Djokovic-saga: kiutasítás és felháborodás

 

Jelenleg egy kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben várakozik Novak Djokovics, az ausztrál nyílt teniszbajnokság kilencszeres győztese, akitől a hatóságok szerdán megtagadták a belépési engedélyt.

 

A hússzoros Grand Slam-bajnok sztárjátékos helyi idő szerint éjfél előtt szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, majd órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen.

 

Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést Djokovicstól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat". Ügyvédei rögtön fellebbeztek a határozat ellen, ez egyelőre nem érkezett meg az illetékes bírósághoz. Anthony Kelly bíró közölte, hogy péntek reggel tart meghallgatást a felek számára, így a világelső még egy éjszakát biztosan Melbourne-ben tölt. Ausztrál sajtóértesülések szerint ugyanakkor alighanem csak hétfőn kerül sor a meghallgatásra.

 

Djokovics, aki korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, magánélete védelmére hivatkozva továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két oltást kapott a koronavírus ellen.

 

Szerbiában óriási felháborodás fogadta, hogy a nemzeti hősként tisztelt sztárt nem engedték be Ausztráliába. Alekszandar Vucsics elnök közölte, az egész ország Djokovics mögött áll, és a szerb hatóságok mindent megtesznek azért, hogy „mihamarabb befejeződjön a világ legjobb játékosának zaklatása". A Kurir című napilap „minden idők legnagyobb sportbotrányáról" írt, míg az Informer címlapján a vezércikk címe „Botrány és szégyen: Novakot őrizetbe vették Melbourne-ben"

 

Djokovic apja is megszólalt az ügyben, aki egyenesen Jézus szenvedéseihez hasonlította Djokovic jelenlegi helyzetét: "Jézust is keresztre feszítették, mindent megtettek vele, de kitartott, s a mai napig köztünk él. Most hozzá hasonlóan Novakot is megpróbálják keresztre feszíteni, ellehetetleníteni.” - mondta, hozzátéve, hogy a világelső az évek során a szegény, elnyomott országok szimbólumává vált. 

 

Forrás: Nemzeti Sport


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés