A poklot megjárva tart a mennybe a dán válogatott

A dán labdarúgó-válogatott tükörsimán jutott ki a 2022-es katari világbajnokságra, egyszersmind újra tanúbizonyságot téve arról, hogy az idei remek Európa-bajnoki szereplés – elődöntő, ahol a házigazda Anglia csak nagy nehézségek árán, hosszabbításban tudta legyőzni az északi csapatot 2–1-re – nem a véletlen műve volt. Pedig mélyről kellett felállniuk a dánoknak, többek között csalódások és kis híján egy tragédia kövezte ki azt az utat, ahol most tartanak és amelyről biztosan nem szeretnének letérni egy ideig.

 

A számunkra kedves emlékű 2016-os franciaországi kontinensviadal Dánia szempontjából fájó pont lehet, tekintve, hogy a svédek ellen elveszített pótselejtezős párharc miatt ki sem jutott az Eb-re. Annak fényében, hogy a 2014-es brazíliai világbajnokságot is a dánok nélkül rendezték meg, különösen nagy volt a szomorúság északon. A bukás azonnal magával sodorta Morten Olsent, aki az ország történetében rekordnak számító 15 évig irányította a válogatottat és az Európa-bajnokságot követően egyébként is leköszönt volna, Svédország azonban felgyorsította az akkor 66 éves szakember távozási folyamatát.

 

Age Hareide vette át a csapatot, akivel a 2018-as világbajnokságra már kijutott a csapat, igaz csak pótselejtezőn, ám végül magabiztosan: a lengyelek mögött második helyen végzett a csoportjában, egy extra párharc is várt az együttesre. Idegenben 0–0-t játszottak Írországgal, otthon viszont ellentmondást nem tűrően, a triplázó Christian Eriksen vezérletével 5–1-re kiütötték a szigetországiakat, így megváltották jegyüket Oroszországba.

 

Ahol szintén nem okoztak csalódást, a későbbi világbajnok Franciaország mögött másodikként jutottak a nyolcaddöntőbe, a későbbi győztessel gól nélküli döntetlent játszottak a csoportban. A legjobb 16 között Horvátország búcsúztatta őket 11-es párbajban, azonban elmondhatták magukról: 

 

Következett a Nemzetek Ligája első kiírása, amelyben Dánia a B-divízióba kapott besorolást és Írországot, valamint Walest megelőzve megnyerte saját hármasát, így a következő szezont már egy osztállyal feljebb kezdhette meg. A 2020-as Európa-bajnokságra is sikerült a kvalifikáció, a Svájc mögött elért csoportmásodik hely automatikus részvételt jelentett a dánoknak. A szövetség azonban nem Hareidében látta a jövőt, így az Eb-n már Kasper Hjulmand irányított.

 

Előtte azonban még a Nemzetek Ligája következett, ahol az A-divízióban Belgium, Anglia és Izland várt a dánokra és a realitást tekintve a harmadik helynél jobbra nem igazán számíthattak. A későbbi csoportgyőztes belgáktól oda-vissza ki is kaptak, az izlandiak ellen viszont két meccsen hat pontot szereztek. Nem ez volt azonban a nagy durranás, hanem hogy Gareth Southgate együttesét a hazai 0–0-t követően a Wembleyben Christian Eriksen büntetőjével 1–0-ra legyőzték és meg is előzték. Az igazsághoz tartozik, hogy Harry Maguire kiállítása miatt az angolok közel 60 percet emberhátrányban futballoztak, de a mondás szerint a győzelmet nem kell megmagyarázni...

A csapatok nem nyerni járnak a Wembley-be, Dániának a Nemzetek Ligájában mégis sikerült a bravúr

Jöhetett az Európa-bajnokság, amely előtt Dániát afféle sötét lóként tartották számon és végül a válogatott történetének holtversenyben második legjobb szereplését érte el: 

 

AZ 1992-ES ARANYÉRMET KÖVETŐEN 1964 UTÁN ISMÉT A HARMADIK HELYEN ZÁRT.

Érdemes azonban kicsit részletesebben visszaemlékezni a dán szereplésre, azon belül rögtön a finnek elleni nyitómeccsre, ahol a játékosok szó szerint szembenéztek a halállal. A csapatkapitány és egyben a válogatott legnagyobb sztárja, Eriksen ugyanis a 42. percben összeesett a pályán, ahol az orvosi stáb és a mentősök 12 percen keresztül küzdöttek az életéért.

A találkozót ráadásul Koppenhágában játszottak, döbbent csend, könnyek és imák ezrei jellemezték a Parken Stadiont. Végül szerencsére sikerült stabilizálni a középpályás állapotát, akit kórházba szállítottak, a meccset pedig folytatták, amelyet viszont érthető okokból a lélekben alighanem csapattársukért aggódó dánok 1–0-ra elveszítettek.

A folytatás sem alakult jól, az Eb egyik esélyesének tartott belga csapat ugyanis 2–1-re nyert a dán fővárosban, a többi eredmény alakulásának köszönhetően viszont megmaradt az esély a továbbjutásra. Ehhez azonban Oroszország ellen mindenképpen nyerniük kellett, amely meglepően simán, 4–1-re sikerült, így végül második helyen jutottak az egyenes kieséses szakaszba.

A nyolcaddöntőben a walesieket lépték le 4–0-ra, majd a legjobb nyolc között Csehország is kénytelen volt meghajolni Dánia előtt (2–1). Az angolok elleni elődöntő következett, ahol a 30. percben a tornán berobbanó Mikkel Damsgaard bődületes szabadrúgásgólja elnémította a Wembley közönségét. A szünet előtt Simon Kjaer öngóljával egyenlítettek a hazaiak és mivel a második félidőben nem esett gól, jöhetett a hosszabbítás. Ott aztán a 104. percben hiába védte ki Harry Kane büntetőjét Kasper Schmeichel, a kipattanót a Tottenham csatára a kapuba passzolta, az angolok pedig megtartották előnyüket, így véget ért a dán tündérmese.

A világ azonban hősként ünnepelte a dánokat, akik a pokolból indulva a harmadik hellyel így is minden előzetes várakozást felülmúltak és kis túlzással mennybe mentek.

És a sikerek a vb-selejtezőkön is kitartottak, sőt! Hjulmand alakulata közel volt egy óriási bravúrhoz is az F-csoportban: 

 

A kijutás már a 8. kör után, az osztrákok elleni 1–0-lal megvolt (24 pont és 27–0 volt a mérleg), végül az utolsó előtti fordulóban a feröer-szigeteki Klaemint Olsen a 89. percben betalált Schmeichel kapujába, ez volt az első dán kapott gól a sorozatban... A 3–1-es győzelemmel a makulátlan mérleg azonban megmaradt, amelyet végül a pótselejtezőt érő második helyre odaérő skótok vettek el Glasgow-ban (0–2), ezzel azonban aligha rontották el Dánia jó kedvét.

A nemzet, amely tehát vezérét vesztette, felállt a padlóról és immáron Eriksen támogatásával – ha csak a pályán kívülről is – de sorra okozza a kellemesebbnél kellemesebb meglepetéseket. Felkészül Katar?

 

Forrás: Index

Fotó: Laurence Griffiths / AFP


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés