Tóbi idén sok új golfozót termelt ki

  Miután az elmúlt hetekben egyre több játékossal készítettünk évértékelő interjút ideje az edzők felé fordulni.

 Miután az elmúlt hetekben egyre több játékossal készítettünk évértékelő interjút ideje az edzők felé fordulni.

Kevés szót ejtettünk például év közben Tóbiás Zsoltról, aki tipikusan az az edző, aki év elején felvázolja terveit, évközben elvégzi őket, majd év végén értékel. Most a legutóbbi pont következik.

Öröm volt hallgatni Tóbi beszámolóját, hiszen a korábban megkérdezett edzővel (Balogh Lászlóval) egyetemben ő is jó évet zárt. Tóbiás Zsolt elmondta, szerinte jó évet zárt a Highland is, ő is, és a tanítványai is jól teljesítettek.

Év eleji cikkünkben úgy írtunk az edzőről, mint klubjának juniorfelelőséről. Mint tudjuk, Tóbi rengeteg fiatallal foglalkozik év közben, többek közt ő vezeti a klub táborait is. Idén két tanítványát lehet egyértelműen kiemelni a többiek közül, Hoffman Grétát és Flautner Noémit. Az edző év elején elmondta, idén már több juniorjával szemben lesz elvárás, hogy induljanak a Junior Tour állomásain. Tóbiásnak több tanítványa is elindult a versenyek nagy részén, azonban a két lány szezonja kiemelkedően jó volt a többiekhez képest, hiszen 45-ös hendikepjüket 16-ra javították a szezon alatt. A 12 éves Grétáról és a szeptemberben 17. életévét betöltött Noémiről persze eddig is tudták, hogy tehetséges játékosok, de az idei teljesítményük edzőjüket is meglepte.

„Sikerük az ő érdemük. Ők voltak idén a két legtöbbet fejlődött tanítványom, de ezért sokat is tettek, hiszen rengeteget gyakoroltak az idén, és nem csak a Highland-en. Hozzáállásuk kiemelkedő, az ő esetük jó példa a többiek számára” – mondta Tóbiás.

„Kicsit váratlan volt, hogy ennyit fejlődtek egy év alatt, úgyhogy a következő év legfontosabb feladata lesz, hogy stabilan tudjanak játszani. Én mindig ezt várom a játékosaimtól. Most hirtelen javult sokat a játékuk, de a score-okat meg is kell tartaniuk” – tette hozzá.

Az edző bár korábban kiemelte a lányok kitartását, azért hozzá kell tenni, Tóbi figyelme is kellett az előrelépéshez. Az edző tudniillik minden egyes Junior Tour állomás helyszínére elkísérte játékosait, hogy felkészítse őket azokból a pályákból, ahol korábban még nem játszottak.

Bár Tóbiást joggal nevezhetjük juniorfelelősnek a klubjánál, azért fontos elmondani, hogy felnőtt tanítványokkal is rendszeresen foglalkozik, sőt idén 20-an értek be nála a pályajátékra, akik idén még csak par 3-masokon gyakoroltak, de jövőre már 18 lyukon játszanak majd. Az új magyar golfozókat Tóbiás Zsoltnak köszönhetjük.

Amellett viszont, hogy Tóbi számára tanítványai a legfontosabbak, idén különösen örült annak, hogy a saját játékára fordított minimális idő mellett mégis jól tudott szerepelni a nyáron nagyobb számban rendezett magyar profi versenyeken. Teaching proként nagyon örült például a 71-es score-jának, illetve az elért második és harmadik helyeknek.

A golfos edzésmunkában persze mindig egy jelentős változásként jelenik meg a tél eljövetele. A játékosok indoor-ba vonulnak, ha egyáltalán van kedvük játszani, és felmerül a kérdés, hogy mennyire lehet beltéren gyakorolni azokat a dolgokat, amiket a pályán csinálnak. Azt Tóbi is elismerte, hogy a két forma nem nyújtja ugyanazt, a beltéri gyakorlóhelyek viszont ideálisak a játékosok mozgásának javítására, hiszen tudnak csak a mozdulatra koncentrálni, illetve amikor kint is lehet játszani, akkor a versenyek miatt egyébként sem szerencsés belenyúlni egy-egy versenyző stabil mozdulatsorába. Erre azonban tökéletesen alkalmasak az indoor helyek, ahol nem az ütés távolságát nézzük, hanem lehet figyelni a pontos mozgásra. Ami a juniorképzést illeti, a gyerekek amúgy is inkább nyáron tudnak többet dolgozni, hiszen télen a suli is elveszi az idejüket, így ha lehetne, sem tudnának folyton pályán gyakorolni.

Ami még Tóbiás Zsolttal kapcsolatos információ, hogy az edzőt télen egy iskolában már biztosan láthatjuk golfot oktatni a testnevelő tanárnak. A SNAG program keretén belül Tóbi már megegyezett egy érdi sulival, ahol átadja tudását az ottani tanárnak, aki távollétében is tudja majd golfra oktatni a gyerekeket.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés