Jonathan Mannie a Pannonián tartott edzést

 

Jonathan Mannie-t, a magyar válogatottak áprilisban kinevezett szakmai igazgatóját a juniorok, Pannónián tartott edzésén értük utol, hogy engedjen bepillantást az elmúlt hónapok tapasztalataiba, az elkövetkezendő időszak elképzeléseibe.

 

 

Kezdjük a legutolsó nemzetközi megmérettetéssel, a női Team Shield Európa-bajnoksággal. Tekinthetjük a figyelemre méltó eredményt áttörésnek, valami kezdetének vagy pusztán szerencsés csillagzatnak?

 

Inkább azt mondanám, hogy voltak elgondolásaim, céljaim, amit el szerettem volna érni. A kialakított koncepció elejétől vallom, hogy az egyik legfontosabb arra koncentrálni, amit a lány csapat potenciális lehetősége rejt, azaz az eddiginél jobb teljesítményt elérni. Amikor úgy döntöttem, hogy a Team Shield-re a junior generációból választok, akkor elsősorban mégsem a score-ok motiváltak, sokkal inkább az, hogy a csapat együtt legyen, és tapasztalatot merítsen a Team Shield hangulatából.

 

Hozzátett az eredményhez, hogy a válogatottat sikeres, egykori Team Shield játékosok, Briglovics Boróka és Vadkerti Adél vezették?

 

Boróka és Adél tapasztalt versenyzők, jól ismerték a Team Shieldet, és erre számítottam. Annak pedig rendkívül örültem, hogy bebizonyosodott, egységes csapatként képesek küzdeni, szinte extázisban harcolni a végső győzelemig, ami az elmúlt időszakban nem mindig működött. Az ötödik helyezés jó eredménynek számít, ezért úgy értékelem, helyes döntésnek bizonyult a juniorok bevetése.

 

Közel négy hónapja irányítja a válogatottak szakmai fejlődését, hogy értékeli ezt a rövid időszakot?

 

Minden újdonsággal úgy van az ember, hogy először ízlelgeti, miről is van szó. A mi esetünkben – korábbi tapasztalataimat is felhasználva – nyilvánvalóvá vált, hogy sok munka áll előttünk. A legfontosabb lépés, hogy pontos képet kapjunk a játékosok jelenlegi tudásáról annak érdekében, hogy abba az elképzelésbe illeszthessük, amit a Szövetség elnöksége elé terjesztettem, és ami a Magyar Golf Szövetség fejlesztési stratégiájának részévé vált. A jövő tervei aszerint változnak, hogy milyen ütemben tudunk fejlődni, hogy javulnak az eredmények, és ehhez számos területen kell előre lépni.

 

Melyek érintik ebből a junior keretet?

 

A jelenlegi csapattagokhoz képest, négy játékost figyelünk Hahn Roland szövetségi edzővel annak érdekében, hogy a fiú A-csapatba kerühessenek. Ez annak a koncepciónak a része, amit az elnökség is támogat, miszerint a junior válogatottat olyan tehetséges fiatalokkal töltsük fel, akikkel legalább 2-3 évig együtt fogunk dolgozni és majd eredményeket elérni. Náluk időnként már fel-feltűnnek jobb teljesítmények, de jelenleg a B-csapat tagjai. Számukra is fontos, hogy olyan edzéstervet dolgozzunk ki, amellyel nemzetközi szintre tudnak lépni. A lányoknál két lány, Hoffmann Annamária és Stern Lea Sára, akiknél nagy lehetőséget látok, de más játékosok is fókuszunkba kerültek. Sajnos, nincs nagy esély sok fiatal játékos közül meríteni, ezért a Junior Performance Team, azaz a jövő reménységeinek fejlődésére kell jelenleg koncentrálnunk, amit Borira bízunk majd. Terveim szerint októberre összeáll egy csapat, amelynek fejlesztésével elindulhatunk, de lesz 13-14 olyan további játékos, akik potenciálisan később jöhetnek szóba, hogy magasabb szintre lépjenek.

 

Októberre azonban befejeződik a szezon, miből áll majd ez a program?

 

Ezt a Szövetséggel kell majd véglegesíteni, de elképzeléseim szerint további magyar edzőkre lesz szükség a program elkezdéséhez. Bori koordinálja majd a téli felkészülést szolgáló edzőprogramot, amely egyrészt a programunkkal, a következő szezon kezdetéig kitűzött célokkal, másrészt a téli edzéstervekkel ismerteti meg az edzőket.. A technikai edzés ennek csak egy része, más típusú felkészülést is értek ez alatt: olyan fitnesz tervet, amelyet akár egy garázsban is teljesíthető.

 

Mik a tervek a felnőtt válogatottal?

 

Jelenleg sajnos nincs túl sok női játékosunk, leginkább ez volt az oka annak, hogy a felnőtt Team Shieldre juniorokat vetettünk be. Ehhez Adél nagyon jó mentornak bizonyult, ragyogó visszajelzéseket kaptam. Csányi Olivér, Kötél Bence, Vadkerti Adél és Závaczki Bálint erős alap a felnőtt csapathoz, bár többségük külföldön tanul majd, de nemzetközi versenyeken ez alatt az idő alatt is képviselhetik Magyarországot. Hosszú távon pedig az a cél, hogy néhány éven belül az erős junior csapatból, erős felnőtt válogatott fejlődjön. Ezért fontos, hogy alulról építkezzünk ahhoz, hogy 6-9 év alatt aztán eljuthassunk a jövő versenyképes válogatottjaihoz. Ezek azok a hosszú távú elképzelések, melyek jelenleg motiválnak.

 

Vannak-e tervek az idei, esetleg a jövő évi versenyszezonnal kapcsolatban?

 

A versenyek szempontjából a Magyar Junior Open mellett, ebben az évben a szeptemberi European Olympic Hopes Trophy jöhet még szóba, de a szlovén szervezőktől még nem kaptunk megerősítést a bajnokságot illetően. Ezen a hétvégén pedig a szülőkkel is elkezdtünk egy közös munkát, tizenhatan vettek részt a hétvégi találkozón, amit nagyon pozitívan értékelek. Alapvetően mindannyiunk számára közös a cél: a gyermekekből jó játékot nevelni azzal a különbséggel, hogy ők szülők, én pedig edző vagyok, nagyon régóta, így azt képviselem, hogy mindenki tegye a maga dolgát. Mint szülő összekülönbözhet a gyerekkel, de nekem néha kérlelhetetlenül keménynek kell lennem, meg kell hoznom olyan döntést is, amely nem könnyű, és ezt meg kell tudnom magyarázni a szülőknek is. Az idén a kiválasztási mechanizmust tovább nehezítette a covid, az utazási korlátozások miatt ez a szezon nem tekinthető tipikusnak. A jelölések ezért sokkal inkább teljesítményalapúak voltak, semmint az alapkoncepció mentén születtek. Amennyiben az EOHT-ra sikerül kijutnunk, oda sokkal inkább a B–csapatot vinném, ebből tudnánk hasznos információt meríteni. Ehhez őszinte, transzparens kommunikációra van szükség, amit –reményeim szerint – ezek a rendszeres szülőtalálkozók is szolgálnának. Fontos, hogy érezzék, ők is a tágabb értelemben vett csapat részét képezik, amire más országokban is van számos példa. A „Coaching the parents” program olyan hasznos információkkal szolgál a szülők számára, mint például, mivel táplálkozzanak, mit igyanak a gyerekek, hogyan regenerálódjanak, hogy alakuljon a szabadidejük, inputot kapnak, hogy mi az ami fontos gyermekük szempontjából és mi kevésbé. Én, mint edző, ebben sokat tudok segíteni.

Ami az elkövetkezendő szezont illeti, ahhoz, hogy számomra, a Szövetség és a játékosok számára is kiszámíthatóvá váljon a jövő időszak, az év elején részletesen rögzíteni kell az válogatottba jelölés kritériumait, az edzéssel, a versenyekkel, a megjelenéssel kapcsolatos elvárásokat. Terveim szerint ez a szerződéses folyamat december végére fejeződik be, így pontosan definiált feltételek mellett vághatunk a következő évnek. Februárra összeállhat a válogatott versenynaptára is, amelyben a tavaszi időszakra külföldi edzőtábor is szerepelhet, de túlterhelt versenynaptárt nem támogatok, mert annak nincs értelme, hogy versenyről versenyre rohangáljunk, és semmilyen eredményt ne tudjunk felmutatni. Addig az augusztusi Junior Openre koncentrálunk, ahol újabb hasznos eredmények, outputok születhetnek a jövőt illetően.

 

 

 

Forrás és fotó: Magyar Golf Szövetség

 

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés