„Nagyon sok tehetség bontogatja szárnyait”

Fordulóponthoz érkezett a magyar golf. A lehetséges új ösvények feltérképezéséről és a legfrissebb szakmai távlatokról beszélt Somogyi György, akinek fia, Bence már izgatottan várja a 2023-as szezon és utolsó junior évének kihívásait.  

 

Milyen változások zajlanak most a hazai golf életében?

Nagy változást jelent a gyerekek életében, hogy a Pannonia Junior Akadémia jelen formájában megszűnik, ami azt jelenti, hogy új utakat kell keresni. Az útkeresésben a fiatalok segítségére van Novák Szabolcs, és néhány tettre kész szülő, akik az akadémistákat próbálják egybetartani és támogatni. Nehéz gazdasági helyzet alakult ki Magyarországon, így nem csoda, hogy szűkösebb keretek közé kényszerült a hazai junior golf is. Mindez azt eredményezte, hogy a környező országok sportja és a magyar golf egyre inkább távolodik egymástól. Pluszos hendikepes junior játékost egyre nehezebb találni, így pedig ütőképes csapatot sem egyszerű összeállítani. Ennek ellenére úgy gondolom, meg kell próbálnunk alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, hiszen a pályán nem kereshetünk kifogásokat. A reményt nem szabad feladni, a ranglisták és a statisztikák világosan megmutatják, milyen fontos a folyamatos utánpótlás.

 

Mi az, amit tanulhatnánk más országoktól?

Ausztriában éppen a junior programokra jut a legtöbb pénz, az osztrákok Dubajba és Spanyolországba járnak edzőtáborba, míg nálunk egyre nehezebb megvalósítani a megfelelő gyakorlás körülményeit. A szponzoráció, a mecenatúra gyerekcipőben jár. Sok országban a junior támogatás a green fee, vagy a tagsági díj része, mert tudják, hogy színvonalas junior verseny golfozók nélkül nincs haladás. Ma Magyarországon a golfsport sajnos nem élvez olyan támogatottságot és figyelmet, mint más országokban, és a reklámértéke is sajnos alul értékelt. A világba is látható, hogy a nagykorúság után a támogatások is megváltoznak és a figyelem a játékosok irányában csökken.  

 

Milyen hazai és nemzetközi tornákon vesz részt Bence az idei szezonban?

A versenynaptárunk arra épül, hogy a szerény és folyamatosan apadó lehetőségek ellenére a lehető legtöbbet hozzuk ki a szezonból. Ennek megfelelően az összes magyarországi WAGR versenyen indulni szeretnénk, és a nemzetközi porondon is megpróbálunk talpon maradni. Számunkra az egyetlen komolyabb kiugrási és fejlődési lehetőséget az a tény jelenti, hogy Bence bekerült a Münchener Golf Clubba, az MGC Bundesliga csapatába, ahol amatőrök és profik egyaránt játszanak. A csapatnak tavaly ugyan nem sikerült a legjobb négy közé kerülni, idén azonban ismét az össznémet döntőbe jutás a cél, mi pedig arra törekszünk, hogy minél több fordulóban összemérhessük tudásunkat a kontinens legjobb játékosaival. A jelenleg tizennégy tagból álló, két profi golfozót is magáénak tudó Bundesliga csapat olyan Európa-szerte elismert, a nyílt kategóriában is kimagasló eredményeket elért tagokkal büszkélkedhet, mint a nemzetközi tapasztalattal rendelkező Tim Wiedermeyer, a csapat első játékosa. És van egy head Pro Arne Dickel, aki után a játékosok teljes erőbedobással indulnak a csatába! Arne dicsérete a mai napig a fülembe cseng: „nagy teljesítmény, amit apa és fia felmutatott” – ez a mondat sokat ért számunkra. A fiatal MGC játékosokban óriási lehetőség rejlik: minden komoly versenykategóriában kiugró eredményeket érhetnek el, nagyon sok tehetség bontogatja szárnyat. Tavaly Bence vírusbetegsége miatt sajnos kimaradt három hónap, remélem, az utolsó igazi junior éve sikerekben gazdag lesz, tovább fejlődik, és a World Amateur Golf Ranking-ben is előre jut. 

 

20230201_somogyi.jpg

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés