A Fradi sem tudta megszakítani a Bayer szédületes sorozatát

 

Az Európa-liga csoportkörének első fordulójában a Ferencváros 2–1-es vereséget szenvedett a Bayer Leverkusen otthonában. A helyszínről jelentjük.
Papíron a Bayer Leverkusen a Ferencváros legerősebb ellenfele a csoportban, és nem csak azért, mert például Florian Wirtz, a 18 éves német válogatott játékos a Transfermarkt szerint egymaga többet ér, mint az FTC kerete.

 

 

A sorsolás előtt a Bayer az első kalapban kapott helyet, ráadásul az UEFA-együttható (57 000) alapján a Lyon és a Napoli után a harmadik legerősebb csapat a sorozatban. Változás az El-ben, hogy ettől az idénytől már nem 48, hanem 32 csapat szerepel a csoportkörben. A kvartettek első helyezettje nyolcaddöntőbe jut, a második a nyolcaddöntő rájátszásába, a harmadik pedig a Konferencia-liga nyolcaddöntőjének rájátszásába.

 

A „gyógyszergyáriak” nem kezdték rosszul az idényt, ikszeltek az Union Berlinnel, legyőzték a Borussia Mönchengladbachot és az Augsburgot, majd egy remek találkozón 4–3-ra kikaptak a Borussia Dortmundtól – a hatodik helyen állnak a bajnokságban.

 

A 30 ezer fő befogadására alkalmas BayArena, amely csak a 24. legnagyobb létesítmény az országban, a járványügyi korlátozások miatt ezúttal sem telt meg, ugyanakkor örömteli hír, hogy az UEFA döntésének értelmében visszatérhettek a vendégszurkolók, a nagyjából száz Ferencváros-drukker pedig nem is maradt csendben, már a bemelegítésnél buzdították a csapat játékosait.

 

Peter Stöger, a Fradi vezetőedzője Franck Bolit a viselkedése miatt nem nevezte az El-keretbe, hiányzott továbbá Botka Endre, Somália és az eltiltott Aissa Laidouni is.

 

A magyar bajnok a Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic – Vécsei, Loncar – Tokmac, Zachariassen, Zubkov – R. Mmaee összeállításban kezdte a mérkőzést.

 

Nem tartalékolt Gerardo Seoane, a leverkuseniek trénere, aki négy helyen változtatott a Dortmund ellen pályára lépő kezdőcsapatán.

 

A hazaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést, ám az első nagy helyzet a Fradi előtt adódott. A 8. percben Tokmac Nguen kapott remek labdát a bal oldalon, a tizenhatoson belül a középen érkező Ryan Mmaee elé gurított, a marokkói válogatott támadó pedig a kapuba passzolt, 0–1! Micsoda kezdés!

 

Néhány perccel később Olekszandr Zubkov szabadrúgással próbálkozott, de lövését blokkolták a védők. Érezhető volt, hogy megfogta a bekapott gól a Leverkusent, Stöger pedig nem a levegőbe beszélt a találkozó előtt, amikor azt mondta, pontért, pontokért jöttek Németországba.

 

A 15. percben Karem Demirbay szánta el magát egy távoli lövésre, de próbálkozása elkerülte a kaput.

 

AZ FTC JÓL KEZDTE A MÉRKŐZÉST, ÜLTEK A LAPOS PASSZOK, A SZÉLJÁTÉK PEDIG KIFEJEZETTEN JÓL MŰKÖDÖTT.

 

Dibusz Dénes hatalmasat védett a 25. percben, Demirbay szabadrúgását kellett hárítania. Nagyjából a játéknak ebben a szakaszában talált magára a német együttes, a magyar kapusnak nem sokkal később ismét nagy bravúrt kellett bemutatnia Lucas Alario lövésénél.

 

A 37. percben aztán már jött az egyenlítő gól: a jobb oldalon Jeremie Frimpong adta középre a labdát Exequel Palaciosnak, aki 14 méterről, középről védhetetlenül lőtt a magyar kapuba, 1–1.


Két perccel később egy szöglet után Vécsei Bálint rezegtette meg a leverkuseni hálót, de a videobíró jelzett, a magyar középpályás kezéhez is hozzáért a labda, nincs gól. A félidő utolsó percében Jonathan Tah fejelt Dibusz kapujába egy sarokrúgás után, de a lett játékvezető jelezte, lökés miatt nincs gól a másik oldalon sem. A félidő első felében a Ferencváros, a másodikban a Leverkusen futballozott jobban, 1–1-es állással mehettek pihenni a csapatok.

 

A szünetben egyik gárda sem cserélt, a nyomás pedig csak egyre nagyobb lett a Fradin, a magyar bajnok beszorult, egymás után dolgozta ki a helyzeteket a Bayer. A nagy rohanásnak azonban a hátránya is megvan, kicsit koncentráltabb ellentámadásokkal komoly lehetőségekhez is juthatott volna az FTC.

 

A 69. percben aztán egy eladott labda után mattot kapott a Fradi védelme, Wirtz maradt üresen középen, nem hibázott, Dibusz mellett laposan a kapuba gurított, 2–1.

 

A Ferencváros hiába próbálkozott a mérkőzés hátralévő részében, egyenlítenie nem sikerült. Adódtak lehetőségek a Bayer előtt is, de 2–1 maradt a végeredmény. Összességében megérdemelt a hazaiak győzelme, a magyar csapat jól kezdte a találkozót, de elfáradt, a második félidőben kijött a két csapat közötti különbség.

 

ÉRDEKESSÉG, HOGY A BAYER LEVERKUSEN SOHA NEM KAPOTT MÉG KI AZ EURÓPA-LIGA CSOPORTKÖRÉBEN. MOST MÁR 13 MECCSEN 10 GYŐZELEM ÉS 3 DÖNTETLEN A MÉRLEGE.
Stögernek ez a kilencedik meccse volt edzőként a vörös-feketék ellen, neki két győzelem és három döntetlen mellett ez volt a negyedik veresége.

 

A Ferencváros sorozatban a harmadik idényét kezdte meg az európai kupaporondon, ez mindenképp dicséretes, az viszont látszik, hogy még nem tart ott, ahol az európai elit.

 

A csoport másik meccsén a Real Betis fordulatos találkozón 4–3-ra legyőzte a Celticet.

 

 

Forrás és fotó: 24.hu, Bayer FTC

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés