Szoboszlai góllal és gólpasszal kezdte az új évet

 

Szoboszlai Dominik számára szenzációs mérkőzéssel indult 2022: a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 18. fordulójában előbb higgadtan lőtt a Mainz kapujába, majd néhány perccel később egy gólpasszt is kiosztott a francia támadónak, Christopher Nkunkunak.

 

Összefoglaló: 

Az első keretből tíz játékosra sem számíthatott Domenico Tedesco, az RB Leipzig vezetőedzője, aki így rendkívül fiatal cseresor mellől követhette a Mainz elleni bajnoki eseményeit a kispad mellett. Az őszi idény hajrájában kinevezett szakembernek azonban kevés oka volt a bosszúságra: ugyan a mérkőzés első perceiben a vendégek domináltak, alig tíz perc elteltével fordulni látszott a kocka. A 19. percben Hack adta el a labdát a saját tizenhatosa előtt, a lipcsei André Silva passza után Poulsen lövését ugyan bravúrral mentette még Zentner kapus – a baj elkerülhetetlen volt. A kipattanó visszakerült Silva elé, az ő lövését Hack kézzel mentette a gólvonal elől, jöhetett a jogos tizenegyes és a piros lap. A büntetőt André Silva váltotta gólra – 1–0.

 

A megfogyatkozó Mainznak innentől kezdve elvétve sem adódott lehetősége a gólszerzésre az első félidőben. Beszédes, hogy a Bundesliga hivatalos honlapjának statisztikája szerint a hazai csapat 2.18-as, a vendég 0.07-es xG-vel, azaz összesített helyzetminőségi mutatóval zárta az első játékrészt…

 

A fordulás után nem telt bele két perc, ismét a vendégkapuban volt a labda! A csereként beállt Nkunku passzát Szoboszlai Dominik vette át remekül a büntetőterületen belül, majd jobb lábbal a jobb felsőbe bombázta azt (2–0). Néhány percig bizonytalan volt a gól sorsa, de a VAR-szoba úgy ítélte meg, nem előzte meg lesállás.

 

Felpörögtek az események, az 57. percben szinte a semmiből szépített a Mainz: Li Dzse Szung lőtt közelről kegyetlen erővel a hazai kapuba, úgy, hogy a Gulácsi feje felett elsűvítő labda a keresztlécről vágódott a gólvonal mögé (2–1). De Nkunku egy percen belül visszaállította a kétgólos hazai fórt! A gólpasszt Szoboszlai Dominik adta, aki ezzel négy gólja mellett öt gólpasszt tudhat a neve mellett a 2021–2022-es Bundesliga idényben (3–1).

 

A 61. percben André Silva lövése zúzta porrá a vendégek pontmentésről szóló reményeit (4–1). 

 

A hajrában mindkét csapat számos fiatalnak adott lehetőséget, a Mainzba beállt a 20 éves, osztrák utánpótlás-válogatott Németh Dávid, a hazaiaknál pedig ezen a meccsen debütált a Bundesligában a csupán 16 esztendős Sidney Raebiger. A német támadó áprilisban lesz 17 éves…

 

A Leipzig fontos sikert aratott: a három ponttal átugrotta a tabellán aktuális ellenfelét, s feljött a 8. helyre.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés