Nagyot nőtt a hétvégén a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

 

Huszonnyolcan haltak bele a hétvégén a koronavírus szövődményeibe Magyarországon, miközben újabb 2046 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést - közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn.

 

 

Az elhunytak száma a járvány kezdetétől számítva 30 303 fő. Csak viszonyításképpen: ez a szám csak 27-el kevesebb, mint Pápa lakossága (30330 fő a 2020-as becslés szerint).

 

Az aktív fertőzöttek száma 10 143 - pénteken ez a szám még csak 9121 volt. Kórházban 715 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 109-en vannak lélegeztetőgépen. Pénteken ezzel szemben kórházban 650 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 100-an voltak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 5339-en vannak

Csak az oltás véd meg igazán a betegségtől

Eddig 5 909 819 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 679 589-en a második, 898 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. Az első oltást felvevők száma hetek óta alig nő: átlagban napi 2-4 ezer fő megy el beoltatni magát.

 

A kormányzati portálon hangsúlyozták, hogy a járvány mostani hullámában nagy előny, hogy már van vakcina ami "a legerősebb védelmet jelenti a vírus ellen".

 

Hozzátették, hogy a beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már meg is kapta. Aki még nem, továbbra is regisztrálhat a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu oldalon.

 

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (149 707) és Pest megyében (115 384) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (48 251), Győr-Moson-Sopron (45 341) és Hajdú-Bihar megye (43 629). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 17 972 fertőzöttel.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége azt javsolja, hogy "zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot, mert ezzel több ezer emberi életet lehet megmenteni Magyarországon a negyedik hullám alatt”.

 

Az MTA elnökségének felhívásában azt írják, hiába minden intézkedés és erőfeszítés a felelős állampolgári magatartás hiányában, és „jelen helyzetben mindannyiunk kötelessége az oltásoktól elzárkózó emberek meggyőzése".

 

 

 

 

Forrás: Euronews

Fotó: Dehír

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés