaszidő, a követési távolság, a haladási sebesség betartása még nem ready golf. Hanem ez a normális. Az alapkövetelmény. Ha mindig így játszanánk, akkor soha nem lenne szükség extra időnyerő manőverekre.


Nyilvánvalóan ez csak ideális esetben kivitelezhető. Mindig vannak események: labdát kell keresni, ideigleneset ütni, referencia pontot találni, bunkert gereblyézni, zavaró tárgyat félrerakni, bírót hívni, második labdát játszani, másik csoportra várni, és még van egy pár lehetőség.
Ilyenkor segít a gördülékeny játék, amely alapvetően bizonyos golf szabályok rugalmasságára épít. Legfontosabb elemei a holtidők lefaragása, és a párhuzamos játék lehetőségeinek kihasználása.

Egyébként továbbra is ugyanúgy játszunk, célzunk, lendítünk, ütünk, gurítunk mint eddig, legfeljebb csak azt kell felgyorsítanunk, amit addig lassabban csináltunk a kelleténél.

Eredetileg nem a versenyekre tervezték, főleg nem a vérprofik számára. Nekik elég gyakorlatuk van ahhoz, hogy ne legyen rá szükségük még akkor is, ha ilyen szinten minden ütés súlyozottan számít tekintettel a sok-sok nullára, ami a csekk végén van. A ready golfot azoknak találták ki, ahol a golf tömegsport, és a pályákat naponta amatőr játékosok lepik el, akik versenyen kívüli baráti köröket játszanak, nem ritkán egymás sarkát taposva. Elsődleges feladata, hogy minél több golfozónak biztosítson kellemes játéklehetőséget, amelyben több az öröm, mint a bosszúság.

Nálunk pontosan fordítva. A golf nem tömegsport, a pályák hétköznap nincsenek ellepve, a baráti köröket kényelmes tempóban lehet lejátszani, viszont a versenyeken amatőrök játszanak nagyon vegyes összetételben, és a játékosok egymás sarkát tapossák, de nem a tömeg, hanem a lassú játék miatt. Tehát a ready golfnak a versenyeken van igazán jelentős szerepe.

(1) A Golf Szabályokban a "ready golfról" egyetlen pont rendelkezik közvetlenül, nevezetesen a sorrenden kívüli játékról, kizárólag stroke playben megengedve és egyben javasolva azt, különösen:

- Ha a játékosok kényelmi és időnyerési szempontok miatt ebben megállapodnak;
- Ha egy lyukhoz közeli labdával a játékos szeretné befejezni a szakaszt;
- Ha egy játékos hamarabb készen áll és képes a játékra, mint a soron következő játékos; de ha a soron következő játékos már készen áll, és jelzi, hogy ő szeretne először ütni, a többi játékosnak általában meg kell várnia, amíg az adott játékos be nem fejezi az ütést.

Azonban:

- A nem tudatos (spontán, véletlenszerű, téves) sorrenden kívüli játék nem büntetendő, tehát megengedett, de nem ajánlott.
- Előnyszerzés érdekében nem szabad sorrenden kívül játszani.
- A sorrenden kívüli játékkal más játékosokat nem szabad veszélyeztetni, zavarni vagy akadályozni.
- A versenykör első szakaszán a Bizottság által arra meghatározott sorrendtől önkényesen nem szabad eltérni.

Match playben szó sincs "ready golfról", de a Szabályok időnyerés érdekében kivételesen megengedik a sorrenden kívüli játékot kölcsönös megállapodás alapján.
- Eszerint a játékos megengedheti az ellenfelének, hogy sorrenden kívül játsszon, vagy elfogadhatja az ellenfél hozzájárulását a sorrenden kívüli játékához.
- Minden egyes ütésről külön kell megállapodni. Ha ennek alapján az ellenfél sorrenden kívül üt, a játékos az adott ütést nem érvénytelenítheti.
- Megállapodás hiányában a sorrenden kívüli ütést az ellenfél érvénytelenítheti; de ha ezt nem teszi meg haladéktalanul, az ütés érvényes. Büntetés egyik esetben sincs.

(2) A Golf Szabályok egyébként rendelkezik a játék tempójáról, ami minden körülmények között betartandó teljesen függetlenül attól, hogy a golf ready, vagy nem ready:

Tiltja a játék indokolatlan késleltetését.
- De bizonyos esetekben megengedi, pl. sérülés, rosszullét, bírói döntés kérése, egyéb elfogadható indok esetén.
- Megszegése büntetéssel jár; első alkalommal 1 ütés, másodszorra általános, harmadszorra kizárás.

Ajánlásokat is tesz a játék tempójára.

- A versenykört megfelelő tempóban kell megjátszani.
- A gyorsabb csoportokat javasolt átengedni.
- A tempó vonatkozik a felkészülésre, az ütésre, és a haladásra.
- A következő ütésre előre fel kell készülni.
- A sorra következő játékosnak készen kell állnia az ütés elvégzésére.
- Az ütést meghatározott időn belül (max. 40 mp) ajánlott végrehajtani.
- A játék tempóját a Bizottság szabályozhatja, a vele járó büntetésekkel, és mindezeket helyi szabályban kell rögzíteni.

A ready golf tehát nem szabály, hanem voltaképpen a tapasztalat és a józan ész alapján kialakult ajánlás vagy konvenció, amit legjobb tudásunk szerint kell követnünk.

Főbb irányelvek a ready golf alkalmazására:

- Stroke play versenyen mindig gördülékeny golfot kell játszanunk.
- Ha késésben vagyunk, akkor pláne kötelező.
- Ha nem vagyunk késésben, a szerzett időelőny jól jöhet bármilyen késleltetés esetén.
- Várakozás esetén a dugó oldódása után a késést be kell hoznunk.
- Gyakoroljuk a tudatos játékot versenyen kívül, baráti körben is, pusztán azért, hogy megszokjuk.
 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés