A vászolyi Balaton sajt nyert belépőt a sajtok Bocuse d’Or-járaBeszámoló a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljáról
 
Tíz tonna sajt a világ 25 országából, többezer sajtrajongó, az ország legnagyobb, 168 kilós trappistája, sajtkészítő gyerekek és a Nemzet Sajtjának megválasztása, így ez mind megtörtént a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválján

Az egész napos sajtünnepen egy pillanatra sem lankadt az érdeklődés a finomabbnál finomabb sajtkülönlegességek iránt. Nagy hangsúlyt fektettek az edukációra – a gyerekek, a felnőttek és a szakma tekintetében egyaránt. A legkisebbek számára mini sajtüzemet állítottak fel, ahol sajtot készíthettek, tehenet fejhettek, megismerhették a tejelő állatok életmódját. A felnőttek egy applikáción keresztül a fesztiválon felvonultatott közel félezer sajt mindegyikéről kaphattak információt. A sajtkészítők pedig a Sajtkollégium előadásain vehettek részt, ahol hazai és nemzetközi szaktekintélyek előadási segítették fejlődésüket.
 
„Az esemény által hazánk újabb nagy lépést tett a kifinomult, minőségi sajtfogyasztás irányába, amire óriási szükség van, hiszen az EU-s - évi 18 kg-os - átlag mintegy kétharmadát, hozzávetőleg 13 kiló sajtot fogyasztunk, és ennek körülbelül 70%-át a trappista teszi ki. Küldetésünknek érezzük, hogy a magyar közönséggel minél több minőségi sajtot ismertessünk meg, ezáltal formáljuk az ízlésüket. Azt gondolom, hogy a Nemzetek Sajtfesztiválján felvonultatott 25 ország 400 féle sajtja kinyitja a látóteret. Emellett roppant fontos, hogy az egyre jobb sajtokat gyártó termelők megmutathassák magukat, ezért indítottuk el a Nemzet Sajtja versenyt, melynek zsűrizését két nemzetközi szaktekintély végezte, és a győztes részt vehet a sajtok Bocuse d’Or-jának tartott Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen. Úgy gondolom, hogy a fesztivál sikere tovább erősíti a felelősségünket abban, hogy folytassuk küldetésünket - mondta Gábossy Ádám, a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljának főszervezője.

A zűri egyik tagja Dennis Halle, a francia sajtgyártás és termékfejlesztés egyik ikonikus, máig aktívan dolgozó alakja. Kiemelt érdeme van több sajtfajta kifejlesztésében, megalkotásában. Japánban az egyik első európai volt, aki kiemelt szerepet játszott a helyi sajtgyártási technológia fejlesztésében, a francia sajtgyártási technológia japán környezetbe történő adaptálásában. Jelenleg az egyik legnagyobb sajtgyártó cég minőségbiztosítási vezetője.

Úgy gondolom, hogy ha jó minőségű sajtot kóstolunk, akkor örömöt szeretnénk érezni. A magyar sajtok bírálata közben sokszor éreztem a különlegesség és teljesség örömét. Budapesten többnyire olyan sajtokat ízleltem, amilyenekkel Franciaországban nemigen találkozni. Éppen ezért nagy hatással voltak rám. Bár Franciaországot nevezik a sajtok hazájának, ettől függetlenül azonban fantasztikus gyöngyszemeket lehet találni a sajtokról kevésbé ismert, kisebb országokban is. Magyarországon több különleges, minőségi gyöngyszemet találtunk - jelentette ki Dennis Halle sajtszakértő. 

Az angol származású zsűritag, Ross Capes családja 1934 óta foglalkozik kézműves sajtok készítésével, és most is az eredeti receptúrák alapján dolgoznak, hagyományos technológiával. A brit sajtipar fontos segítője és képviselője, több brit termék köszönheti neki nemzetközi megjelenését. Szinte minden pozícióban kipróbálta magát az iparágban, több nemzetközi sajtverseny aktív bírálója, a sajtértékelők szövetségének tagja.
 
„Új vagyok a magyar sajtokban, de le vagyok nyűgözve, mert kiváló minőségűek. Az angol sajtokhoz képes voltak rendkívül hasonlóak és teljesen különbözőek is. Például a fokhagymás és a mazsolás ízesítésűek nagyon megleptek. A félkemény és kemény sajtok közül kerültek ki a kedvenceim, valamint a győztes sajt is” - árulta el Ross Capes sajtszakértő.

A Nemzet Sajtja címet a Reményik Kálmán által készített Balaton sajt nyerte. Ezzel lehetőséget kap, hogy részt vegyen a sajtok Bocuse d’Or-ján, Mondual du Fromage elnevezésű világversenyen.

Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép eredményt értünk el. Bár a sajtjaink nem azzal a motivációval készülnek, hogy aranyérmet nyerjenek, de nagyon sokat jelent, ha a vásárlók mellett a szakma is értékeli. 2014 óta készül a rövid érlelési idejű Balaton sajt. Azt szeretem benne, hogy jól megfogható, elegáns, de tejközeli az ízvilága. Talán a bírálók is ezt vették észre. Úgy gondolom, hogy az a verseny legnagyobb hozadéka, hogy nemzetközi zsűri bírálta, és az ő véleményük alapján tovább tökéletesíthetem a Balatont. Így a világversenyre még jobb lesz” - hangsúlyozta Reményik Kálmán.

Az ezüstérmet a Bikácsi Sajtműhely Major sajtja, az 5 hónapos érkelésű kecskesajt kapta.

„Háromfős kis csapat vagyunk, saját kecskeállományunk van, és annak a tejét dolgozzuk fel, teljes tejből készítjük a termékeinket 3 éve. Tudatosan készülünk, sokat tanulunk, folyamatosan szeretnénk fejlődni, de úgy érzem, hogy most érkeztünk el arra a pontra, hogy megszületett a munkánk gyümölcse. Szerény reményekkel indultunk a versenyen, nem számítottunk ilyen szép helyezésre, ezért nagyon büszkék vagyunk”
- mondta Rónyai Rita, a Bikácsi Sajtműhely sajtkészítője.

A dobogó harmadik helyén a Magyaralmási Zrt. Pater sajtja áll, mely korábban nemzetközi porondon is megállta a helyét.
 
„2014 óta készítjük a Patert, és 2016-ban nyert először 1. helyezést egy hazai versenyen, majd egy francia világversenyen ezüstérmet szerzett, később pedig Kézműves Remek címet is kapott. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a 2019-es Nemzet Sajtja választáson is dobogós lett. Azt gondolom, hogy sikerének titka a jó minőségű, friss tejben, a sajtmester munkájában és a dolgozók precizitásában rejlik - tette hozzá Németh Sándorné, a Magyaralmási Agrár Zrt. vezetője.


Az októberi rendezvényen, amit idén a Folyondár Sportközpontban rendeztek meg, részt vett még Madár Veronika színésznő, Dr Sós Csaba, a magyar úszóválogatott edzője, Kenderesi Tamás, úszó, Gergely Gábor, asztaliteniszező, Fűzy Gábor, bárzongorista, valamint Peet Project és a Budapest Bár. A háziasszony délelőtt Dobó Ágnes szépségkirálynő, délután Peller Mariann műsorvezető volt.

Dr Horváth Dávid

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
3
4
7
8
11
13
14
18
20
21
22
25
27
28


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés