A veretlenségi sorozat megőrzése a tét a törökök ellen

Marco Rossi szövetségi kapitány rendre azt hangsúlyozza, számára nem létezik barátságos mérkőzés, és pénteken a törökök elleni felkészülési találkozónak valóban komoly tétje lesz, méghozzá a magyar labdarúgó-válogatott 12 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatának megőrzése.

 

A nemzeti együttes több mint húsz éve produkált ilyen jó szériát, 2000 márciusa és 2001 áprilisa között éppen 12-szer nem talált legyőzőre. Ennél hosszabb veretlenségre legutóbb az Aranycsapat volt képes, amely az 1954-es világbajnoki döntő elvesztése után 18 összecsapáson három döntetlen mellett 15 győzelmet aratott, azaz a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakember tanítványai Puskásék nyomába érhetnek. Érdekesség, hogy az Aranycsapat sorozatát 1956 februárjában éppen a törökök zárták le, akik 3-1-re diadalmaskodtak Isztambulban.

 

Ugyanakkor a pénteki meccs elsődleges célja mindkét fél számára, hogy a két szövetségi kapitány közelebb kerüljön a nyári Európa-bajnokságra utazó 23 fős keret kialakításához, így a játékosoknak személyesen is nagy téttel bír, hogy milyen teljesítményt nyújtanak a nyári kontinensviadal közeledtével. Arra jó esély van, hogy Rossi újoncot is avat, méghozzá a német másodosztályú Hertha BSC-ben futballozó Dárdai Márton személyében, akire elsősorban belső védőként számít majd a szakvezető.

 

A magyar válogatott számára ez a meccs ígérkezik a legnehezebb erőpróbának az Eb előtt, ugyanis a másik három rivális, Koszovó, Írország és Izrael nem tagja a 24 csapatos mezőnynek, igaz utóbbi még pótselejtezőről kijuthat. A törökök ráadásul a szintén olasz Vincenzo Montella szövetségi kapitány tavaly szeptemberi kinevezése óta nem kaptak ki, a négy meccsük során legyőzték idegenben a vb-bronzérmes horvátokat és az Eb-házigazda németeket is. Rossi szerint a török csapat nagyon agresszív futballt játszik, már a középpályán nagy nyomás alá helyezi a riválist, ezért a találkozó jó erőfelmérő és felkészülés lesz, mert az Eb-csoportból a németek és a skótok is ehhez hasonló stílust képviselnek.

 

Rossi mindenesetre az elmúlt időszak legerősebb keretével készül, ugyanis számos korábban sérült játékosa ismét bevethető, így újra számíthat a védelem alappillérére Willi Orbán személyében, de a középpályán és a csatársorban is nagyobb merítési lehetősége van Schäfer András és Kleinheisler László, illetve Varga Barnabás felépülésével.

 

A Puskás Arénában telt ház előtt 20.45-kor kezdődő találkozót az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetíti.

 

Forrás: MTI

Kép: MTI/Peter Lakatos


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés