Erőnlét és higgadtság

A hétvégén, augusztus 22 és 24 között került sor a nyári golfszezon utolsó, nagyobb lélegzetvételű rendezvényére, a háromnapos Magyar Amatőr Nyílt Bajnokságra Balatonudvariban. A versenyről az erős középmezőnyben végző Paál Juliannát és Horváth Ádámot kérdeztük.

A hétvégén, augusztus 22 és 24 között került sor a nyári golfszezon utolsó, nagyobb lélegzetvételű rendezvényére, a háromnapos Magyar Amatőr Nyílt Bajnokságra Balatonudvariban. A versenyről az erős középmezőnyben végző Paál Juliannát és Horváth Ádámot kérdeztük.

Paál Julianna

„Nagyon kellemes hangulatban telt a hétvégi verseny, jól éreztem magam, csak sajnos a játékom nem sikerült olyan jóra, mint szerettem volna. Pénteken még nem igazán találtam a ritmust, az első kilencen több dupla és tripla bogeyt is ütöttem, és csak a második kilenc végére tudtam magamat összeszedni. A következő nap viszont már sikerült jobban teljesítenem, úgy éreztem, valahogy minden összejött. A játék során több birdie-t is ütöttem, amivel vissza tudtam hozni a játékomat és végül +10-zel zártam a második kört.

Szombat este azonban elég sok eső leesett, ami igencsak megzavarta a zárónapi verseny menetét. Csak két órás csúszással tudtuk elkezdeni a játékot, mert a pályáról le kellett szivattyúzni a vizet, de sajnos még így is kisebb tó állt az egyes és a hetes szakaszokon. Azonban ez nem mondható nehezítő körülménynek, hiszen nagyon rövid idő alatt, nagyon szépen helyreállították a terepet a szervezők. Az igazán hátráltató tényező számomra inkább az összevissza fújó szél volt, alig lehetett hozzáigazítani az ütéseket, és emiatt nem sikerült túl jól zárnom a vasárnapot.   

A verseny során ezen az ominózus harmadik napon volt alkalmam külföldi játékossal, az olasz származású Marsala Elisabettával játszani. Már régebben is voltam vele egy flightban, de most ő sem tudott olyan jó játékot hozni. A külföldi játékosok terén inkább a férfi mezőny volt erősebb a mostani versenyen, a bajnokság nyertese is a német nemzetiségű Borges Claas-Eric lett. Úgy gondolom, hogy az idegen országokból érkező versenyzőktől leginkább az erőnlétüket érdemes átvenni, hiszen ők a versenyek után nem pihennek, hanem visszamennek a rangre-re gyakorolni. Ehhez azonban kell az a kondi, ami lehetővé teszi ezt egy háromnapos verseny után is. A magyar golfozók körében Csicsi folytatja ugyanezt, és a jövő szezonban én is szeretném beépíteni ezt a gyakorlási módszert a felkészülésembe.”

Horváth Ádám

„A hétvégi versenyen sajnos nem sikerült úgy teljesítenem, ahogy azt korábban elterveztem. Az első napon még többnyire ment a játék, és bár ott is becsúszott egy dupla és egy tripla bogey, ezeket két birdie-vel és parokkal valamelyest tudtam ellensúlyozni és +9-cel zártam a kört. Szombaton azonban már abszolút nem azt a teljesítményt hoztam, amit elvártam volna magamtól, zárónapon pedig végképp elszállt a játékom.

A három nap alatt több külföldi versenyzővel is volt alkalmam játszani. Pénteken Oppenheimer Yannic német játékossal voltam egy flightban, második napon az osztrák Varga Lukas-szal, vasárnap pedig Marsala Tomas olasz származású versenyzővel játszottunk együtt. Sajnos most nem tudtam az ő játékukra odafigyelni, nagyon lefoglalt a saját teljesítményem. A többi nemzetközi versenyen szerzett tapasztalataim alapján azonban úgy gondolom, hogy amit a leginkább érdemes eltanulni tőlük, az a játék során nyújtott higgadtság. Ők, ha elrontanak egy ütést, akkor abból könnyebben fel tudnak állni, míg én sokszor belekerülök abba az ördögi körbe, hogyha elrontok egy szakaszt, akkor utána az a többire is rányomja a bélyegét. A külföldi játékosoknak azonban megvan az az előnye hozzánk képest, hogy náluk nincsen két hónapos téli kiesés, mint nálunk. Ők sokkal több időt tudnak a gyakorlásra szánni, mint a hazai játékosok, ami által olyan rutinra és tapasztalatra tesznek szert, ami itthon sajnos még eléggé egyedülállónak számít.

A Royal Balaton pályája viszont a körülményekhez képest most is kiváló állapotban volt, az időjárással sem volt gond a három napban, bár szombaton, az utolsó szakaszon már elkezdett esni az eső.  Még nem jöttem rá, hogy miért nem tudtam jobb eredményt hozni, de nem valószínű, hogy külső körülmény lett volna az oka. Az igazság az, hogy valamiért nem tudtam koncentrálni a játékomra, nem tudtam fejben ott lenni a versenyen és meghozni a helyes döntéseket. Sajnos minden sportban előfordulnak néha az ilyen helyzetek.”

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés