Ez egy más világ

 

Július 29-31 között az észak-karolinai Pinehurstben rendezték meg a U.S. Kids 2021-es Világbajnokságát. A komoly presztízsű verseny szenzációja magyar szempontból Wochna Roland szereplése volt, aki a két kvalifikált európai játékos közül egyedüliként vágott neki a 7 évesek 109 fős mezőnyének.

 

 

Roland és az őt támogató team kijutása a Vb helyszínére igencsak kalandosra sikeredett (itt írtunk róla), így nem sok idő maradt a pályával való megismerkedésre. Ez pedig rányomta bélyegét a szereplésre. Ennek ellenére a fiatal magyar versenyző egy szép 43-as eredménnyel indított, közte egy birdie-vel. A második körben ütött 52 után, a szombati, döntő napon Roland keretbe foglalta Vb-s teljesítményét, és legjobb napi score-jával (42), 11 helyet előrelépve, a T66. pozícióban zárt. Az első helyen, -2-es végeredménnyel az amerikai Jax Roberts végzett.

 

Wochna Tibor így értékelt a tornát követően:

Észak-Karolinában pokoli hőség volt, amikor szó szerint berepültünk a versenyre. Éjjel háromkor érkeztünk meg Pinehurstbe, a gyakorló tee time 3:30-kor kezdődött, így alvás nélkül, negyven fokban indult számunkra a Világbajnokság. A pálya brutál nehéz, PGA Tour pálya volt, meredek, hullámvasút-szerű greenekkel.

Mindezek ellenére Roland kezdésnek hozta azt a +7-es eredményt és top 50 körül helyezést, amire előzetesen számítottunk. Sajnos a második napon vétettünk egy technikai hibát: nem volt megfelelő ütőnk, amivel megjátszhattuk volna az egyik szakaszt, itt pedig több ütés is elment, visszacsúsztunk a T77. helyre. Harmadik nap Rolandnak sikerült visszajönnie, és a legjobb körét játszania a tornán. Ha a második napban benne is hagytuk a score-t, szép hajrával, a T66. helyen búcsúztunk a Vb-től.


vágott_belső2.png

 

Roland édesapja az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatokról is beszélt:

Nagyon jó hangulatú verseny volt, de azt is látnunk kellett, hogy ez egy teljesen más világ. Szembetűnő volt, hogy a top 10 mezőnye kifejezetten a gyerekeknek gyártott ütőkkel versenyzett, amelyekkel képesek voltak 170 métert drive-olni. A háttér tehát feltűnően más: a gyerekek komplett teamekkel, személyre szabott ütőkkel, saját márkás ruhában álltak fel. Már egészen kiskoruktól fogva profi környezet és mentalitás veszi körül őket, amiből mi is el fogunk lesni néhány fogást az elkövetkező években.

Roland nincs lemaradva a technikai tudás téren, hiszen ő is korán kezdte, ugyanazt az edzésmennyiséget teszi bele, mint az amerikaiak. A hátrányunk jelenleg a technikai felszerelésből adódik, valamint meg kell szereznünk azt a versenytapasztalatot, ami a tengerentúlon generációról generációra tovább öröklődik. Ehhez csak egy szemléletes adat: az ottani gyerekek idén átlagosan 36 versenyen vettek részt, Rolandnak a járvány során törlésre került európai versenyek miatt ez volt az első nemzetközi tornája.

Összességében, ha nincs a második nap, reálisan top 40-be került volna Roland. Azon kell dolgoznunk, hogy a Vb-n megszerezett tapasztalatokat kiaknázva, megerősödve térjünk vissza jövőre. Augusztusban, a Venice Openen tervezzük megtenni ehhez az első lépést.” – zárta beszámolóját Wochna Tibor.

 

Gratulálunk Rolandnak a Világbajnokságon nyújtott teljesítményért!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés