Magyar siker nemzetközi vizeken

A magyar férfi vízilabda-válogatott kifejezetten a könnyebb, a női csapat pedig az erősebb csoportba került a tokiói olimpián. Märcz Tamás együttesét a világbajnoki címvédő olaszokkal, Bíró Attila gárdáját pedig a riói aranyérmes Egyesült Államokkal sorsolták össze.

 

A sorsolást vasárnap este rendezték Rotterdamban a férfi olimpiai kvalifikációs tornát követően, ahonnan Montenegró, Görögország és Horvátország szerzett kvótát. Az biztos volt, hogy Märcz Tamás Európa-bajnoki címvédő válogatottja Rió olimpiai bajnokát, a szerbeket nem kaphatja, mert ugyanúgy a második kalapból húzták ki őket, mint minket. Az A jelű hatosba az első kalapból a világbajnok olaszokat sorolták mellénk, rajtuk kívül az amerikai, a dél-afrikai, a görög és a japán válogatott lesz az ellenfelünk. A papírforma szerint az első két helyért lehetnek versenyben Manhercz Krisztiánék, vagyis jónak mondható a sorsolás a csoportot nézve, viszont a másik ágról brutálisan nehéz meccs várhat a mieinkre már a negyeddöntőben.

 

A B-csoportban egymás mellé került ugyanis a címvédő Szerbia, London olimpiai bajnoka, a 2017-es világbajnok Horvátország, valamint Montenegró, valamint az utóbbi években vb- és Eb-döntőket is játszó Spanyolország. A mindig erős ausztrálok is ott vannak még, az egyetlen outsider csapat itt a kazah lesz. A csoportokból az első négy helyezett jut tovább, majd keresztbejátszásokkal (csoportelső a csoportnegyedikkel és így tovább) ki-ki mérkőzéseken folytatják a küzdelmeket.

 

Amennyiben a magyar férfi válogatott a legerősebb összeállításában szerepel majd Tokióban, akkor aranyesélyesként kell számolni vele a szerb, spanyol, olasz, horvát, montenegrói ötös mellett.
„Egy fokkal erősebbnek vélem a másik csoportot, jobban örültem volna, ha valamelyik szláv csapat a mi oldalunkra kerül. Ebből a csoportból azt gondolom, joggal pályázunk az első vagy a második helyre, de tulajdonképpen mindegy, melyiket érjük el, mert a negyeddöntőben így is, úgy is egy rendkívül nehéz ellenfél érkezik majd a másik ágról. Csoportunk akkor erősödhet, ha Oroszország lépne be Dél-Afrika helyett, meglátjuk, ez miként alakul. A szerbektől van egy meghívásunk, ami jó felkészülést biztosíthat, de most, a sorsolás után, majd a következő napokban állhat össze a végleges programunk" - fogalmazott Märcz Tamás szövetségi kapitány a Magyar Vízilabda-szövetség honlapján.

 

Bíró Attila női válogatottja az olimpiai- és világbajnok Egyesült Államok, az Európa-bajnoki ezüstérmes Oroszország, Kína és Japán együttesével került a B-csoportba. A két ötös csoportból négy-négy csapat jut tovább, a keresztbejátszások már ki-ki meccsek lesznek.

 

Reálisan a második-harmadik helyért lehetnek versenyben Gurisatti Grétáék az ötösükben, hogy aztán éremesélyesként lehetőleg meg se álljanak a dobogóig. Itt az amerikaiak, a spanyolok, az oroszok, a hollandok és a magyarok számítanak a torna legjobb csapatainak.
"Hasonló a sorsolásunk, mint volt Rióban, ismét már a csoportban találkozunk az amerikai válogatottal. Hogy ez jót vagy rosszat jelent, majd ott derül ki, mindenesetre ezúttal is lesz velünk egy közös edzőtáborunk, amelyen feltérképezhetjük őket. Nyilvánvalóan kiemelkednek a mezőnyből, de nem verhetetlenek. Az oroszokat jól ismerjük, nem tartunk tőlük, a japánokra viszont nagyon kíváncsi vagyok, biztosra veszem, hogy kellemetlen perceket okozhatnak voltaképpen mindenkinek, nem szabad őket leírni. Kína a korábbi sikerkapitányával, Jané mesterrel bizonyosan erős ellenfél lesz. Szóval a csoport kiegyensúlyozott, tovább kell jutnunk, majd a negyeddöntőt is sikerrel kell vennünk egy biztosan kemény rivális ellen. Bízunk magunkban, az olimpiáig tovább javulunk, felkészülten indulunk majd csatába" - értékelte a sorsolást Bíró Attila szövetségi kapitány a waterpolo.hu-n.

 

A tokiói olimpia csoportbeosztása
nők
A-csoport: Ausztrália, Dél-Afrika, Hollandia, Spanyolország, Kanada
B-csoport: Oroszország, Kína, Magyarország, Egyesült Államok, Japán

férfiak
A-csoport: Dél-Afrika, Egyesült Államok, Magyarország, Görögország, Japán, Olaszország
B-csoport: Ausztrália, Horvátország, Szerbia, Spanyolország, Kazahsztán, Montenegró

 

Forrás: Eurosport.hosszabitas.hu

Kép: 444


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés