A hőhullámok kimerítik a szervezetünket

 

A hirtelen lehűlésekkel megszakított hőséggel terhelt időszakok komolyan megterhelik az emberi szervezetet. Fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra, és hogy legyen elég idő a minőségi pihenésre.

 

 

Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója az elmúlt hetek hullámvasúthoz hasonlatos időjárását értékelve az Indexnek elmondta: megterhelő időszak van mögöttünk, szélsőségek között mozgott az időjáráshelyzet, rekordhőmérsékletet döntő hőhullámokban volt részünk. Az úgynevezett közbeeső időszakok (a hőséget megszakító változások) sem a felfrissülést hozták, a drasztikus ingadozások plusz terhelést jelentettek az emberi szervezetre.

 

Leginkább a keringési, légzőszervi betegséggel élőket, a krónikus betegeket, a frontérzékenyeket és az időseket viselhette meg.

 

Pintér Ferenc meteogyógyász kiemelte: az emberi szervezet véges tartalékokkal rendelkezik, és az elmúlt időszak tett róla, hogy sok tekintetben kimerüljenek az emberek.

 

Egy ilyen tartósan fennálló, extrém változékony időszak káros az életminőségünkre, és sok esetben az egészségünkre nézve is súlyos következményei lehetnek

– hangsúlyozta a meteogyógyász.

 

A hőség miatt ásványi anyagokat veszít a szervezet, a felforrósodott lakásokban nehezebben alszanak az emberek, nem tudják megfelelően kipihenni magukat. Gyengül az immunrendszer, nő a stroke-ok, az infarktusok veszélye, több baleset lehet, figyelmetlenebbé válnak az emberek, csökken a koncentrálóképesség.

                                                                       

Az egyetlen hűtőmechanizmusunk az izzadás, aki nem biztosítja szervezetének a szükséges hűtőfolyadékot, vagyis a megfelelő mennyiségű vizet, annak fel fog borulni a hőháztartása

– tette hozzá Pintér Ferenc.

Éppen ezért szükséges a folyadékpótlás, illetve a minőségi táplálkozás és a pihenés is. Hőségben jobb kerülni a komoly szellemi vagy fizikai terheléssel járó munkákat.

 

Érdemes többször is hideg fürdőt venni, strandra menni, ugyanakkor ügyelni kell az UV-sugárzásra is. A forró nyári napokon lényeges, hogy a 11 órától a 15 óráig terjedő időszakban lehetőség szerint senki ne menjen napra.

Pintér Ferenc meteogyógyász a következő enyhébb napokra azt javasolja: ragadjuk meg a lehetőséget arra, hogy szervezetünk kipihenje, összeszedje magát, de tartsuk be a fokozatosság elvét.

 

 

 

Forrás: Index

Kép: 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés