Szép új világ

Gelencsér Gábor lassan hat esztendeje dolgozik a footgolf minél szélesebb körű megismertetésen. A honi szövetség elnöke az idei évre a játékostoborzást tűzte ki, mint legfontosabb célt az MFGSZ és a klubok számára. A tavalyi bajnoki évhez képest jelentős változások várhatóak idén, amelyek már most vasárnap, a Footgolf Országos Bajnokság első fordulójában életbe lépnek. Mint mondja, szükséges lépések ezek ahhoz, hogy magasabb szintre lépjen a sportág.

footgolf_card_gelencser– Mi változott tavaly óta és mennyire vált be a téli bajnokság, a nyolcfordulós Hinora Winter Footgolf Tour?

– A sportág fejlődésével egyre jobban tisztulnak a sportág szabályai. A téli bajnokság célja a folyamatos játék megteremtése mellett az is volt, hogy rávilágítson a footgolf gyerekbetegségeire. Örömmel tapasztaltuk, hogy a játékosok egyre eredménycentrikusabbak, szeretnének sikereket elérni, és minden apró hiányosságra felhívták a figyelmet, amitől szerintük a játék magasabb szintre léphet. Biztos vagyok benne, hogy a 2016-os szezonra már egy letisztultabb játékélményt nyújthatunk.

– Újabb nagy lépések előre?

– Igen, hiszen sportági szakszövetséggé kívánunk válni, azaz elismert sportággá szeretnénk tenni a footgolfot. Ez egy hosszú folyamat, ezt az utat minden sportág végigjárta. Szövetségünk megalakításával ezt elkezdtük, a legfontosabb, hogy profi körülmények mellett minél több játékos űzze a sportágat. A hobbisportból indulva a vadhajtásokat le kell metszenünk. A világ legnépszerűbb sportját ötvözzük a legelegánsabbal. Éppen ezért kell élen járnunk a példamutatásban, azaz például nem fér meg mostantól a pályán az alkoholfogyasztás és a dohányzás sem. Zéró toleranciát hirdettünk és a tavalyi évhez képest sokat változott, szigorodott a versenykiírás. Ahhoz, hogy a golfpályák befogadják a footgolfosokat, a játékosainknak két alapfeltételnek kell megfelelnie. Az egyik az etikett betartása, a másik a dress code alkalmazása. A cél pedig természetesen ez az integráció, amivel újabb és újabb pályákon nyerhet teret a footgolf. Ehhez viszont szükségünk van az egyesületek és a játékosok segítségére.

– Mit vállal a szövetség?

– Egységes, jól átlátható versenyrendszert biztosítunk minden korosztálynak most már évről évre, arról nem beszélve, hogy a nemzetközi elit is rendre ellátogat hozzánk az őszi Hungarian Openre. Azon túl, ami a felszínen látszik, hogy folyamatosak a rangos, értékes nyereményekkel tarkított versenyeink, ennek a hátterét is megteremtjük, legyen szó szponzorok bevonásáról vagy a pontszámító rendszer kiépítéséről. Mi adjuk a helyszíneket, kiépítjük a meglévő golfpályákon a footgolf szakaszokat. Persze, a hosszú távú terv egy saját pálya építése. Jogi és sportdiplomáciai, sportszakmai képviseletet látunk el, bárki fordulhat hozzánk, ha segítségre van szüksége. Az imázsépítés, az iránymutatás nagyon fontos szelete a munkánknak. Footgolf szakembereket képzünk, folyamatosan tanítunk be scorereket, versenybírókat, és az edzőképzés is belátható időn belül elkezdődik. Minden létező médiumon keresztül igyekszünk felhívni sportágunkra a figyelmet. Valamint továbbra is jó kapcsolatot kívánunk ápolni sportszervezetekkel, szövetségekkel, labdarúgó klubokkal, mint a HLSZ vagy az MLSZ. A jövőben országos roadshow-kat szervezünk a klubok bevonásával, és tárgyalásokat folytatunk önkormányzatokkal köztéri footgolfozási lehetőség kialakítása ügyében.

fotó: Borsos Zsuzsi

– Mi a feladata a kluboknak?

– Fiatal sportágunk még fiatalabb szövetségeként büszkén mondhatjuk, egyre több a bejegyzett egyesület idehaza. Velük együtt kell a következő szintre lépnünk. Bármilyen ötlettel előállhatnak, hiszen a tapasztalataikkal sokat segítenek. Szívesen fogadjuk az új klubok létrehozásának gondolatát, és mindenben támogatjuk az elindulásukat. Fontos feladatuk van, hiszen ők maguk tudnak játékosokat toborozni minden korosztályban és kategóriában. Nyílt napokat, versenyeket szervezhetnek az új játékosok bevonzása érdekében, amiben partnerek vagyunk. Kell azonban, hogy az új versenyzőket alaposan felkészítsék a játékra, ami a szabályok ismeretén túl a már említett etikai kódexre és öltözködésre is ki kell terjedjen. Segítségükkel tömeget építhetünk, ami a mi munkánkat is segíti, országszerte szélesíthetjük a bázist és a játéklehetőséget. Jó példa Lakitelek, ahonnan a játékosok feljárnak a Budapest környéki versenyekre, de az állandó, közeli játéklehetőség hiányzik. Teszem hozzá, még. Hamarosan ugyanis tizennyolc lyukas pálya építésébe kezdenek a térségben, ami újabb kapukat tárhat ki. Hasonló régiós központok megnyitásával hatalmasat léphetünk előre.

– A játékosoknak mekkora felelőssége van a fejlődésben?

– Egyfelől saját felelősségük a szabályok elsajátítása, másrészt, ha csatlakoznak valamelyik klubhoz, akkor az egyesületnek kell segítenie az integrációt. Ha elfogadja és alkalmazza a szabályokat, értékes részévé válik a rendszernek. Ha ezek megvannak, ráadásul ehhez jó eredmények és nyelvtudás társul, joggal bízhat valaki egyéni szponzorációban is. Folyamatosan járunk nemzetközi versenyekre, ahol egyre tisztábban látszik, ez lesz a trend, amiben nem szakadhatunk le. A meglévő eredményeinket és az élbolyban elfoglalt helyünket meg kell tartanunk.

– Mit tesz hozzá az egészhez egy golfklub?

– A helyén kell kezelnie a footgolfost. Pont azért vesszük ennyire komolyan az etikettet, hogy a pályák is ugyanúgy viszonyuljanak hozzánk, mint a golfos fizető vendégekhez. Cserébe annyit kérünk, biztosítsák a versenyfeltételeket számunkra.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés