Agancsból nyert erő

Vijay Singh állítja, hogy nem tudta, hogy rosszat tesz, neve összeforrt a szarvasagancs spray-vel. A természetes szernek beállított anyag növekedési hormont tartalmaz, ám néhány orvos szerint a hatása erősen kétséges.

Vijay Singh állítja, hogy nem tudta, hogy rosszat tesz, neve összeforrt a szarvasagancs spray-vel. A természetes szernek beállított anyag növekedési hormont tartalmaz, ám néhány orvos szerint a hatása erősen kétséges.


Vijay Singh elhagyta a Phoenix Open helyszínét csütörtökön, egy nappal azután, hogy bevallotta, hogy ő is használta ama bizonyos szarvasagancs kivonatból készült sprayt. A 49 éves játékost sokkolta a hír, hogy a szer tiltott anyagot tartalmaz. A golfozó hátfájdalmakra hivatkozva mondta vissza a szereplést.


A spray-ről nemrégiben hallhattunk először, mégpedig Ray Lewis sportolóval kapcsolatban, aki a Baltimore Ravens amerikai futballcsapat játékosa. A játékos tricepsze megsérült, gyors javulásra, gyógyulásra volt szükség, ezért fordult a sportoló a SWATS-hoz (Sports With Alternatives to Steroids), amely cég kétes eredetű és eredményű szereket (is) árul.


Singh is beszerzett magának néhányat ebből a sprayből, ám elmondása szerint nem tudta, hogy tiltott összetevőt tartalmaz. „Igazság szerint, amikor először a kezembe vettem a terméket, végignéztem az összetevőket, és semmi tiltott anyagot nem fedeztem fel rajta. Teljesen sokkolt a hír, hogy a szarvasagancs spray tiltott összetevőt tartalmazhat, és nagyon mérges lettem, hogy ilyen helyzetbe sodortam magam. Már felvettem a kapcsolatot a PGA Tourral, és mindenben együttműködök velük ebben az ügyben. Ennél többet nem szeretnék mondani.” – nyilatkozta a háromszoros major bajnok golfozó.


Mi az a szarvasagancs spray?


A természetes alapanyagokból készült, homeopátiás segédszerek virágoznak a piacon, ám időről-időre felüti fejét néhány furcsa anyag is. Ilyen volt a szarvasagancs spray (deer antler spray) is. A SWATS nevű cég árul ilyen szereket, ám nemrégiben kiderült, hogy a termékeikkel elég sok probléma van.


A cég által forgalmazott spray IGF-1-et tartalmaz, ami egyfajta növekedési faktor/hormon, és ami teljesítménynövelő terméknek számít. Mint ilyen, az összes sportszövetség tiltólistáján van. A futballista, Lewis ugyan tagadta, hogy valaha is használta volna az említett szert.


A Baltimore Sun cikke említi, hogy az IGF-1-et a törpenövés ritka formájának, a Laron szindrómának a kezelésére szokták használni, ám néhány esetben azoknál a gyerekeknél is alkalmazzák a használatát, akiknek a csontjai nem a megfelelő ütemben növekednek.
A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint az anyag nem tud hatást kifejteni a szervezetben, mivel egy nagyon instabil hormonról van szó.


Ami az egyik legvonzóbb lehet a sportolók számára ebben a szerben az, hogy a vizeletből nem mutatható ki. Csakis vérvizsgálat útján lehet rálelni a szervezetben erre a hormonra. A spray egyébként valóban agancskivonatot tartalmaz. A hím szarvas agancsát borító, bársonyos anyagot lefejtik, porrá zúzzák, majd pirula vagy spray formájában árulják. A sprayt egyébként a nyelv alá kell spriccelni, és elvben így fejti ki a hatását.


A szert egyébként valóban könnyű beszerezni az interneten, és rengeteg cég árulja is az ilyen típusú termékeit. Az, hogy a spray biztosan, minden esetben jótékony hatású, nem bizonyított teljes mértékben. Egy nem hivatalos kutatás szerint a szert használó súlyemelőknél izomnövekedés volt megfigyelhető, míg a placebót kapott sportolóknál nem volt lényeges változás.


Egy új-zélandi orvosi cikk arról számolt be, hogy az agancsról lefejtett anyag emberekre gyakorolt hatása nem mutatható ki, hiszen ilyen kísérletek, véleményük szerint nem készültek. Egy 2013-as írás pedig úgy fogalmazott, hogy a szarvasagancs a kínai gyógyításban ismert, és vannak pozitív élettani hatásai, ám további vizsgálatokra lenne szükség, mielőtt a sportolók számára elérhetővé tennék.


Forrás: golf.com/livescience.com


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés