Negyedik helyen végzett a magyar férfi kardcsapat

A magyar válogatott a negyedik helyen végzett vasárnap a budapesti Zarándi Csaba férfi kard csapat világkupa-versenyen.

 

Az egy nappal korábban győztes Szatmári András, valamint Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Decsi Tamás alkotta világbajnoki címvédő együttes a legjobb 16 között kezdett a BOK Csarnokban a 26 csapatot felvonultató mezőnyben. A továbbjutásért nagyon meg kellett küzdeni az előző körben a törököket meglepően simán legyőző kazahokkal szemben. Az első három asszót elvesztették a magyarok, aztán Gémesi 8-5-tel javított, majd megint két párharc kazah sikerrel zárult. Ezt követően Gémesi 7-5-ös és Szatmári 7-2-es részsikerével 40-37-re fordított a magyar csapat, végül a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi lezárta a mérkőzést, de közben volt 42-42 is az állás.

 

A következő összecsapás sokkal gördülékenyebben alakult, az irániaknál 18 tussal bizonyultak jobbnak a magyarok, az elődöntőben viszont kikaptak az amerikaiaktól. A kilenc asszóból csak kettőt nyert magyar vívó, végül kilenc találat különbséggel győztek a tengerentúliak.

 

A németek elleni bronzmérkőzésen Szilágyi jól kezdett, 3-1-re vezetett, de meghúzódott a combizma, leült az emelt pást szélére, pár percig ápolták, majd jelezte, hogy csere lesz. Az ütközet után azt mondta, izomhúzódásról van szó, már a bemelegítésnél sem volt rendben a combhajlítója, majd egy rossz mozdulatnál meghúzódott és nem akart kockáztatni egy komolyabb sérülést.

 

"Bízom benne, hogy nincs nagy baj, és egyhetes kezeléssel rendbe jön a combom" - tette hozzá.

 

Decsi állt be helyére, aki 5-1-gyel adta át a stafétát Gémesinek. Két vereség következett, majd Gémesi 9-5-tel javított. Ezután Decsi 7-4-re nyerte asszóját két német ellen: a több alkalommal is pástra rogyó Raoul Bonah helyére a szombaton véget ért egyéni versenyben megsérült Frederic Kindler állt be, de láthatóan ő sem volt rendben, a kitörések rendre nehézséget okoztak neki. Szatmári Szabó Mátyással döntetlent vívott, aztán Gémesi egy tussal nyert, majd Szatmári eggyel kikapott. Decsi 40-39-nél ment fel Szabó ellen. Csakhamar 42-40-re alakult az állás, majd a magyar származású német kardozó egyenlített, 43-43 után pedig már csak ő adott tust. Az utolsó akciónál Decsi leszorította a pást végébe, de érvénytelen felületen találta el őt, a visszavágás így eredményes volt.

 

"Sajnálom, hogy nem sikerült éremmel zárni a versenyt" - mondta Decsi, Szatmári pedig úgy fogalmazott: csalódott, hogy nem tudta átmenteni az előző napi vívását.

 

"Csalódott vagyok, nem is lehetek más egy érem nélkül zárult verseny után - fogalmazott Gémesi is. - Nagyon szomorú, hogy Áronnak sérülés miatt ki kellett szállnia a mérkőzésből. Jól küzdöttünk, de így is csalódás a negyedik hely"

 

"A legfontosabb számunkra, hogy Áron lába minél előbb rendbe jöjjön..." - kezdte összegzését Decsi András vezetőedző, egyben Szilágyi trénere. Kitért rá, hogy Szatmári egyéni győzelme és az, hogy Gémesi nyolcaddöntős volt egy napja, önbizalomépítő lehet a számukra, ami azért fontos, mert már csak néhány verseny van az olimpiáig.

 

A kazahok elleni mérkőzést úgy értékelte, hogy csak a végére sikerült felpörögni, illetve beszélt még a bronzmeccsről, amely "rémálomszerűen" kezdődött Szilágyi sérülése miatt.

 

"Nem fordult még ilyen elő, hogy asszó közben kelljen valakit lecserélni sérülés miatt. Remélem, hamar rendbe jön."

 

A magyar csapat tavaly ugyanitt harmadik lett.

 

Az egyéves olimpiai kvalifikációs időszaknak ez volt az utolsó szakági versenye. A magyarok korábban csapatban szereztek kvótát, ami egyéniben is három helyet garantál a párizsi mezőnyben.

 

Forrás: MTI

Kép: MTI/Kovács Tamás


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés