Egész napos fesztivállal tiszteleg hazánk zenéje előtt a Concerto Budapest

Egész napos fesztivállal tiszteleg hazánk zenéje előtt Keller András és a Concerto Budapest szombaton. A zenekar a Magyar Kincsek Ünnepén Szőcs Géza emlékére ajánlotta esti zárókoncertjét. Az este fél nyolckor kezdődő ünnepi előadás élőben követhető az Indexen.

 

 

A Zeneakadémián rendezett egész napos programsorozaton, a Magyar Kincsek Ünnepén öt, önmagában is zenei különlegességnek számító hangversenyt ad elő az ország három nagy szimfonikus zenekara – a Concerto Budapest, az Óbudai Danubia Zenekar és a Pannon Filharmonikusok. A koncerteken olyan kiemelkedő szólisták és formációk lépnek fel mint Rost Andrea, Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, Kaczander Orsolya, a Söndörgő Együttes, valamint ifj. Sárközi Lajos és zenekara.

 

A fesztivál délelőtti nyitókoncertjén Dubrovay László, a 20–21. század egyik legtermékenyebb magyar komponistájának népzenei ihletésű darabjaiból hallható válogatás a Concerto Budapest közreműködésével, ezen különleges magyar népi hangszerek, mint például a tárogató, cimbalom, duda és tilinkó is megszólalnak. Többek között elhangzik a Tárogató kvintett is, amelyet dr. Béres Józsefnek ötvenedik születésnapjára komponált a szerző. A koncertet Keller András vezényli.

 

Ezt követően a magyar operett legnépszerűbb szerzője, Lehár Ferenc műveiből összeállított program hangzik el Rost Andrea és Miranda Liu közreműködésével az Óbudai Danubia Zenekar előadásában, melyet Hámori Máté vezényel.

 

Délután a Söndörgő és ifj. Sárközi Lajos és zenekarának közös koncertje színesíti a Magyar Kincsek Ünnepét. A Söndörgő tradicionális délszláv zenét játszik, mélyen ismerik zenei világuk gyökereit, de igazából azt kutatják, mit jelenthet ma, és mit jelent holnap a tradíció.

Hagyományt ápol Sárközi Lali és zenekara is. Valódi szívügyük, hogy őrizzék azt az eltűnőben lévő, évszázados zenei kultúrát, amelynek szerves része a magyar nóta és az éttermi zene.

 

A Pannon Filharmonikusok Történelmi arcképek című koncertjén Liszt Ferenc azonos című közismert sorozatából népszerű válogatás hangzik el Veress Sándor szimfonikus zenekari hangszerelésében Bogányi Tibor vezényletével.

 

Az esemény nagyszabású, Magyar Concerto című zárókoncertjén, mely az Indexen élőben hallgatható végig, a hazai és a nemzetközi zenei élet kiválóságai lépnek fel. A Szőcs Géza emlékének ajánlott programban elhangzik többek között Nádor Mihály hegedűversenye Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész előadásában, aki ezt a művet a 2013-ban a New York-i Carnegie Hallban mutatta be óriási sikerrel.

Weiner Leo Concertinóját zongorára és zenekarra Várjon Dénes és a Concerto Budapest szólaltatja meg, és felcsendül Veress Sándor Concertótilinkó című műve. A fuvolaszólót Kaczander Orsolya játssza.

 

A koncertet Bartók Béla ikonikus műve, a Concerto zenekarra zárja, amelyet a zeneszerző élete végén, 1943-ban az Amerikai Egyesült Államokban komponált Serge Koussevitzky, a Bostoni Szimfonikus Zenekar karmesterének felkérésére.

 

A szünetben a Kárpát rapszódia című formabontó koncertfilmből láthat részleteket a közönség. A teljes alkotás premierje decemberben lesz.

 

A résztvevők:
A Concerto Budapest Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Elkötelezetten képviseli a progresszív és sokszínű, egyedülálló repertoárt, mely a közkedvelt mesterművektől a legújabb, 21. századi kortárs darabokig terjed. Vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Jevgenyij Koroljov, Boris Berezovsky, Isabelle Faust vagy Sir James Galway.

Keller András, a Concerto Budapest művészeti igazgatója, a Keller Quartet alapítója 2007 óta a több mint 70 nemzetközi díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas érdemes művész. A világszerte elismert hegedűművész, karmester a londoni Guildhall School of Music and Drama kiemelt hegedűprofesszora.

A Korossy Quartet a Zeneakadémián alakult, fiatal zenészekből. Első sikerét 2019-ben, a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen aratott győzelmével érte el, amely rögtön felhívta a klasszikus zenei szféra figyelmét a vonósnégyesre.

Miranda Liu, a sokszoros versenygyőztes, 24 éves hegedűművész eddig több száz koncertet adott versenyművek szólójátékosaként, kamarazenészként és koncertmesterként a világ számos országában. Játszott a Krakkói Filharmonikus Zenekar, a Norddeutsche Philharmonie

 

Rostock vagy a Philharmonie Salzburg szólistájaként, és olyan rangos hangversenytermek rendszeres fellépője, mint a New York-i Carnegie Hall, a budapesti Zeneakadémia és Müpa, illetve a bécsi Konzerthaus. 2016-ban, 19 évesen lett a Concerto Budapest koncertmestere, emellett a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál alapítója és művészeti vezetője.

Az Óbudai Danubia Zenekar Magyarország egyik vezető szimfonikus zenekara. Szokatlan program-összeállításai, innovatív ötletei, ifjúsági és közösségi projektjei által különleges helyet foglal el a hazai és európai zenei életben. Profiljuk meghatározó eleme a műfaji kísérletezés, a huszadik századi és kortárs művek műsorra tűzése és az erőteljes online jelenlét. A zenekar művészeti vezetője és karmestere 2013 óta Hámori Máté, aki kiemelt figyelmet fordít a fiatal generáció zenei nevelésére.

A Pannon Filharmonikusok, a két évszázados múltra visszatekintő pécsi szimfonikus zenekart napjainkban Magyarország egyik legmeghatározóbb együtteseként tartják számon. Az együttes nemcsak a hazai koncerttermeket hódította meg, de fellépett Zürichtől Bécsen át a Berlini Filharmónia nagyterméig. 2011 és 2018 között Bogányi Tibor töltötte be a vezető karmesteri posztot, 2019 januárjától pedig Bogányi Tibor és Varga Gilbert együtt a zenekar vezető karmesterei.

Kaczander Orsolya fuvolaművész elsősorban a Concerto Budapest szólistája és szólamvezetője, emellett kortárs zenei hangversenyeknek rendszeres közreműködője szólistaként és kamarazenészként egyaránt.

Kelemen Barnabás, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész kamarazenészként és szólistaként egyaránt ismert világszerte. A kölni egyetem professzora, a Zeneakadémia docense, több nemzetközi fesztivál művészeti vezetője. A világ legnevesebb koncerttermei, többek között a Carnegie Hall, a Concertgebouw vagy a Berlini Filharmónia rendszeres fellépője. 2010-től nyolc éven át vezette az általa alapított Kelemen Kvartettet, mely három év szünet után, 2021 májusában debütált újra Bartók hat vonósnégyesének előadásával.

Várjon Dénes a nemzetközi zenei élet egyik legizgalmasabb és legelismertebb résztvevője, a Concerto Budapest rendszeres partnere. A Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas zongoraművész a legrangosabb hangversenytermek és nemzetközi fesztiválok – többek között a Salzburgi

Ünnepi Játékok, a Luzerni és a Marlboro Fesztivál – állandó vendége. Univerzális művész: szólista, kamarazenész, fesztiválok művészeti vezetője, elismert pedagógus.

 

 

 

 

 

Forrás: Index

Fotó: Felvégi Andrea

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés