Feltámadt a gólkirály

 

Eddig egy szót sem szólhatunk az NBA jubileumi, 75. idényére: az első három játéknap bővelkedett a szenzációkban. Ki gondolta volna például, hogy a még mindig csak építkező Golden State két győzelemmel rajtol, amikor az ellenfele a két Los Angeles-i óriás, a tavalyi bajnok Lakers és az idei főcsoportdöntős Clippers volt? Na és arra ki számított, hogy a címvédő Milwaukee a Brooklyn megsemmisítése után Miamiban 42 pontos vereséget szenved? Mi biztosan nem…

 

 

Kezdjük a Bucks betlijével! Jannisz Antetokounmpo és serege úgy kezdte az idényt, hogy 127–104-re legázolta a bajnokesélyesnek tartott Brooklyn Nets együttesét, majd csütörtök este a nem sokra tartott Miami Heat otthonába látogatott. Igaz, a sérült olimpiai bajnok Jrue Holiday, Brook Lopez és Bobby Portis nélkül, de akkor is… A 137–95-ös eredmény több, mint szenzáció.

 

EZ A MIAMI TÖRTÉNETÉNEK MÁSODIK LEGNAGYOBB KÜLÖNBSÉGŰ GYŐZELME, A REKORD 1994-BEN SZÜLETETT, AMIKOR A HEAT 43 PONTOS VERESÉGET MÉRT A CLIPPERSRE.

 

De rájárt a rúd ezen az estén a Dallas Mavericksre és vezérére, Luka Dončićra is. A szlovén fenomén mindössze 18 pontot tudott összeszenvedni 6/17-es, pocsék dobószázalékkal az Atlanta Hawks elleni, 113–87-es vereség közben. Öt eladott labdája is volt Dončićnak, miközben az ellenfélnél hatan is két számjegyű pontot értek el. Egy bizonyos Cam Reddish volt a legeredményesebb a 20 pontjával.

 

A csattanó a végére maradt: a Golden State Warriors hazai bemutatkozó meccsén 115–113-ra megverte a Los Angeles Clipperst. A nyitányon, a Los Angeles-i Staples Centerben betliző Steph Curry, az előző idény gólkirálya ezúttal fantasztikus iramban lőtt ki a rajtgépből.

AZ ELSŐ TÍZ DOBÁSA – KÖZTE ÖT TRIPLÁVAL! – CÉLBA TALÁLT. 25 PONTOT TERMELT AZ ELSŐ NEGYEDBEN, AMELYBEN A WARRIORS 77,8 SZÁZALÉKOS PONTOSSÁGGAL CÉLZOTT, ÉS 44–27-RE ELHÚZOTT.

 

Aztán persze jött az ilyenkor megszokott fordulat. A házigazda „kihűlt”, a még mindig sérült Kawhi Leonardot nélkülöző vendég „felforrósodott”, és a szédületesen kosarazó Paul George vezérletével a nagyszünetre már 67–66-ra átvette a vezetést! Curry már nem a pontokat, hanem a labdaeladásokat halmozta – összesen 6 turnover került a neve mellé –, és úgy tűnt, elúszik a meccs. Főleg, hogy 4 perccel a befejezés előtt 98–90-re elhúzott a Clippers.

 

De Curry feltámadt, bevert két lehetetlen triplát, a győztes kosarat pedig Draymond Green szerezte. 115–112-es hazai vezetésnél, 4,7 másodperccel a vége előtt Ivica Zubac dobott két büntetőt, az elsőt értékesítette, majd a másodikat szándékosan a gyűrű tövére vágta, hogy a lepattanót bepöckölhessék a társak, és ezzel kivívják a hosszabbítást. Csakhogy a kavarodásban nem sikerült megszerezni a labdát, és közben lepergett a játékidő, 115–113-ra győzött a Warriors, és eddig kettőből két győzelem a mérlege. Ráadásul úgy, hogy két kulcsembere, Klay Thompson és James Wiseman még mindig csak lábadozik, a kispadról nézik a társak szárnyalását.

 

CURRY 45 PONTNÁL ÁLLT MEG, MEZŐNYBŐL 16/25, TRIPLÁBÓL 8/13 VOLT A MÉRLEGE, NEM ROSSZ, ÉS HOZZÁ LESZEDETT 10 LEPATTANÓT IS.

(Kedden 6:21-es dobóteljesítményre volt képes.) Damion Lee, Curry sógora huszonkilencedik születésnapján 11 pontot szerzett, csapata egyik vezére volt.

 

 

 

 

 

Forrás: Index

Fotó: Fotó: Noah Graham / NBAE / Getty Images

 

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés