Annie Ernaux francia író kapja az irodalmi Nobel-díjat

Annie Ernaux francia írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

 

Annie Ernaux állhatatosan és különböző nézőpontokból vizsgálja a nemek, nyelvek és társadalmi osztályok szempontjából erős egyenlőtlenségek jellemezte életet - hangsúlyozta a szerzőt bemutatva Anders Olsson, a Nobel-bizottság elnöke.

 

Első magyarul is olvasható műve 1997-ben jelent meg Árulás címen. A kötet két kisregényt tartalmaz: az Árulás és az Egy asszony már akkor jelentős sikert hozott az írójuknak. A második könyve 2020-ban jelent meg magyarul Lánytörténet címmel a Magvető Kiadó gondozásában. A könyvben a vidéki kispolgári családból frissen szabadult tizenhét éves Annie először tölt el egy éjszakát egy fiúval. A fiú számára teljesen jelentéktelen esemény felforgatja a lány életét. Ernaux harmadik magyarul is olvasható műve az Évek a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg 2021-ben. Az író legsikeresebb és legjelentősebb könyve a múlt évszázad második felének Franciaországát eleveníti fel, a második világháború végétől, a szerző kisgyerekkorától 2006-ig, Nicolas Sarkozy felemelkedéséig, amikor Ernaux már elvált nő és két felnőtt fiú anyja.

 

Utoljára Patrick Modiano kapott 2014-ben francia állampolgárként irodalmi Nobel-díjat, ő a 15. olyan író, aki francia anyanyelvűként kapta a díjat, és Franciaországnak ő a 18. irodalmi Nobel-díjasa, így messze a franciák a legsikeresebbek ebben a kategóriában.

 

Az 1940-es születésű író 10 millió svéd koronával (375 millió forintnyi összeggel) gazdagodik. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

 

Forrás: MTI, index.hu


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés