Lehet, hogy Japánban kihalt a delta variáns

A SARS-CoV-2 vírus olyan sok mutáción ment keresztül, hogy egyszerűen meghibásodott, és kihalt Japánban - állítja egy helyi tudóscsoport.

A világ számos országában növekedő tendenciát mutat a naponta regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a delta variánsnak köszönhetően, szemben a már az 5. hullámot átvészelő Japánnal, ahol olyan, mintha a felfelé ívelő görbét egyszerűen elvágták volna.

Számos elmélet kelt szárnyra a jelenséggel kapcsolatban, melyek közül a legkézenfekvőbbnek a magas átoltottság (75%), valamint a Covid megjelenése előtt is a társadalmi hagyományokban jelen lévő maszkviselés és távolságtartás tűnnek. 

Azonban mindezek mellett más okokat is emlegetnek a fertőzés drasztikus visszaszorulásával kapcsolatban: Ituro Inoue, a japán Nemzeti Genetikai Intézet kutatója a Niigata Egyetem szakértőivel végzett közös kutatásában arra jutott, hogy a szigetországban meglévő vírustörzsek között hirtelen megemelkedett az olyan vírusok aránya, amikben az egyik, a fertőzésért felelős fehérje hibás, és inkább ez vetette vissza a megbetegedéseket. A szakember szerint, ha nem ez történt volna, most, amikor újra enyhíteni kezdtek a korlátozásokon, emelkedni kellene az esetszámoknak. Ám egyelőre semmi jele nincsen a számok növekedésének.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés