Tanár úr kérem – Kétlabdás játék, amiről sokszor megfeledkezünk

 

 

 

Bodor Tibor szabályismertetője

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a pálya nagy, a bíró kevés, nem elérhető, mögöttünk ott a torlódás, a játékot tovább már nem tarthatjuk fel, magunknak kell döntenünk. De nem tudjuk, mi a helyes lépés.

Stroke playben erre való a kétlabdás játék. Amivel büntetés nélkül élhetünk, ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy két lehetséges eljárás közül melyik a szabályos.

Például: A labdánk vaddisznók által feltúrt helyre kerül az általános területen. A pálya sérülése elég jelentős ahhoz, hogy rendellenes pályaviszonynak tekintsük, és könnyítést vehessünk emiatt igénybe. Azonban nincs jelölve sem karóval, sem festéssel, a helyi szabályra nem emlékezünk, hogy mond-e róla valamit, és bíró nincs elérhető távolságban.

Ilyenkor megjátszhatjuk az eredeti labdát az eredeti helyéről, és megjátszhatunk egy másik labdát, szabad ejtéssel könnyítést igénybe véve a rendellenes területről. Később majd a Bizottság eldönti, hogy melyik eljárás volt a helyes.

A kétlabdás játék menete:

(1) A kétlabdás játékot még azelőtt kell elhatároznunk, mielőtt a labdánkat megütnénk.

(2) Egyúttal bejelentjük, hogy melyik labda számítson be az eredményünkbe ha a szabályok azt lehetővé teszik, az eredeti vagy a második.

(3) Új labdát ejtünk a legközelebbi teljes könnyítés pontjától mért szabályos könnyítési területen a rendellenes pályaviszonyok szabálya szerint. Ez lesz a második labdánk.

(4) Ezután a szakaszt mindkét labdával lejátsszuk, és szabályosan befejezzük. A labdák megjátszásának sorrendje tetszőleges. Játék közben az eredménykártyán mindkét labdával elért eredményt jegyezzük.

(5) Legkésőbb a kártyánk aláírása előtt bírói döntést kérünk, hogy melyik labda érvényes. A döntés kötelező akkor is, ha a két eredmény azonos.

(6) A döntés szerint elfogadott eredményt kell a kártyán véglegesítenünk. A be nem számított labdával megjátszott tényleges és büntető ütések nem számítanak.

Mire számítsunk? A lehetséges bírói döntések:

- Ha mindkét labda szabályos volt, akkor a kiválasztott lesz a beszámítandó.

- Ha csak az egyik labda volt szabályos, akkor azt kell beszámítani.

- Ha mindkét labda szabálytalan volt, akkor alapállapotban a kiválasztott lesz a beszámítandó, a szabálytalanságért járó büntetéssel együtt.

- Ha a kiválasztott labda súlyos szabálysértés miatt volt szabálytalan, akkor az eredeti labda lesz a beszámítandó a vele járó büntetéssel együtt.

- Ha mindkét labda súlyos szabálysértés miatt volt szabálytalan, akkor a büntetés kizárás.

Mire vigyázzunk? A hibázás következményei:

- Ha azután döntünk a kétlabdás játék mellett, amikor az eredeti labdát már elütöttük, akkor a kétlabdás játék nem érvényes. Mindenképpen az eredeti labdával megjátszott eredmény fog számítani. De a második labdáért nem kapunk büntetést.

- Ha nem jelentjük be mielőtt bármelyik labdát megütnénk, hogy melyiket szeretnénk beszámítani, akkor automatikusan az eredeti labda számít.

- Ha a kártya leadása előtt nem kérünk bírói döntést, a büntetés kizárás.

Háromlabdás játék nincs:

Nem játszhatjuk meg elsőnek az eredeti labdát, majd másodiknak egyet a rendellenes pályaviszony miatt büntetés nélküli könnyítéssel, majd egy harmadikat játszhatatlan labda miatt 1 büntetőütés könnyítéssel. Biztos ami biztos, valamelyik majd csak bejön.

Figyelem! Ami tilos:

A kétlabdás játék match play mérkőzésen nem alkalmazható. Ott a bizonytalan helyzetet az ellenféllel megállapodva kell megoldanunk. Ha neki nincs kifogása a rendellenes pályaviszony ellen, akkor igénybe vehetjük a könnyítést.

(Tanár Úr Bodor Tibor)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés