Elhunyt a maratoni futás világcsúcstartója

Vasárnap késő este halálos kimenetelű autóbalesetet szenvedett a férfi maratoni futás világcsúcstartója, a kenyai Kelvin Kiptum és edzője, a ruandai Gervais Hakizimana, míg az autóban utazó harmadik személyt, egy Sharon nevű nőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A férfi maratoni futás nemzetközi élvonalába két éve berobbanó futó 24 éves volt.

 

„Az első vizsgálatok szerint a baleset az autót vezető Kiptum hibájából következett be, miután vélhetően nagy sebességgel haladva elvesztette uralmát a jármű fölött, s egy fának csapódott, majd az úttól nagyjából hatvan méterre egy árokban állt végül meg. Kiptum és Hakizimana a helyszínen életét vesztette, az autóban utazó harmadik személyt egy közeli kórházba szállították” – számolt be a kenyai National nevű lapnak Peter Mulinge helyi rendőrfőnök.

 

Kiptum tavaly októberben megdöntötte a maratoni futás világrekordját Chicagóban, 2.00:35-ös idővel, amit a WA mindössze hat napja, február 6-án ismert el hivatalos csúcsként. Kiptum a világ valaha futott hét leggyorsabb maratoni idejéből hármat jegyzett. Csupán három maratonon indult, és mind a hármat megnyerte: a már említett chicagói mellett a tavalyi londoni és a 2022 decemberi valenciai maratonon is 2.02:00-n belüli idővel győzött. Egybehangzó vélemények szerint Kiptunnak minden esélye megvolt arra, hogy idővel két órán belül teljesítse a 42 km-es távot.

 

Forrás: Nemzeti Sport


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés