U.S. Open: elindult a harmadik major

 
Farkasvölgyi Gábor írása
 
Csütörtökön kezdetét vette a golfozók idénybeli harmadik major-tornája, a U.S. Open. Az első nap után mindenképpen kiemelendő, hogy nem kis meglepetésre az éllovasok közül öt olyan játékos van – a hatból – akik a torna valamely selejtezőjéről vívták ki indulási jogukat, illetve, hogy a rivális LIV Golf sorozatba „dezertáló” golfozók közül többeknek tragikus napja volt. A legrosszabbul a U.S. Open történetének legtöbb második helyezését begyűjtő Phil Mickelson járt, akinek csodára lenne szüksége ahhoz, hogy a hétvégén folytathassa a viadalt.
 
Izgalmas napot hozott a 122. U.S. Open első napja a bostoni The Country Clubban. A pályát major-tornához illően készítették fel a USGA munkatársai, nehéz volt, de fair is ugyanakkor. Az első kört követően Adam Hadwin áll az élen 66-os, -4-es körét követően, az amerikai golfozót öten követik egy ütés hátránnyal, a legnagyobb név Rory McIlroy ebből a csoportból. McIlroy kalandos napon van túl, a 17-es szakaszig bogey-mentes kört teljesített, jóllehet olykor nagyokat kellett mentenie, és bizony egy-két szakaszon igazán teátrálisra sikeredett a mutatványa, volt ütőcsapkodás, sőt bunker-szétverés is.
 
A 34 éves Adam Hadwin csak nyolc nappal korábban biztosította helyét az idei U.S. Openre, ám a játékán az izgalom vagy a megilletődöttség egyáltalán nem látszott. A kanadai játékos öt birdie-t ütött az első kilencen, majd a hátsót even parral hozta le, és végül 66-tal zárta a az első kört. McIlroy holtversenyben a második helyen zárt Callum TarrenDavid LingmerthJoel Dahmen és MJ Daffue társaságában.
 
A nagynevű játékosok közül Collin Morikawa, aki zsinórban harmadik major-sikerére hajt, az első 9-en -3-ban volt, ám a pálya hátsó részén két ütést eldobott, így -1-el várhatja a folytatást. A torna címvédője, John Rahm is 69-et játszott, viszont a legviccesebb történet is vele esett meg. Történt ugyanis, hogy a 18-as szakaszon a spanyol golfozó egy közelítést követően elvesztette a labdáját, egészen pontosan két gyerkőc felkapta azt, és elfutott vele. Rahm nem esett kétségbe, és végül birdie-vel zárta a lyukat. Justin Thomas szintén 69-el jött le a pályáról, a világelső Scottie Scheffler pedig even parral, tehát 70 ütéssel fejezte be a csütörtöki kört.
 
Ami a LIV Golf játékosokat illeti, a 14 golfozóból Dustin Johnson zárt a legjobb eredménnyel, 68-at ütött, és 18 szakaszt követően hetes holtversenyben a hetedik helyen áll. James Piot egy ütéssel van lemaradva DJ-től, viszont egy az előnye Patrick Reeddel, kettő pedig Bryson DeChambeau-val szemben. Messze nem lehet ennyire boldog Phil Mickelson, a hatszoros major-bajnok 78-as eredménnyel zárt, míg a 2010-es British Open bajnok Louis Oosthuizenhez 77 ütéssel teljesítette a pályát. Mickelson négy hónapon belül mindössze második tornáján indult, ráadásul éppen az 52. születésnapjára esett a 122. U.S. Open első köre. A közönség által amúgy szép fogadtatásban részesített, az utóbbi időkben nyilatkozataival a szakma haragját viszont keményen kiváltó legenda nagyon szenvedett születésnapján, a tabellán 12 amatőr (!) játékos áll előtte, és csak a 144. helyről - mindössze öt ütésnyire az utolsótól – várhatja a folytatást.
 
A második napot tehát Adam Hadwin várhatja az élről, a kanadai szereplése a meglepetés kategóriába tartozik és a statisztikák sem azt ígérik, hogy vasárnap ő emelheti majd magasba a tornagyőztesnek járó trófeát. A U.S. Openen 2014-ben fordult elő ugyanis utoljára, hogy valaki, aki az első napot az élen zárta, és végül meg is nyerte a tornát. Történetesen pont egy olyan játékos, aki jelenleg már a LIV-sorozatban játszik, Martin Kaymer volt az.
 
 
Forrás: Eurosport
 
Kép: John David Mercer-USA TODAY Sports


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés