Franciaország nyerte a kézi-vb első nagy rangadóját

Franciaország végig vezetve, a vártnál könnyebben, 28–24-re nyert Norvégia ellen az Egyiptomban zajló férfi kézilabda-világbajnokság második napján. Szlovénia 51–29-re győzött Dél-Korea ellen, a két csapat által szerzett 80 gól holtversenyben a legtöbb a vb-k történetében. Az Egyesült Államok helyére beugró Svájc 28–25-re verte Ausztriát.

 

Az osztrákok az első félidőben még tartották a lépést a svájciakkal, szinte végig szoros volt az állás, majd a második felvonást egy 5-1-es sorozattal kezdték a svájciak, az ekkor megszerzett előnyüket pedig egészen a végéig megőrizték, ezzel nagy lépést tettek a középdöntőbe jutás felé.

 

A svájciak csütörtök délelőtt érkeztek az észak-afrikai országba, mert csak kedden este tudták meg, hogy a koronavírusos megbetegedések miatt visszalépett Egyesült Államok helyett ők vehetnek részt a tornán.

 

A francia-norvég rangadón, amelyen az előző torna ezüst- és bronzérmese találkozott, az első félidőben végig szoros volt az állás, de a norvégok egyszer sem tudtak előnybe kerülni, és ez a folytatásban sem sikerült nekik. A hatszoros világbajnok franciák a második felvonás során is rendkívül taktikusan lassították a játékot, az 52. percben már öt góllal vezettek, és végül magabiztosan, szinte tökéletes teljesítménnyel nyertek. A Telekom Veszprém játékosai közül a norvég Kent Robin Tönnesen egy, a francia Kentin Mahé kilenc gólt dobott.

 

Utóbbi honfitársa, Wesley Pardin 47 százalékos hatékonysággal védett, ezért megválasztották a mezőny legjobbjának. A kairói G-csoportban a svédek 12 góllal legyőzték az északmacedónokat, akik csak kedden tudták meg, hogy a koronavírusos megbetegedések miatt visszalépett Csehország helyett szerepelhetnek a tornán. Az északmacedónoknál Kiril Lazarov ötször volt eredményes.

 

A 40 éves jobbátlövő már négy különböző évtizedben szerepelt világbajnokságon - 1999-ben Egyiptomban mutatkozott be -, és mindegyiken szerzett gólt. A szlovénok az alexandriai H-csoportban 22 góllal győzték le a Koreai Köztársaság együttesét. A veszprémi Blaz Blagotinsek három, a szegedi Nik Henigman és Matej Gaber két-két, Dean Bombac négy, Borut Mackovsek pedig szintén négy gólt dobott. A dél-koreaiak a márciusi olimpiai selejtezőtorna miatt nem a legerősebb keretükkel vesznek részt a világbajnokságon.

A szlovének a világbajnokságok történetében a harmadik legtöbb gólt dobták, korábban a spanyolok nyertek 51 találatot szerezve a 2005-ben és 2013-ban, mindkétszer Ausztrália ellen. A csúcstartó Izland, ötvenöt góllal (szintén Ausztráliát szomorítva a 2003-as vb-n), második helyen pedig a 2005-ben Kanadának 52 gólt dobó Dánia áll.

 

A nyolcvan gólos mérkőzés ellenben holtversenyben a legtöbb egy világbajnoki mérkőzésen, csak a 2009-ben rendezett orosz-román találkozón esett korábban 80 találat (38–42).

 

Az F-csoportban Algéria csak kétszer vezetett az egész meccsen - a legelején 1-0-ra, majd a legvégén 24-23-ra -, mégis legyőzte Marokkót, mert 6-1-es sorozattal zárta a találkozót.

 

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

E-CSOPORT

Ausztria–Svájc 25–28 (13–13)
Norvégia–Franciaország 24–28 (13–13)

F-CSOPORT

Algéria–Marokkó 24–23 (8–15)
Portugália–Izland 25–23 (11–10)

G-CSOPORT

Svédország–Észak-Macedónia 32–20 (16–11)

H-CSOPORT

Fehéroroszország–Oroszország 32–32 (15–15)
Szlovénia–Dél-Korea 51–29 (25–16)

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

 

Forrás: Index

Kép: Paraméter


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés