A Jakobi Golf születése….

 

Jakobi András még gyermekkorában ismerkedett meg a golffal, 2003-tól rendszeresen indult amatőr versenyeken, majd 2014-től a profi mezőnyben folytatta pályafutását. 2014-ben a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szerzett sportszervezői és golfoktató diplomát. A többszörös magyar bajnok és St. Andrews-i minősítésű golfbíró szerint nem létezik jó vagy rossz játékos, hiszen mindannyian emberek vagyunk. Jakobi Andrással a golfozói hivatás szépségeiről és kihívásairól beszélgettünk.  

 

Úgy hallottuk az esküvőd óta elképesztő munkabírással dolgozol, egymás után bonyolítod le a rangos versenyeket. Mi újság veled mostanában?

Azt mondják, hogy az marad hosszú távon talpon, aki megfelelően tud alkalmazkodni a változásokhoz. Igyekeztem így tenni... a mindennapi szerződéses munkavégzés helyett inkább a szabadúszóként történő oktatást és bíráskodást választottam, mert számomra ez több munkánál: a hivatásom. Szeretném továbbra is magas színvonalon végezni a munkámat, teljes odaadással. Legyen az a pályastratégia összeállítása, a versenyigazgató szerepkör egy szövetségi versenyen, vagy tanácsadás egy pályának. Sokan kérdezik, hogyha szeretnének jönni hozzám oktatásra, hol és mikor vagyok elérhető. Idén a szövetségi versenyekhez igazítottam az időbeosztásomat, így szerdánként a Pannonia Golf & Country Clubban oktatok, a hét további napjain csütörtöktől vasárnapig pedig a Continental Citygolf Clubban biztosan találkozni fogunk a golfozni vágyókkal.

 

Hogyan látod a magyar golf helyzetét?

Úgy érzem, hogy széles az olló a magyar golfközegben. A játékosok tudása jelenleg igen eltérő színvonalú. Idén fogalmazódott meg bennünk a feleségemmel, hogy szeretnénk felkarolni olyan lelkes amatőr játékosokat, akik tényleg örömüket lelhetik a golfban és sikerélményekkel gazdagodhatnak. Nagyon sok tanítványom kezdte így nálam a golfot és a mai napig lelkesen visszajárnak hozzám. A legjobb érzés, amikor felhívnak egy-egy verseny után és átbeszélhetjük az elért eredményeket. Ezért az érzésért éri meg igazán oktatónak lenni.

 

Bíróként kit neveznél jó vagy rossz játékosnak? Tudsz példákat sorolni?

Meglátásom szerint nincs jó vagy rossz játékos. Emberek vagyunk, pillanatnyi szituációkkal kell operálnunk. Nem lehet valakire egy elrontott ütés alapján azt mondani, hogy ő ettől egy rossz játékos lenne. A kezdők szerencséjének elvét nézve az állítás fordítottja is igaz. Egy bizonyos szintű játéktudás nyilvánvalóan elvárás, de emellett számomra a golfkultúra elsajátítása és betartása is legalább ennyire fontos – ide tartozik az alapvető szabályismeret és az etikett is. Elsősorban az edző feladata, hogy a helyes mozdulatsoron kívül a golf kultúráját is megtanítsa a leendő játékosoknak. Tehát azt, hogyan kell viselkedni, közlekedni, haladni a pályán és a versenyen. Nagyon szeretném, ha ezt is komolyabban vennék a játékosok és kialakulhatna egy a versenyek rangjához illő golfkultúra itthon is.

 

Tehát akad olyan, akinek alacsony a hendikep száma, de szabályismeret szempontjából nem üti meg a mércét?

Szabályismeret terén sok golfozónak vannak hiányosságai, de mindenképpen fejlődésnek és sikerként élem meg, hogy az elmúlt időszakban mernek a játékosok kérdezni. A legrosszabb, amit tehet valaki, hogy egy kérdéses szituációnál nem hív bírót, szerencsére ez egyre kevesebbszer történik meg, hiszen utólag már sokkal nehezebb kijavítani az esetlegesen elkövetett hibákat. De a szabályok ismerete mellett nem szabad megfeledkezni a sport szellemiségéről sem. Az amatőr golf nem egy vérre menő harc, hanem elsősorban szórakozás. Fontos lenne, hogy a játék révén barátságokat, kapcsolatokat építsünk és el tudjuk engedni magunkat. Szomorú nézni amikor valaki nagyon rágörcsöl az eredményre és emiatt már nem tudja élvezni a játék szépségét.

 

Klubélet kialakítására lenne szükség, aminek alapját az alkalmazottak és a golfozók harmonikus együttléte adná meg.

Teljesen egyetértek ezzel, éppen ezért szeretnénk Dorival a meglévő tudásunkat összegyúrva segíteni a kluboknak a klubélet kialakításban. Sokat járunk Marbellára, ami az abszolút alfája és omegája a helybéli amatőr golfozók életének. Minden percét imádjuk, amikor a kedves személyzet őszinte mosollyal az arcán a nevünkön szólítva üdvözöl és váltunk néhány mondatot a játék előtt. A játék után pedig az emberek játékostársaikkal együtt ebédelve átbeszélhetik a nap történéseit. Hiszen legtöbben kikapcsolódni jönnek a golfpályára, elengedni a mindennapi stresszt. Senki nem szeretne rosszkedvű, unott arcokat látni és folyamatos adminisztratív hibákba ütközni a verseny kezdete előtt, ugye?! Szerintünk ezen pozitív irányban lehetne változtatni. Nézzük meg a Mid-Am versenyeket, amelyek méltán híresek a fantasztikus hangulatukról, az erős mezőnyről és a jól szervezettségről. Szerintem nagyon fontos lenne, hogy a kezdő golfozók számára is elérhető legyen hasonló kezdeményezés, egy lehetőség a megmérettetésre.

 

Mit tartogat még számodra 2020?

Idén mindenképpen debütálni fog a honlapom, ahol a tanítványaim egyszerűbben tudnak időpontot foglalni hozzám egy rendszeren keresztül. Sajnos idén volt, akinek egy hónapot kellett várnia, hogy végre tudjunk találkozni mert annyira sűrű volt a szezonom. De nem tántorította el, jött hozzám lelkesen. Na ez az igazi Jakobi Golf spirit!

 

A képen: Jakobi András és Jakobi-Badai Dóra

A képet készítette: Felvégi Andrea


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés