Hazatért Mohai Gábor

2011 február 8. és 11. között rendezte meg a R&A a „Tournament Administrators and Referees School 2011” éves rendezvényét, ahol a világ 50 országából 73 fő vett részt. Mohai Gábor élménybeszámolója következik.

2011 február 8. és 11. között rendezte meg a R&A a „Tournament Administrators and Referees School 2011” éves rendezvényét, ahol a világ 50 országából 73 fő vett részt. Az idei eseménynek két különlegessége is volt, először vett részt a programban Ukrajna képviselője és először vonták össze a két témát a képzések 21 éves történetében.

A résztvevők közül legtöbben a nemzeti vagy regionális szövetségek képviselői voltak, részt vettek rajta a Ladies European Tour bírói, de jómagammal együtt többen az „önkéntes” bírók csapatát erősítettük. Érdekességként az R&A Club több tagját is beiskolázta és kötelezte a vizsga letételére.

Első nap egy gálavacsora során ismerkedhettünk meg az R&A vezetőivel és a program vendéglátóival, akik között volt Peter Dawson - R&A Chief Execute, Sir Patrick Hine - Captain R&A Golf Club, Alan Holmes - Chairman, Rules of Golf Committee, Andy McFee - Senior Referee, PGA European Tour (ő volt a bíró, akinek ki kellett zárni Padraig Harrington-t a januári Abu Dhabi tornán) és David Rickman – Director of Rules and Equipment Standards. A teljes elméleti és gyakorlati programot az R&A vezető golfbírói tartották, akik többek között a „The Open”, a European Tour és a Ryder Cup bírói munkájában is részt vesznek.

 

Második nap kezdődött a szakmai munka. Délelőtt egy rövid bevezetés után, a legfontosabb szabályokat vettük át gyakorlatban a Fairmont Resort St. Andrews báltermében felépített „pályákon”. Eléggé meglepődtem, amikor egy igazi bunkert láttam meg, valódi gyeptéglából kirakva a bálterem közepén, nem is beszélve a 3 méteres műfenyőről és a gumi kígyóról. A délutáni vizsga előtt a tudásfrissítés és a feszültség enyhítése volt a cél. Délután írtuk meg a vizsgát, melyre 2 óra 30 perc állt rendelkezésre és 5 feladatot tartalmazott. A felépítése nagyjából megegyezett a szövetség által itthon is tartott vizsgáéval, de több feladat volt és úgy érzem nehezebbek is voltak a kérdések és a helyzetek. A nap levezetéseként kisebb csoportokban elemeztük az utóbbi idők nagy visszhangot kiváltó eseteit (Padraig Harrington, Camilo Villegas, Peter Hanson, Miguel Angel Jimenez) Nagyon megtisztelő volt azt érezni, hogy komolyan kíváncsiak a véleményünkre, arra hogy látjuk az egyes helyzeteket, a televíziós technológia fejlődésének közvetett hatását a szabályrendszerre, illetve mi milyen szabályokon és miképp változtatnánk.

Harmadik nap elméleti oktatással telt, sok gyakorlati játékkal megtűzdelve. A bírók és a versenyszervezők különféle feladatairól hallottunk elméleti oktatást, majd gyakorlatban kellett megoldani olyan feladatokat, mint a St. Andrews Old Course „karózása” légi felvétel alapján, a pálya kiürítése és a játék folytatása, score kártyák értékelése és a lassú játék mérése stopperrel. Közel 2 órás videós oktatás következett Andy McFee-től „A bíráskodás művészete” (The Art of Officiating) címmel, aki a European Tour egyik vezető bírója. Az elmúlt közel 15 év legérdekesebb döntéseiből készített nekünk egy összeállítást, melyeket közösen elemeztünk és vontuk le a tanulságokat. A nap végén pedig egy rövid ismertetőt kaptunk az R&A szerepéről a világ golféletének fejlesztésében, egy brazil esettanulmány bemutatásával.

Az utolsó nap első felében a labdákra és ütőkre vonatkozó mélyebb szabályokkal ismerkedtünk meg, valamint gyakorlati feladatok során kellett döntéseket hoznunk ehhez kapcsolódó helyzetekről (pl. szabályoknak nem megfelelő ütő használata, játék során sérült és megváltozott tulajdonságú ütők, stb.). Meghallgattunk egy érdekes előadást arról, milyen szempontok alapján és hogyan alakítsuk ki vagy módosítsuk egy adott versenyhez a pályát (igen, ezen talán meglepődünk itthon), milyen előkészítő lépések szükségesek akár napokkal a verseny előtt. A délután folyamán került sor a „gyakorlati vizsgára”, ami egy szerepjáték volt, ahol a korábban már említett bálteremben csoportokra osztva kellett megoldani és döntést hozni bizonyos helyzetekről. Az R&A vezetői játszották a játékosok és caddiek szerepét, volt egy megfigyelő, nekünk pedig a golfbíró szerepe jutott. Ettől a feladattól izgult a legjobban minden résztvevő, hiszen nem mindennapi dolog a European Tour Főbírója előtt vizsgázni, aki természetesen próbál „életszerűen belezavarni” a döntéseinkbe. Végül közösen elemeztük ki minden esetben a döntések helyességét, a bírók fellépését és munkáját.

A nap vége tartogatta számomra a legnagyobb meglepetést és megtisztelést. A hagyomány alapján a tanfolyamot záró gálavacsorát az R&A Klubházba szokták szervezni, de mivel jelenleg átépítés folyik, azt a szállodához tartozó klubházban tartották meg. Az átalakítási munka oka, hogy az R&A tagok kevesellték az étkezők méretét, így az emeleten az irodák rovására egy újabb étkező szobát alakítanak ki, amire nem először van példa a klubház több, mint 150 éves történetében. Mivel sikerült több R&A taggal is megismerkednem, így felajánlották, hogy a vacsora előtt meglátogathatom velük a Klubházat. Leírni az élményt nem lehet, kívánom, hogy minél több hazai golfozó átélhesse ezt. Nem csak az felejthetetlen, hogy ott van melletted a Claret Jug (az Open trófeája eredetiben) vagy a Silver Club egyik példánya (erre az ezüst ütőre rakott és rak fel minden R&A kapitány egy ezüstből készített golflabdát, kivéve a királyi családból kikerült kapitányokat, akik aranyból készített golflabdát tesznek fel), hanem az egész klubház hangulata, az idős tagokkal folytatott beszélgetések együttesen nyújtják az egyedülállóságot, mely a golf sport és az R&A Club történelmének és folytonosságának tökéletes valósága.

Bízom benne, hogy azt a tudást, amivel gyarapodtam illetve azt a kapcsolatrendszert, amivel gazdagabb lettem, sikeresen tudom a jövőben kamatoztatni itthon a golf versenyeken, mint bíró és mint a golf sport itthoni ismertségéért és sikeréért tenni akaró golfozó.

 

Mohai Gábor

forrás: hungolf.hu

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés