Phelps előtte és utána

Michael Phelps neve leginkább a medencéből lehet ismerős, ám az úszó London után úgy döntött, hogy egy darabig hanyagolja a karcsapásokat, és helyette sűrűbben ragad majd ütőt. Az amerikaiban láthatóan van valami.

Michael Phelps neve leginkább a medencéből lehet ismerős, ám az úszó London után úgy döntött, hogy egy darabig hanyagolja a karcsapásokat, és helyette sűrűbben ragad majd ütőt. Az amerikaiban láthatóan van valami.


Michael Phelps nagy eséllyel mondható minden idők legsikeresebb sportolójának. Az amerikai úszó 18 olimpiai aranyat nyert karrierje során, nem beszélve arról a temérdek egyéb kitüntetésről és rekordról, amiket szintén az ő neve fémjelez. Olyan legendák mellé kell sorolnunk, mint Muhammad Ali, Michael Jordan vagy Wayne Gretzky. A londoni olimpia után az úszó úgy döntött, hogy az elkövetkezendő időkben messze elkerüli majd az uszodákat, és helyette a golfpályák felé veszi az irányt.


A 27 éves sportoló ereje teljében van, kiváló fizikai kondíciónak örvend, és azon van, hogy újabb kihívásokat keressen az életben. A golfot választotta terepként, és az elmúlt fél évben Hank Haney vette gondos szárnyai alá az egykori úszót. A „The Haney Project” nevű program keretében dolgoztak együtt, és érdemes tudni, hogy a kezdet kezdetén Phelps handicapje még 26 volt, és lassú swingeket ütött. Azzal is küszködött, hogy normálisan el tudja ütni a labdát messzire. Négy területen drámai javulást ért el a program keretében az amerikai, és most már 80-as eredményeket produkál. Néhány technikai kulcsmozzanat megértése, némi gyakorlás, és bárki képes lehet az ilyenfajta fejlődés elérésére.

 

A végső mozdulat
Az egész testet használni kell


Mielőtt változtatásokat eszközölt volna Haney, az ex-úszó a downswingjét a felsőtestével indította el, ami az ütőt túlságosan meredeken tartotta. Egy gyenge csavar hiányzott a mozdulatnál nála. Elkezdték fejleszteni Phelps mozdulatait, majd elkezdett hurkokat ütni, mivel az alsóteste lelassult, és nem pörgött ki annyira (bal oldali kép). Ennek eredményeképpen a kezei saját maga előtt keresztezték egymást, és balra csavarta meg a labdát. Egy jó downswing a megfelelő alapállásnál kezdődik: keresztül a lábfejeken, a térdeken és a csípőn. Az alsótest teljesen kifordul, a végső mozdulatnál pedig egyensúlyi állapot áll be.

 

A fogás
Bizonyosodj meg arról, hogy a kezeid együtt dolgoznak


Michael fogási technikája hasonlóan fejlődött, mint más golfozóknál, vagyis reagált a labda repülési képére. Michael nagyokat akart ütni, ennek érdekében a jobb kezével erősebben ragadta meg az ütőt (bal oldali kép) annak érdekében, hogy az ütőfej még szabadabb legyen, és, hogy minél egyenesebb ütést érjen el. Haney változtatott az ütőfogáson: a jobb kezet egy sokkal természetesebb pozícióba helyezte az úszónál (jobbra), hogy illeszkedjen a balhoz. Emellett pedig a jobb mutatóujját is kicsit át kellett helyezni, hogy inkább, mint egy ravasz funkcionáljon. Ennek az lett az eredménye, hogy Phelps ma már sokkal biztosabb ütéseket produkál, és kontroll alatt tudja tartani a mozdulatait.


Az alapállás
Figyelj oda a feszítésre és a derékra


A bal oldali képen a kezdőkre jellemző beállást láthatjuk. Michael eleinte a markolatot a cél felé tartotta, a kezeit inkább kifelé fordította és szorosan állt be, az ütőfej pedig nyitott volt. Ebből a pozícióból lehetetlen volt a megfelelő ütést elérni. Kicsit változtattunk ezen, és a tetején hurkot csináltunk, hogy egyre meredekebb legyen lejjebb haladva. Azzal, hogy egy sokkal neutrálisabb helyzetet vett fel Phelps az alapbeállásnál, a karjai (jobb oldali kép) sokkal eredményesebben tudták időzíteni a mozdulatokat, és végre a megfelelő síkban kezdhette meg az ütést.

 

A tetőpont
A hosszúság nem mindig eredményez erőt


Amikor valaki olyan erős és rugalmas, mint Michael, akkor számos érdekes eset bukkan fel a mozdulatok során. A sportoló 193 centiméter magas, elképesztő válltávolsággal rendelkezik. A backswingje korábban túlságosan hosszú volt és hanyag (balra), az ütő pedig inkább jobbra célzott a legfelső ponton. Ezen a síkon is alakítani kellett, hogy az ütő kicsit balra mutasson, és hogy annak helyzete összhangban legyen a kezei hosszúságával és a teste forgásával (jobbra). Az eredmény egyértelmű javulást hozott. Az ütőfogása is javult, mégpedig úgy, hogy a bal csuklója egyenesebb lett a legfelső ponton. Ezzel sokkal konzisztensebb backswinget tudott elérni. A cél az volt egyébként, hogy rövidebb, gyorsabb és sokkal agresszívebb legyen a kulcsmozdulat.

Forrás: golfdigest.com
 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés