Fitzpatrick nyerte az idény harmadik Major tornáját

Farkasvölgyi Gábor írása a U.S. Openről

Matt Fitzpatrick győzelmével zárult a golfozók idénybeli harmadik Major-tornája. A fiatal angol játékos pályafutása első sikerét aratta a PGA Touron, győzelmével ráadásul egy olyan ritka bravúrt is végrehajtott, amelyre korábban csak a legendás Jack Nicklaus volt képes.

 

Matt Fitzpatrick vasárnap két ütéssel par alatt, 68-as eredménnyel zárta a U.S. Open utolsó napját és megnyerte a Boston mellett megrendezett tornát.

 

Az angol régóta kopogtatott a PGA Tour ajtaján, mindenki tisztában volt azzal, hogy egy hihetetlenül tehetséges játékos, hiszen az európai sorozatban rangosabbnál rangosabb tornákat jegyzett eddigi pályafutása során, sőt, nyert ő U.S. Amateur tornát, amelynél rangosabb amatőr versenyt nem sokat jegyeznek. A PGA Touron a nagy áttörést jelentő tornagyőzelem azonban váratott még magára, ám a sors furcsa fintora, hogy az idény harmadik Major-tornáját pont azon a pályán rendezték idén, ahol Fitzpatrick 2013-ban megnyerte a világ legjobb amatőrjeit felvonultató versenyt.

 

Ilyen bravúr nem sokszor fordult eddig elő a sportág történetében, egészen pontosan egyszer, a nagy Jack Nicklaus tudta ezt megcsinálni, még Tiger Woodsnak sem sikerült a történelmi tett.

 

A U.S. Open végtelenül kiélezett versenyt hozott, az utolsó napon Fitzpatrick és az amerikai – a PGA Championshipen csak rájátszás során vereséget szenvedő - Will Zalatoris azonos eredménnyel állt az élen, mögöttük egy ütés hátránnyal a címvédő spanyol Jon Rahm következett, újabb kettővel pedig a világelső és elképesztő szezont teljesító Scottie Scheffler.

 

A körülmények nem voltak egyszerűek, a címvédő Rahm nem is tudta sokáig tartani magát, viszont Scheffler nyomás alatt tartotta Fitzpatricket és Zalatorist, akik az utolsó szakaszig fej-fej mellett haladtak. A 18-as szakasz előtt Fitzpatrick egy ütés előnyre tett szert, ám Zalatoris öt méterről guríthatott a rájátszásért. A labda milliméterekkel kerülte el a lyukat, amely azt jelentette így, hogy a fiatal angol megnyerte a tornát.

 

A 27 esztendős Fitzpatrick győzelméért 3,15 millió dollárt kapott. Ami pedig Will Zalatorist illeti, az csupán idő kérdése, hogy nála mikor jön a nagy áttörtést jelentő győzelem, hiszen a mindössze 25 éves golfozó alig egy éven belül immáron a harmadik Major-versenyén zárt a második helyen, valamennyi alkalommal nüánszok választották el a végső győzelemtől.

 

122. U.S. OPEN – VÉGEREDMÉNY:
1. Matthew Fitzpatrick (angol) 274 ütés (68, 70, 68, 68)
2. Scottie Scheffler (amerikai) 275 (70, 67, 71, 67)
3. Will Zalatoris (amerikai) 275 (69, 70, 67, 69)

 

Forrás: Eurosport

Kép: Associated Press


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés