Női futball: az FTC nevelése bajnok lett Svédországban

A 21. életévét múlt szombaton betöltő, több mint 20-szoros magyar válogatott középpályás – aki a védelem bal szélén, valamint balszélsőként is bevethető – tizenkét éves korától a Ferencvárosban nevelkedett, majd nyolc évvel később, már magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes labdarúgóként idén nyáron az Európa egyik legerősebb női bajnokságaként számon tartott svéd élvonalba, a Göteborghoz igazolt két évre.

 

Csiki a júniusban kezdődött és a mögöttünk hagyott hétvégén véget ért, 22 fordulóból álló svéd élvonalban 15 mérkőzésen lépett pályára, 13-szor be-, egyszer lecserélték, és egy meccset játszott végig. Egyetlen gólját a bemutatkozó találkozóján, a Kristianstad ellen 5–1-re megnyert összecsapáson szerezte.

 

Csikiék hét pont előnnyel végeztek a tabella élén a tavalyi bajnok Rosengard előtt – ebben a csapatban játszik az FTC korábbi szerb középpályása, Jelena Csankovics –, a 22 meccsükből 17-et megnyertek (emellett három döntetlent játszottak és két vereséget szenvedtek el), és az utolsó előtti fordulóban, a Linköping felett aratott 7–0-s sikerrel vált biztossá a bajnoki címük.

 

A pontosan ötven éve, 1970-ben alapított Göteborg négy ezüstérem (2010, 2011, 2018, 2019) után idén először nyerte meg a svéd bajnokságot, így a Bajnokok Ligája következő kiírásában is szerepelhet – bár még a jelenlegiben sem mutatkozott be. Csikiék a legjobb 32 között kapcsolódnak majd be a küzdelmekbe, nem kiemeltként várhatják a főtábla első fordulójának jövő heti sorsolását. (Ezen remélhetőleg a Ferencváros is érdekelt lesz, amely szerdán a szlovén Pomurje vendégeként lép pályára a selejtező második körében.) A Göteborg a BL-ben 2012-ben és 2013-ban is eljutott a negyeddöntőig, az előző idényben a legjobb 32 között idegenben szerzett kevesebb gólja miatt maradt alul a Bayern Münchennel szemben.

 

Forrás: Nemzeti Sport

Kép: UtánpótlásSport


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés