Keresztül-kasul a világban

Major György, hazánk egyik legismertebb greenkeepere ismét Dubajban dolgozik, ahol számos izgalmas és korszerű projekt megvalósításában vesz részt. 

 

Mi minden történt veled mostanában, hol dolgozol és milyen út vezetett idáig?

A csapatommal együtt eljöttünk Zalacsányból, most ismét Dubajban dolgozom. A történet még három évvel ezelőtt kezdődött Szaúd-Arábiában, ahová Dubajon keresztül vezetett az út. Bár azoknak a cégek, amelyekkel még évtizedekkel ezelőtt dolgoztunk már nincsen golfdivíziójuk, az elmúlt években ismét megkezdődött a régi arab pályák felújítása és újramodellezése, így az egyik vállalat megkeresett, mi pedig éltünk a lehetőséggel.

 

Keresztül-kasul utaztál már a világban, több országban is építettél már golfpályát: hogy látod a golf nemzetközi helyzetét?

1987 óta foglalkozom a golffal. A több évtizedes tapasztalatom alapján azt mondhatom, hogy a golfsport azokban a régiókban fejlődik látványosan, amelyek turistacélpontok. Dubajban például még akkor is megtöltik a játékosok a pályákat és a klubházat, amikor negyvenkét fokos hőség tombol. Azokban az országokban, ahol nagy hagyományai ás kultúrája van a golfnak, ahol sok szülő űzi a sportot és a gyerekeit is kivitte a pályára, szintén virágzik a golf. Ugyanakkor egy ellenkező irányú folyamat is megfigyelhető: a golfsport sajnos számos helyen stagnál, mert a fiatalok korosztályát nehéz belevonni egy olyan elfoglaltságba, amely ennyire időigényes és amelynél sokat kell dolgozni ahhoz, hogy a játékosnak sikerei legyenek.

 

Az utóbbi időben több pályatulajdonos is felvetette, hogy kétszer kilenc szakaszos golfpályák helyett tanácsosabb lenne háromszor hat szakaszosakat építeni. Mi a véleményed erről a felvetésről?

Igen, erről az új trendről már én is sokat hallottam. Ez nem feltétlenül költséghatékony megoldás, de kétségkívül egy újszerű, érdekes elképzelés. Talán féléve már, hogy részt vettem az Európai Greenkeeper Szövetség konferenciáján. Itt találkoztam egy dán építésszel, aki elmesélte, hogy ők már így tervezik a golfpályákat. A háromszor hat szakasz között a játékosoknak lehetőségük nyílt lovagolni, joggingolni, ráadásul minden hatodik lyuk a központi épületnél ért véget, így, ha a golfozók elfáradtak a játék közepén, elmehettek ebédelni, vagy felfrissíthették magukat.

 

Tervezed, hogy a közeljövőben Magyarországon is építesz pályát?

Néhány hónapon belül már választ tudok adni erre a kérdésre, meglátjuk, mit hoz a jövő! Annyi már biztos, hogy az elkövetkező hónapokban sem unatkozom. Hamarosan visszautazom Dubajba, ahol előreláthatóan két-három hetet töltök. Július 1-jén indul egy új beruházás: egy magántulajdonban lévő szigeten épül egy kilencszakaszos pálya, ezenkívül egy dubaji uralkodóosztályhoz tartozó személy magánkertjének újjáépítésével is minket bíztak meg!

 

Fotó: Major György


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés