Visszavágtak az angolok a vb-elődöntőért

A  labdarúgó-Európa-bajnokság D csoportjának nyitómérkőzésén az idei kontinenstorna legértékesebb keretével rendelkező Anglia a legutóbbi világbajnokságon ezüstérmes Horvátországgal találkozott. Gareth Southgate válogatottja teljes erőbedobással kezdte a mérkőzést, azonban csak a második félidőben jött össze a vezetés Raheem Sterling góljával, ami végül a győztes találatot is jelentette.

Az Európa-bajnokság első igazi rangadójával startolt a vasárnapi játéknap, a 3 évvel ezelőtti világbajnokság elődöntőjének visszavágóját rendezték a Wembley Stadionban.

 

A mérkőzés tétjének és színvonalának megfelelően kezdődött a mérkőzés, mindkét csapat támadó szellemben kezdte az összecsapást.

 

EGYBŐL AZ 5. PERCBEN MÁR A HORVÁT KAPUFÁN CSATTANT A LABDA, MIKOR RAHEEM STERLING UGRATTA KI A JOBB SZÉLEN KLUBSZINTEN IS CSAPATTÁRSÁT, PHIL FODENT, AKI BAL LÁBBAL CSAK A JOBB KAPUFÁT TALÁLTA EL.

 


A 9. percben újabb angol helyzetsorozat következett, először Sterling lövését blokkolták a horvát védők, ami szögletet eredményezett. A sarokrúgás után azonban már Dominik Livakovic kapus védésére is szükség volt Kalvin Phillips kapura tartó lövésénél.

 

A 17. percben a friss Bajnokok Ligája-győztes Mateo Kovacic buktatta a horvát térfél közepén Phillipset. A szabadrúgást Kierran Trippier ívelte a tizenhatos magasságába, ahol Harry Kane került volna helyzetbe, de lest intett a partjelző.

 

Az első komolyabb horvát lehetőségre egészen a 24. percig kellett várni. Sime Vrsaljko hámozta át magát az angol védőkön a jobb szélen, és adta be a labdát, ami Ivan Perisic elé került, azonban az Inter támadója csúnyán fölé bombázta a labdát.

 

Öt perccel az első játékrész vége előtt Duje Caleta-Car még éppen a büntetőterületen kívül ért kézzel a labdához, megmozdulásáért sárga lapot kapott. A veszélyes helyről járó szabadrúgást Trippier végezte el, de próbálkozását Perisic blokkolta, gól nélküli döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok.


A második félidő elején nem estek egymásnak a csapatok, az 54. percben jegyezhettük fel Luka Modric kapura tartó lövését, amelyet Jordan Pickford kapus különösebb gond nélkül hárított.

 

AZ 57. PERCBEN KYLE WALKER INDÍTOTTA PHILLIPSET, AKI EGY SIKERES CSEL UTÁN CENTEREZTE STERLINGET, A MANCHESTER CITY CSATÁRJA EBBEN A ZICCERBEN MÁR NEM HIBÁZOTT, ÉS A KAPU KÖZEPÉBE TÜZELT. (1–0)

 

Öt perccel később könnyedén kettő gólra növelhették volna az előnyüket a „háromoroszlánosok”, de a bal oldalról érkező beadás után Harry Kane hibázott, és csúszott neki a kapufának, ami után pár perc ápolásra szorult a világ egyik legjobb csatára.

 

A 66. percben érkezett az első igazán komoly horvát lehetőség. Kovacic távoli lövését még blokkolták a védők, azonban a játékszer Ante Rebic elé pattant, akinek nehéz dolga már nem lett volna, de a kapu bal oldala mellé lőtt.

A cserék sem hoztak különösebb változást a horvátoknál, Zlatko Dalic válogatottja nem tudta érvényesíteni az akaratát, magabiztos játékkal tartották egygólos vezetésüket az angolok. Időközben sporttörténelmi pillanatot is láthattuk: a 17 éves Jude Bellingham váltotta Harry Kane-t, így ő lett az Európa-bajnokságok történelmének legfiatalabb játékosa.

 

A mérkőzés hátralévő részében nagyrészt felívelésekkel, beadásokkal próbálkoztak a horvátok, de az angol védelem állta a sarat, így 1–0-ra végződött a D csoport rangadója.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG

D CSOPORT, 1.FORDULÓ

Anglia–Horvátország 1–0 (London)

 

Forrás: Index

Kép: Glyn Kirk/ AFP


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés