Cservák repül

Nap mint nap friss hírekkel jelentkezem a Hungarian Golf Magazin hasábjain"

Mindig meg szokták magyarázni, ha valaki tegeződve készít interjút, de megértésüket kérem: én is olyan régen ismerem már magamat, hogy a következő képzeletbeli öninterjút tegeződve készítettem.

- Izgulsz? - kérdezem.

- Nem nevezném izgalomnak, de izgatottan várom már az indulást Párizsba, a Ryder Kupára. Már minden nap kapok valamilyen anyagot a szervezőktől, befészkeli magát a téma a gondolataimba.

- Mikor kelsz útra?

- A szerda reggeli Air France géppel repülök, és a hajnali kelésnek és a 6.20-as indulásnak legalább az az előnye, hogy 8.45-re megérkezünk a Charles de Gaule reptérre.

 

- Hol fogsz lakni?

- Azzal kezdeném a választ, hogy embertelenül fölmentek a szállodai árak. Máskor 80 euróért árult szobákért ezen a héten éjszakánként közel 150-et kérnek, és ráadásul nem adják, csak 5 vagy 7 napra. Mivel én csak a szállásra nem tudok ennyi pénzt kifizetni, elkezdtem nézni az airbnb lehetőségeket. Ezen a piacon is élelmesek az emberek, mert az egy éjszakára 10-15.000 forintnyi összegért kínált szobák 3 éjszakára 120-150.000-be kerültek. De szerencsére több napos keresés után találtam egy olyan lakást, ami megfizethető, le is foglaltam szerdától hétfőig.

Az a szerencse kategóriája, hogy a jelek szerint kb. 3 kilométerre van a pályától. Milyen az ember, először örültem volna három napnak is, aztán lefoglaltam ötre, most meg már bánom, hogy nem indultam már el kedden.

 

- Hogyan fogsz közlekedni?

- Elég nehezen alakult ki a végső útitervem. Először Ryanairrel repültem volna Beauvais-be, ami 90 kilométerre van Párizstól, és a másfél órás bejutást követően egy másik másfelet kellett volna utaznom a szállásomig. Ezért első rémületemben lefoglaltam egy bérautót a hat napra. Aztán amikor józanul végiggondoltam a dolgokat, rájöttem, hogy az autó luxus lenne, mert csak az első és az utolsó napon tudnám használni, a további napokon meg hatalmas parkolási díjjal várhatna rám a szálloda előtt. Egy nagy levegőt véve átfoglaltam Air France-ra, és egyben lemondtam a bérautót.

Helyérdekűvel (RER) fogok eljutni Voisins-le-Bretonneux-ba, a pályaudvarról taxival megyek majd a szállásomra, majd onnan újabb taxival a médiának „félretett” szállodába. Az IBIS Classic és az IBIS Budget StQuentin en Yvelines szállodákból az újságírók számára óránként állnak rendelkezésre az ingyenes shuttle buszok. Ennek a szolgáltatásnak az is az előnye, hogy speciálisabb a biztonsági vizsgálat, és a médiaközpontnál fordul vissza.

 

- Hogy lehet bejutni?

- Minden akreditált újságíró, tévés kapott egy egyetlen alkalomra szóló fényképes „MEDIA GATE ENTRY PASS”-t, amivel jelentkezni kell a Médiaközpontban, ott kapjuk meg az egész hétre szóló fényképes kitűzőt.

 

- Hogy fogsz étkezni?

- Már két Ryder Kupán is voltam, nem ért meglepetés. Érkezéskor kaptunk, és most is fogunk kapni egy kis szalagot a csuklónkra, ami egy chipet rejt. Ebben a kis szerkezetben kb 200 dollárnyi összeg található, és a leolvasó segítségével terhelik meg a „pénztárcánkat” a kiválasztott fogásoknak megfelelően. Semmi nem olcsó, egy levesporból készült leves például legutóbb 6 fontba került, egy főétel tizenvalamennyibe, de ez egy nagyon kulturált formája a vendéglátásnak. Én egyébként úgy eszem, mint az állat. Na ne ijedjen meg senki, ez azt jelenti, hogy csak akkor eszem, ha éhes vagyok, és csak addig, amíg jól nem laktam. Sörözni, borozni nem lehet ebből az összegből, de biztosan nem fogok éhezni, a múltkori szalagomon még maradt is valamennyi.

 

- Beszéljünk a golfról is, hiszen valami verseny is lesz?!

- Többször láttam már Ryder Kupát tévében és élőben is, szerintem ez elsősorban egy jó buli, fergeteges hangulattal, és változó színvonalú golffal. Nem szívesen írom le, de tartok az amerikaiak nagyarányú győzelmétől. De mi lesz akkor? Semmi. Már vasárnap hallhattuk az amerikai drukkerek kiabálását, ahogy éltették Tigert, és üvöltötték a „Júeszéj – júeszéj”-t. Biztosan nem maradnak adósok a „Júrop -Júrop” szinpatizánsai sem, de a hangulat többnyire baráti. Remélem, végre itthon is láthatják majd a tévében, ahogy az egyes elütőre megérkezve bemelegítenek, lendítgetnek a játékosok, a nézők „Ollééééé, Oooooolllééééé” kiáltásokkal kísérik ezeket. A játékosok meg partnerek a hülyéskedésben, két rendes szving után a harmadiknál megállnak félúton, akkor megáll a kórus is. Amikor aztán megkezdődik a játék, az ütés pillanatára teljes csönd lesz.

 

- Lehet tudni, ki van jobb formában?

- Hát, amennyit lehet tudni, az amerikai játékosok az utóbbi hónapokban szerintem jobban játszottak. Ennek ellentmond viszont, hogy pont az utóbbi időben került a világranglista élére az angol Justin Rose, sőt, megnyerte a FedEx Kupa összesített versenyét is. A match-play versenyeken viszont állítólag minden megtörténhet, az idősebbek előnyt kovácsolhatnak tapasztalatukból, az újoncokat meg repítheti fiatalos lendületük. Vagy mégsem, illetve fordítva. Dehát ezért vagyunk kíváncsiak a Ryder Kupára, remélem nem fogunk csalódni. Sorozatban három európai győzelem után legutóbb az amerikaiak nyertek, de az hazai pályán történt. A hazai pálya most az öreg kontinens csapata mellett szól. Más nem is nagyon. Az USA idegenben 25 évvel ezelőtt, 1993-ban tudott nyerni, lehet, hogy most megtörik a jég.

 

- Hol lehet követni a kalandozásaidat, illetve a Ryder Kupáról szóló tudósításaidat?

Nap mint nap jelentkezem majd a Hungarian Golf Magazin hasábjain, valamint az év végén megjelenő Kincses Kalendáriumban is, egy színes és nagyon érdekes összefoglalóval.

Legközelebb már Párizsból jelentkezem.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés