A dánoknak esélyük sem volt

Telt ház fogadta a 2013-as férfi kézilabda világbajnokság döntőseit, ám a tömeg túlnyomó része természetesen a hazai pályán játszó spanyol csapatért szorított. Sok biztatásra nem volt szüksége a klasszisokból álló gárdának, mivel az egész mérkőzés alatt dominált.

Telt ház fogadta a 2013-as férfi kézilabda világbajnokság döntőseit, ám a tömeg túlnyomó része természetesen a hazai pályán játszó spanyol csapatért szorított. Sok biztatásra nem volt szüksége a klasszisokból álló gárdának, mivel az egész mérkőzés alatt dominált.


Erre valóban senki nem számított, és ezt bátran kijelenthetjük. Ami vasárnap a pályán zajlott, az embertelen volt. A 2013-as férfi kézilabda világbajnokság döntőjébe két szupercsapat került. Egyrészről ott volt a hazai pálya és környezet előnyét élvező spanyol válogatott, másik oldalon pedig a tavalyi Európa bajnok dán csapat. Mindenki hatalmas csatára számított, mondván a két csapat nagyjából hasonló erőt képvisel, a nagy sztárok mindkét csapatban alapembernek számítanak, és nem kevés rutinnal is bírnak a sportolók. A döntő jól indult, aztán valódi mészárlás lett belőle. A spanyolok végül 35-19-re győztek a fináléban. Ekkora különbségű győzelem/vereség még nem volt a vb-k történetében.


Ha a két csapat feltételezhető lelkiállapotát nézzük, akkor nagy különbséget nem fedezhetünk fel. Mindkét gárda kiváló játékosokból áll és okosan, megfontoltan, pontosan játszanak. Egy faktor azonban döntőnek bizonyulhatott. A spanyolok botlottak a csoportmérkőzések folyamán, ám a dánok egyszer sem kaptak ki a tornán, így sok szakértő azt a kérdést feszegette, hogy melyik a jobb eset? Ha úgy érkezik valaki a döntőbe, hogy tudja, hogy a kötelező gyenge meccs már megvolt, vagy ha egyáltalán még nem is került erre sor. Szinte evidens, hogy minden csapatnak van legalább egy olyan meccse, ahol nem jönnek össze a dolgok, hibát hibára halmoz, és végül veszít. Ez benne van a pakliban, sőt. Ez a negatív periódus szinte már megszokott. A spanyoloknál megvolt ez a mérkőzés, ők ezt kipipálhatták a döntő előtt. A dánok azonban minden összecsapáson győztek, így érett már a mélyrepülés. Elméletben.


Hogy pont a fináléban érkezett el ez a periódus, az egyrészt pech, másrészt talán taktikai malőr. A döntőben ugyanis a spanyolok 100 fokon égtek egészen a 60. perc végéig, a dánok azonban sehol sem voltak. Az akaraterőt elvétve lehetett csak felfedezni az északi játékosokon, az edzőnek pedig rövid időn belül kétszer is ki kellett kérnie az idejét az első játékrészben. A spanyolok szinte mindent bedobtak, amit csak lehetett – az All Star csapatba beválogatott dán kapus sokszor tehetetlen volt, ám a bravúrok egyértelműen hiányoztak vasárnap -, a dánok pedig szenvedtek.


Vannak olyan mérkőzések, amikor egyszerűen semmi nem jön össze. Akarhat egy csapat, de ha ez a helyzet, akkor emberfeletti teljesítmény kell ahhoz, hogy fordítsanak az eredményen. Egy gyengébb képességű ellenfél ellen talán fel tudott volna fejlődni a dán alakulat, de az ihletett állapotban játszó spanyolok ellen ez lehetetlen küldetés volt. Az első félidőt természetesen behúzták a spanyolok, és egy elképesztő 18-10-es vezetéssel vonulhattak be az öltözőbe. Ez az előny két ilyen csapat esetében végzetes.


Arra nagyon kíváncsiak lennénk, hogy mit mondhatott a dánok edzője a játékosainak a szünetben. Mivel akarta volna őket felpörgetni, mivel tudott volna nekik némi reményt adni. A továbbiakat elnézve, semmilyen ellenszere nem volt, de nem is nagyon lehetett, mivel a házigazdák fáradhatatlanok voltak, és a mérkőzés végéig hajtottak, egy percre nem engedtek ki. Amikor rövid időn belül 10 gólra nőtt a spanyolok előnye, már biztosak lehettünk benne, hogy itt már a csoda sem segíthet. Érdekes érzés lehetett mindezt belülről átélni egy dán játékosnak. Tudni, hogy akármit csinálhatnak, ez a hajó már elúszott. Ők azért becsülettel próbálkoztak, sportemberhez méltóan viselkedtek, de egy egész félidőt lejátszani úgy, hogy tudod, hogy mi lesz a vége…az kegyetlen. A győztes csapatnak gratulálunk, és bízunk benne, hogy hamarosan a magyar fiúk is megérzik majd az érem szagát az elkövetkezendő megmérettetésen.

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés