Gyakorlás reggeltől estig

 Fiatalok, tehetségesek, juniorok: ők az új magyar golfos nemzedék képviselői. A 2014-es év a juniorok éve lehet a hazai golfban. Idén már többször bizonyították – EOHT, Magyar Kupa, Match Play Bajnokság-, hogy képesek, nem csak kategóriájuk legjobbjaival, de a magyarországi felnőtt mezőnnyel is felvenni a versenyt.

Fiatalok, tehetségesek, juniorok: ők az új magyar golfos nemzedék képviselői. A 2014-es év a juniorok éve lehet a hazai golfban. Idén már többször bizonyították – EOHT, Magyar Kupa, Match Play Bajnokság-, hogy képesek, nem csak kategóriájuk legjobbjaival, de a magyarországi felnőtt mezőnnyel is felvenni a versenyt.

Beérni látszik Böndicz Gergő és a válogatott körül dolgozó emberek áldozatos munkája. Az új generáció egyik jeles képviselője Czernecki Laura Panna, aki a 2014-es eredményei alapján, kategóriájában sokáig az első, jelenleg a harmadik helyen áll.

Hogyan, és mikor ismerkedtél meg a golffal? Egyáltalán mért pont a golfot választottad?

Amikor negyedikes voltam, a tanév végi, az utolsó tesi órán kivittek minket a St. Lőrinc Golf Club pályájára az iskolai golf program keretében. Ott mindenki kipróbálhatta az ütéseket, a putt-ot és a golfautókat. Nekem nagyon megtetszett, és egész este, meg másnap, meg az azt követő nap könyörögtem anyának, hogy vigyen vissza, és golfozhassak. Ő persze nem vett komolyan, de azután elege lett, és a következő hétvégén kivittek a pályára. Még azon a nyáron részt vettem ott egy táborban, és ősszel megkaptam az első szettemet is.

Mit jelent számodra ez a sport?

Mindent. Eddig két szezonom volt és az első naptól fogva tudom, hogy golfozó szeretnék lenni. Vannak példaképeim. Az egyiküket ismerem is: Rózsa Csilla. Barátok vagyunk. Már két tervem is van: vagy profi golfozó leszek, vagy egy amerikai egyetem elvégzése után (ahol egyébként szintén golfoznék) leszek profi golfozó. Csicsitől nagyon sokat tanulok, és remélem egyszer a nyomdokaiba léphetek.

Hogyan tudod összeegyeztetni a golfot a tanulással és mit szólnak hozzá az osztálytársaid, hogy ilyen szinten golfozol?

A szüleim támogatják a terveimet, így magántanuló lehetek, amíg a tanulmányi eredményem jó marad. Ez azt jelenti, hogy csak akkor megyek be az iskolába, ha témazáró, vagy egyéb nagy számonkérés van. Így minden időmet a golfpályán, gyakorlással tölthetem. Ez persze nem menne anélkül, hogy anyukám és a tanáraim folyamatosan ne egyeztetnének, szervezkednének, hogy minden jegyem meglegyen. A tanáraimtól is sok bíztatást kapok, főleg a magyar tanáromtól. Csak addig volt nehéz, amíg nem ismerték ezt a sportot. Most már tudják, mit csinálok, és így elfogadták, hogy magántanuló vagyok. A barátaimmal pedig igyekszem néha közös programokat is csinálni. Az osztálytársaim többsége örül, és most már büszke is a sikereimre. Sokszor, ha tudják, hogy nagy versenyen vagyok, szurkolnak is nekem.

A télen volt szerencséd egy pár hetet Amerikában tölteni, ahol a Tom Burnett Akadémián csiszolhattad tovább a golftudásod. Milyen élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtál, mivel lettél több, vagy mit látsz másképp?

Már alig várom, hogy visszamehessek! Főleg a gyakorlás volt más. Az edzők, Tom és Justin, folyamatosan figyeltek, mértek és elemeztek mindent, amit csináltam. Mindig elmagyarázták, hogy mi történik és miért. A legfontosabb, amit tanultam, az a gyakorlás volt. Egy-két órát nem lehet gyakorolni. Ott minden reggel nekiálltunk egy-egy feladatnak, és csak akkor hagytuk abba, amikor enni kellett. Ebéd után folytattuk egészen estig. Szereztem egy csomó hólyagot a kezemre és nagyon büszke vagyok rájuk.

Szerencsém volt, hogy Csicsi is éppen ott volt, így ő is rengeteget segített, főleg hogy megértsem, amit mondanak, hiszen én még nem tudok olyan jól angolul.

A másik legfontosabb dolog, amit tanultam, az a swing-elemzés volt. Megtanították figyelni a saját swingemet (videón), és észrevenni a hibámat. Kijavítani persze nem tudom egyedül, de ha tudom, mi a hiba legalább próbálkozhatok. Ez azért is fontos, mert az edzőm Böndicz Gergő sem lehet mindig mellettem, ha valami nem megy. Viszont, ha el tudom neki mondani mi a probléma, akár távolról is tud tanácsot adni. Óriási élmény volt, hogy az első amerikai versenyemen Csicisvel, a példaképemmel együtt indulhattam, ahol szintén nagyon sokat tanultam a koncentrációról és az önállóságról.

Hogyan értékeled az eddigi eredményeidet, tudva, hogy jelenleg a junior ranglista harmadik helyén vagy (sokáig első)? Mik az elvárásaid az idei szezonra?

A jelenlegi helyemet a tavalyi nagyon jó szezonomnak, és az idei Junior Tour fordulókon elért jó helyezéseimnek köszönhetem. Nagyon jó volna megtartani, de tudom, hogy ez nem reális. Én még csak 12 éves vagyok, és vannak nálam jobb játékosok: Csicsi, Adél, Bori. Őket szeretném utolérni, de most nekem nem a ranglista a fontos, hanem hogy minél többet tanuljak, a lehető legtöbb tapasztalatot szerezzem meg, hogy ha eljön az én időm, meg tudjam mutatni, mit tudok. Persze azért nagyon örülnék minél több kupának, de a reális: a hcp-m minél lejjebb tornázása, és egy magabiztos versenyrutin kialakítása. Ez most a legfontosabb feladat. Gergővel azon dolgozunk, hogy fejben jobban ott legyek ahol kell, ne izguljam túl magam és minél inkább stabil legyek.

Hol lesz a következő versenyed?

Június végén a válogatottal az Ausztria Junior Open-en, majd a Magyar Bajnokságon veszek részt.

Milyen babonáid, kabaláid illetve rituáléid vannak egy-egy verseny előtt?

Mindig zenét hallgatok a versenyre menet. A kabalám a sapkám, amin rajta van Csicsi aláírása és a nekem szóló üzenete: “Keep your head up. Rock. Enjoy.”


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés