Minden játékos egyedi csoda

 

Interjú Mark MacRae-vel

 

A College Golfer WAGR Series nyár végi, zalacsányi állomása előtt a Spanyolországban élő edző, Mark MacRae segítette a fiatalokat felbecsülhetetlen értékű edzésmódszerével és tanácsaival. A neves oktató így mesélt pályafutásának legfontosabb állomásairól, a Zala Springs pályáján megrendezett bajnokságról és a golf jövőjével kapcsolatos elképzeléseiről.  

 

 

Hogyan jött a golf iránti szerelem?

A nevem Mark MacRae, 1989 óta a PGA of Great Britain játékosai közé tartozom. Szerencsésnek mondhatom magam, mert olyan kiváló oktatók keze alatt tanulhattam, mint például Ian Connelly, Denis Pugh és Mike Adams. Pályafutásom során számos tehetséges és ígéretes golfozót edzettem, köztük tizenkét országos bajnokot is. Több éven át tanítványaim közé tartozott a négyszeres orosz szövetségi bajnok, Nina Pegova, illetve Lugosi Tamás és Sofya Morozov is. Növendékeim több, mint tizenkét nemzeti nyílt bajnokságot nyertek meg, többek között Bulgáriában, Észak-Macedóniában, Szerbiában, Marokkóban, Angliában, Olaszországban és Spanyolországban. Profi játékos tanítványaimat, akik közül Rafael Cabrera Bello, Bernd Wiesberger, Celine Herbin és Maria Verchenova nevét emelném ki, a Spanyolországban található Sotogrande-ben edzem és látom el tanácsokkal.

 

Idén augusztus 27. és 29. között zajlott a Zala Springs Golf Resort pályáján a College Golfer WAGR Series hetedik állomása. Hogyan készítette fel a fiatalokat a háromnapos megmérettetés előtt?

Magyarországról négy, Litvániából tizenegy, Lengyelországból kilenc játékos vett részt az általam tartott kétnapos táborban, ahol a zalacsányi pálya jellemzőit és az egyéni adottságokat, igényeket figyelembe véve a specialitásomat, a body swing link technikát, az ún. game forge technikát, illetve a chipeket, a puttokat gyakoroltuk. Az edzések során mindig arra törekszem, hogy megtaláljam a játékosok titkát, hiszen minden golfozó egy egyedi és megismételhetetlen csoda.

 

Járt már korábban Magyarországon?

A zalacsányi College Golfer WAGR volt az első alkalom, hogy Magyarországra látogattam, bár Mikhail és Sofya Morozov, akik rendszeresen a Marbellában található pályánkon játszanak, már régóta rágták a fülemet, hogy jöjjek el és nézzem meg a Zala Springs Golf Resort pályáját. Öt évet kellett várnom, mire teljesíthettem a kívánságukat, ám első látásra beleszerettem az országba! Három évvel ezelőtt már Lugosi Tamás is ösztönzött, hogy tegyek egy látogatást, így amikor kaptam egy felkérést, hogy legyek a College Series hetedik állomásának házigazdája, örömmel vállaltam a feladatot. A zalacsányi pálya kiváló állapotban van és kellemes meglepetést okozott, hogy a Balatontól nem messze egy ilyen csodálatos golfparadicsomot fedezhettem fel.

IMG 6443 

Mi a véleménye a magyar golfról? Milyen területeken szorul még fejlődésre?

Pályafutásom során alkalmam nyílt a legtöbb golfsporttal büszkélkedő európai országba ellátogatni és azt kell, hogy mondjam, számos remek képességű játékost ismerhettem meg Magyarországon! Az edzők közül a Lugosi fivéreket, illetve Böndicz Gergő és Radu Cirtina nevét említeném; ezek a szakemberek példaértékű munkát végeznek és elhivatottan törekednek a golftehetségek felkutatására és szakmai fejlesztésére. A legalacsonyabb hendikeppel rendelkező magyar játékosok tapasztalatom szerint a Pannonia Golf Country Club és a Balaton Golf tagjai közül kerülnek ki, viszont valószínűleg több pálya építése szükséges ahhoz, hogy ezek a létesítmények több versenyt szervezhessenek, és több bevételt hozzanak. A jövőben szívesen visszatérnék még Magyarországra, és amennyiben igénylik, segítek is abban, hogy a magyar golfélet fejlődhessen.

 

Milyen jövőbeli tervekkel folytatja a szezont?

Most, hogy nyári versenysorozatunk véget ért, amelyen Lengyelország, Litvánia és Magyarország ötven legalacsonyabb hendikepű játékosa vett részt, és amelyen Jaczkovics Emma sikeres játékával elnyerte a Global Sports Recruitment ösztöndíját, már az őszi versenyekre koncentrálunk. Spanyolországban várhatóan három bajnokság kerül megrendezésre az őszi és téli hónapokban, ezután pedig Florida felé vesszük az irányt, ahol a két legjelentősebb junior eseményre, a The Doral Publix nevű tornára és az IMG Junior World Championship-re kerül sor. A téli szezonban a spanyolországi Costa del Sol pályáin tartunk edzéseket és versenyeket, ezekről az érdeklődők a https://collegegolferonline.com/calender/ oldalon tájékozódhatnak. Remélem, hamarosan Magyarországra is visszatérhetek, és talán egy újabb pompás golfesemény házigazdája lehetek!

 

 

 

Fotók: Mark MacRae

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés