Kalandok Mexikóban

Wochna Roland július 29-én, az észak-karolinai Pinehurstben áll elütőre a U.S. Kids Világbajnokságon. A kijutás mellett a „bejutás” sem bizonyult sétagaloppnak: a covid miatt a fiatal versenyző és az őt támogató szakmai stáb számára valódi kalandtúra volt belépni az Egyesül Államokba. Az édesapa, Wochna Tibor számolt be nekünk a tornát megelőző két hétről, amelyben az Elsa hurrikán mellett egy meghibásodott repülő is szerephez jutott.

 

 

Tibor a felkészülés hajrájában hívott fel minket Mexikóvárosból: „A verseny előtt két hetet Mexikóban kellett töltenünk – mondja –, igyekeztünk ezt az időt kihasználni, akklimatizálódni, hozzászokni az időeltolódáshoz, és egyfajta mini edzőtábor formájában felkészülni a tornára.

 

De miért volt szükség erre a két hétre Mexikóban? „Minimum 14 napot kell ott eltöltened, hogy beengedjenek az USA-ba – adja meg Tibor a választ. - Azt érdemes tudni, hogy a covid miatt az Egyesült Államokba sportolóként jelenleg csak elnöki felmentéssel lehet bejutni. Ezt a papírt az USA szövetségi szervezete, a Customs and Border Protection állítja ki, a kérelem elbírálását követően ők küldik ki az igénylőnek az elnöki felmentésről szóló papírt, amivel szabadon be lehet menni az országba. Mivel azonban nem tudtuk, hogy ez a dokumentum mikor érkezik meg, megérkezik-e egyáltalán a Vb előtt, B tervként úgy döntöttünk, hogy Mexikóba szervezünk egy edzőtábort, megnézzük a többi versenyzőt, mielőtt letelik a beutazáshoz szükséges két hetes periódus.

 

A Rolandot támogató team legfontosabb feladata az volt, hogy meg tudja szervezni az edzéseket, ám mint Tibortól megtudtuk, Mexikóban, egy hurrikán árnyékában, ez embert próbáló feladat: „Pont a kiérkezésünkkor tombolt a Mexikói-öbölben az Elsa nevű hurrikán, végigpusztítva a karibi térséget. Emiatt a tengerparti edzőhelyszínek eleve kérdésessé váltak. Amellett döntöttünk, hogy beljebb a szárazföldön keresünk helyszínt. Tovább nehezítette a dolgunkat, hogy Mexikóvárosban öt darab klub van, és a közbiztonság miatt nagyon megnézik, kiket engednek be a klubokba. Szerencsére sikerült bejutni a Club Campestre Chilucaba, így el tudtuk kezdeni a felkészülést.

 

A tengerszínt feletti magasság és a pályán belüli nagy szintkülönbségek, meredek szakaszok, miatt keresve sem találhattak volna ideálisabb helyszínt a felkészüléshez: „Mexikóban kisebbfajta helyi előversenyzés alakult ki, többen kint voltak a verseny résztvevői közül. Érdekes színfoltja volt a kint tartózkodásnak, hogy maga a pálya 2200 méteres tengerszínt feletti magasságban található, egyes szakaszai között brutális szintemelkedésekkel. Azt hiszem, mindent elmond, hogy ilyen meredek pályát még Bálint sem látott (az edző, Petkovics Bálint – a szerk.). A sors iróniája, hogy a szerencsés véletlenek és kényszermegoldások közepette eljutottunk egy olyan felkészülési helyszínre, ami edzés szempontjából több mint ideális, jót tett Roland swingjének.

 

mexikó.png

 

Végezetül megkérdeztük, mit vár az édesapa a Világbajnokságtól? „Ha megnézzük a PGA versenyeket, amit idén már az Eurosport is közvetít, látható, hogy jelenleg a top golftornákon az amerikaiak dominálnak. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a tengerentúlon olyan szinten van kiépítve kisgyerekkortól a versenyzési rendszer, hogy ezzel Európaiként elképesztően nehéz fölvenni a versenyt. Ha megnézzük az indulók névsorát, számos komoly PGA játékos gyerekét látjuk a mezőnyben, ezért is hatalmas szó, hogy Roland egy ilyen versenyen részt tud venni.

 

Rolandék Mexikó után, hétfőn indultak volna tovább az Egyesül Államokba, azonban kalandjuk újabb váratlan fordulatokat vett: „Mexikóból 26-án indultunk volna Pinhurstbe – meséli Tibor immár Miamiból –, hogy két nappal a verseny előtt meg tudjunk ismerkedni a pályával, azonban a gépünk indulás előtt meghibásodott. Mivel időközben az elnöki engedély is megérkezett, Floridában edzünk, onnan repülünk tovább Észak-Karolinába, a Vb helyszínére.

 

A cikk befejezésekor érkezett az újabb csattanó: végül a pótgép komolyabb késés után hajnali 2 körül megérkezett Rawleigh-ba, Észak-Karolinába. Innen 1,5 órás autóúttal értünk a verseny helyszínére. Roland minimális alvással nekiláthat 40 fokban a 12:36-os Tee time-ra kíirt versenyének.

Sok sikert kívánunk Rolandnak a Világbajnokságon!

 

miami1.jpg

 

A VERSENY ÉLŐBEN IDE KATTINTVA KÖVETHETŐ!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés