Woods és Foley szakítottak

 A hír sokakat talán nem lepett meg, de mégis komoly horderejű: Tiger Woods és Sean Foley útjai elváltak egymástól. A szakember 2010 óta foglalkozott Woods swingjével és bár az együttműködés során a volt világelső kilenc tornát nyert, mégsem lehet egyértelmű sikersztoriként aposztrofálni az együttműködést, ugyanis Woods Majort Foley irányítása alatt sem nyert.

A hír sokakat talán nem lepett meg, de mégis komoly horderejű: Tiger Woods és Sean Foley útjai elváltak egymástól. A szakember 2010 óta foglalkozott Woods swingjével és bár az együttműködés során a volt világelső kilenc tornát nyert, mégsem lehet egyértelmű sikersztoriként aposztrofálni az együttműködést, ugyanis Woods Majort Foley irányítása alatt sem nyert.

Woods tegnap saját honlapján jelentette be a váltás tényét, mint írta ez a megfelelő pillanat arra, hogy pontot tegyenek professzionális együttműködésük végére. A bejelentés aligha lepett meg bárkit is, ugyanis a felek együttműködése felemásra sikeredett.

Tiger Woods 2010-ben, magánéleti válsága után nem sokkal nevezte ki Foley-t swing-edzőjévé, a sikerek azonban nem jöttek rögtön. Első győzelmét Foley irányítása alatt 2011 decemberében a Chevron World Challenge tornán aratta. 2012-ben három tornát nyert és az évad utolsó három Major tornáján esélye is volt a győzelemre, igaz a hétvégi köröket rendre elrontotta. 2013-ban Woods a szezon első három tornáján melyen indult három győzelmet szerzett, visszaszerezte a világelsőséget majd májusban pályafutása során mindössze másodszorra megnyerte a The Players Championshipet.

Woods a Foley-val töltött időszak során összesen 9 tornát nyert, a Major-viadalokon pedig összesen 10-szer zárt a legjobb tíz között. Más játékos hasonló eredménysorral gondolkodás nélkül kiegyezne, hiszen Tiger négy év alatt több versenyt nyert, mint például Dustin Johnson egész pályafutása során, míg ha összeadjuk Hunter Mahan és Justin Rose PGA Touron aratott eddigi sikereit, akkor Woods mindössze három győzelemmel marad el tőlük. Utóbbi kettő ráadásul Foley „tanítványa”, Rose idén két tornát nyert, míg Mahan két éves nyeretlenségi szériáját szakította meg a hétvégén.

Woods jelenleg kivonta magát a forgalomból, néhány hete jelentette be, hogy két hónapig biztos, hogy nem fog ütőt a kezében, majd utána is inkább erősítéssel kezdi a rehabilitációját. Sokan úgy vélik, hogy Tiger hátsérülésének okozója is Foley formabontó swingje, amit nem igazán sikerült elsajátítania Woodsnak, vagy ha igen, a pontosság nem jött az új lendítéssel párhuzamosan. Ezt a megállapítást mondjuk a statisztikák nem támasztják alá, ugyanis Foley irányítása alatt Woods 61 százalékos pontossággal találta el a Fairway-eket, míg Hank Haney-vel töltött időszaka során 59%-os pontossággal rendelkezett. A csúcsot Butch Harmonnal jegyezte, 1993 és 2003 között majd 70%-os pontosság jellemezte a játékát, igaz Haney volt az, aki a leghosszabb drive-ot tudta kihozni Woodsból, átlagban 307 yard volt a volt világelső hossza.

Woods játékát többen kritizálták a szezon során, ami nem is csoda, hiszen pályafutása legrosszabb idényét zárta. A sérülésekkel és formaingadozásokkal hátráltatott klasszis a versenyein szinte bejátszotta az egész pályát, ami egy labdarúgónál erény, golfozónál már kevésbé. Az ESPN szakembere jegyezte meg pár napja Tigerrel kapcsolatban, hogy tornákat nem nyerhet az, aki a második ütését folyamatosan a rough-ból kell, hogy megüsse.

Tiger Woods pályafutásában a Foley-val való szakítása után ismét egy új szakasz veszi kezdetét, ám azt, hogy a volt világelső kivel folytatja karrierjét egyelőre még nem lehet tudni. Sokan azt a Butch Harmont emlegetik, aki profi pályafutása első edzője volt, ám ez inkább csak egyfajta vágy a szurkolók körében. Persze nem véletlen, hogy Harmont akarják Woods mellett látni, hiszen a szakember tanítványai idén kiugróan jó eredményeket érnek el, elég ha csak Rickie Fowler teljesítményét nézzük aki mind a négy Major-t idén a top-5-ben zárta.

Woods azonban nem beszélt a jövőről, a legfontosabb most számára talán az, hogy 100%-ig felépüljön hátsérüléséből, mert csak egészségesen veheti fel a versenyt az ellenfelekkel és Jack Nicklaus rekordjával.

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés