„Szükségünk van példaképekre”

A Budapest Highland Golf Club pro-jával, Szigeti Csabával a spanyolországi edzőtáborban szerzett élményekről, a golfozás kihívásairól és a hazai golfutánpótlás kineveléséről beszélgettünk.

 

Spanyolországra manapság már úgy tekintesz, mint második otthonodra. Milyen élményekkel tértél haza az útról?

Remekül sikerült az idei szezon és ha március utolsó, borongós hetét nem számítjuk, az időjárás is kegyes volt hozzánk, hónapokon át kellemes napsütésben élvezhettük a játék örömeit! A társaság a már több mint egy évtizede összeszokott, lelkes és kitartó golfozókból verbuválódott. Többnyire három-négy játékosból álló csapatokkal látogattunk el a spanyolországi táborba. A kislétszámú turnusoknak számos előnye van, többek között az, hogy lényegesen nagyobb figyelmet tudok fordítani egy-egy emberre és kényelmesebben bejárhatjuk azt az öt-hat golfpályát, amelyen játszunk a tábor során.

 

Hogyan alakult az idei tábor menetrendje?

A menetrend a korábbi évekhez képest nem sokat változott. A napjaink úgy néztek ki, hogy egy alapos bemelegítést követően végig játszottuk a tizennyolc szakaszt. Időnként Tóth János vagy Horváth Joe is csatlakozott hozzánk, nagyszerűen éreztük magukat!

 

Néhány évtizede tanúi lehettünk annak, ahogyan a gödi, majd a büki pályán felnőtt nemzedék meghódítja a hazai golf világát. Hogyan értékeled a mai fiatalok golf terén nyújtott teljesítményét?

Csakúgy, mint régen, most is számos tehetséges játékos küzd azért, hogy imponáló eredményeket érjen el a golf világában. Emellett a versenygolf egy igen költséges sport, sokan csak szponzori segítséggel képesek talpon maradni. Csányi Olivér pályafutásában fontos mérföldkövet jelentett, hogy a legutóbbi versenyen mindhárom fordulóban 70 alatt tudott teljesíteni és a legjobb öt játékos között végzett, ami csodálatra méltó, és amelyre nem sok golfozó képes. Bertényi Bence háromnapos nemzetközi versenyeken is képes volt -15-öt, vagy akár -17-et ütni. Ezekhez a rendkívüli eredményekhez nem kevés edzés és kitartás szükséges, minden golf iránt érdeklődő fiatal számára példaértékű. Ifj. Sárközi Richárd és Somogyi Bence is kimagasló teljesítményt mutat fel, a lányok közül Jaczkovics Emmát emelném ki, bennük is ott rejlenek a mínuszos score-ok, így méltán lehetünk büszkék rájuk!

 

Mi az, amin véleményed szerint változtathatnánk, hogy még több sikeres junior korú játékossal gyarapodjon a magyar golf?

Annak ellenére, hogy számos kiváló adottságokkal rendelkező fiatal golfozó van hazánkban, azoknak, akik komolyan gondolják ezt a sportot, jóval kitartóbbnak kell lenniük és sokkal több energiát kell a gyakorlásba fektetniük ahhoz, hogy sikeres játékosokká váljanak. Szakmai tapasztalatom alapján úgy vélem, tizenöt-tizenhat éves korig eldől, érdemes-e tovább foglalkozni a golffal. Örömmel látom, hogy Tóbiás Zsolt és Scridon Laura szorgalmasan oktatja a gyerekeket a Highland pályáján, a gyerekek minden hétvégén kitartóan gyakorolnak. Mondanom sem kell, minél nagyobb és szebb sikerek születnek Magyarországon, minél több példakép van, annál több fiatal dönt majd úgy, hogy a golf terén próbál szerencsét.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés